Murat Dağı'nda madene ‘ÇED olumsuz’ kararı: Halkın mücadelesi maden firmasını yine püskürttü
Gediz Nehri ve Porsuk Çayı'nın doğduğu, Büyük Menderes ve Sakarya nehirlerini de besleyen Murat Dağı'nda yapılmak istenen altın işletmeciliği bir kez daha iptal edildi.
Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
Özer AKDEMİR
İzmir
Ege Bölgesi’nin en önemli su kaynağı olarak gösterilen, Gediz Ovası’na ve Ege Bölgesi’ne su sağlayan Murat Dağı’nda yapılmak istenen altın işletmeciliği bir kez daha iptal edildi. Daha önce halkın tepkisiyle mahkeme tarafından iptal edilen maden firmasının yeni ÇED raporu bu kez de Bakanlık tarafından “olumsuz” bulundu.
“Ege Bölgesi’nin can damarı” Murat Dağı’nda Anadolu Export adlı şirket tarafından 780 hektarı yoğun orman alanı olan 1100 hektarlık bir alanda altın madeni işletmeciliği yapılması planı bir kez daha geri tepti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ait ÇED duyurularının olduğu sitede, altın madeni projesinin ÇED Raporunun İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından “olumsuz” bulunduğu bilgisine yer verildi. Birçok yurttaş ve kurum tarafından dava açılan madenin ÇED’ine olumsuz kararı verilmesi yörede sevinçle karşılandı.
"TOPRAĞIN ÜSTÜ ALTINDAN DEĞERLİDİR"
Bakanlık kararını değerlendiren Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Porsuk Çayı ve Gediz başta olmak üzere İç Ege ve İç Anadolu tarım havzasının zehirlenmesinin önlendiğini dile getirdi. Büyükerşen açıklamasında, “Bu şehri, bereketli topraklarını ve bu güzel ülkeyi seven insanlar olarak çevreye zarar verecek her türlü girişimin karşısında olacağız” dedi.
Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Sadık Yurtman, altın madeni projesinin ÇED raporu için olumsuz raporu verilmesinin 10 ili susuz kalmaktan kurtaracağını belirterek halkın kararlı mücadelesine dikkat çekti. Yurtman, “Üç sene önce halka bilgilendirme toplantısı yapıldığında mahkeme kararı ile proje durduruldu. Şirket yeni ÇED raporu ile tekrar başvurdu. Ankara’da yapılan İDK toplantısının ardından ÇED raporu için olumsuz yönde karar verildi. ESÇEVDER olarak olayın takipçisi olduk ve olmaya devam edeceğiz. Toprağın üstü ‘altın’dan değerlidir” dedi.
NE OLMUŞTU?
2020’de Danıştay kararıyla “ÇED olumlu” kararı iptal edilen Anadolu Export, siyanür ile zenginleştirme yapmayacağını söyleyerek projeyi güncellemiş ve tekrar ÇED izni için başvurmuştu. Toplamda 1300 hektar ruhsatlı sahası bulunan şirketin işletme ruhsatı almak istediği 415 hektarlık alan ormanlık araziydi. Şirket faaliyete başlasaydı ilk etapta 212 bin ağacı kesecekti. Yörenin su havzası olan Murat Dağı’ndan Gediz Nehri ve Porsuk Çayı doğarken, B. Menderes ve Sakarya nehirleri de buradan besleniyor. Madene karşı açılan davalarda madenden Kütahya, Uşak, Aydın, Manisa, Eskişehir ve İzmir’e kadar geniş bir alanın etkileneceği ileri sürülüyordu. Birinci derece deprem bölgesi olan, 50 kilometrelik Emet-Simav fayı Murat Dağı’ndan geçiyor. Madencilik yapılmak istenen Murat Dağı’nda 142 endemik bitki olduğu dile getiriliyor.