İskender Bayhan: Farklı meslek kodlarının kullanılması mobbing ve baskıyı artırmaktadır
İskender Bayhan, sağlık iş kolunda KHK ile taşerondan kadroya geçen işçilerin yaşadığı mağduriyetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu.
İskender Bayhan | Fotoğraf: TBMM
Emek Partisi(EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, sağlık iş kolunda KHK ile taşerondan kadroya geçen işçilerin yaşadığı mağduriyetleri Meclis gündemine taşıdı.
İşçilere tayin hakkı tanınmadığını, kurum içi zorla yer değiştirmeler olduğunu, geciken ödemelerin yanı sıra ve meslek kodlarının yaptıkları işe uygun olarak düzenlenmediğini belirten Bayhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a “696 Sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilerin tayin hakkının sağlanması için mevzuat düzenlemesi dahil çalışma yürütmeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu.
Ege Üniversitesi Hastanesi’nde temizlik, yemekhane, hasta bakım, laboratuvar, bilgi işlem gibi hastanenin farklı birimlerinde çalışan 1860 işçinin toplu iş sözleşmelerinde bağıtlanan hakları için eyleme geçtiğini hatırlatan Bayhan, işçilerin fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodu kullanılması gerektiğinin de altını çizdi. “Bakanlığınız, kamuda sürekli işçi kadrosuyla çalışan işçiler için gerçeğe aykırı kod uygulamasının sona ermesi için herhangi bir girişimde bulunacak mıdır?” diye soran Bayhan, işçilerin iş tanımı dışındaki işlerde görevlendirilmesinin mobbing ve baskıyı da artırdığını belirtti.
“2018 yılında hastanelerde çalışan 150 bin kadar işçi 696 Sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçti. Fakat işçilerin mağduriyetleri sürüyor. İşçilere tayin hakkı tanınmazken kurum içi zorla yer değiştirmeler, geciken ödemeler ve meslek kodlarının yaptıkları işe uygun olarak düzenlenmemesi, kadroya geçen işçilerin taşeron zihniyeti ile çalıştırıldığına işaret etmektedir” diyen Bayhan, yanıtlaması istemiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a şu soruları yöneltti:
- Bakanlığınız, kamuda sürekli işçi kadrosuyla çalışan işçiler için gerçeğe aykırı kod uygulamasının sona ermesi için herhangi bir girişimde bulunacak mıdır?
- 696 Sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilerin tayin hakkının sağlanması için mevzuat düzenlemesi dahil çalışma yürütmeyi düşünüyor musunuz?
- KHK ile kadroya geçirilen işçilerin ücretlerinin gecikmemesi, düzensiz ödemelerin sona ermesi merkezi bütçeden ödenmesi dahil çözümler üretmeyi ve tedbir almayı düşünüyor musunuz?
- İş yaşamında, aynı veya benzer işi yapan işçilerin farklı statüde olması Anayasanın eşitlik ilkesine ve İş Kanunu’nun ruhuna aykırıdır. 696 Sayılı KHK ile sürekli işçi kadrosuna geçen işçilerle kamu işçileri arasındaki farkı ortadan kaldırmayı ve kamuda çalışan tüm işçiler için 657 Sayılı Kanun’un 4/D statüsünün sağlanmasını düşünüyor musunuz?”
(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)