19 Ekim 2023 13:07

801 akademisyen: Gazze'de soykırımı engellemek için somut ve anlamlı adımlar atın

801 akademisyen, yayımladıkları ortak açıklamada, Gazze'de İsrail'in soykırım yapma riski bulunduğunun altını çizdi, engellemek için somut ve anlamlı adımlar atılmasını istedi.

Fotoğraf: Abed Rahim Khatib/AA

Paylaş

Hamas'ın 7 Ekim'de Gazze ablukasını aşarak "Aksa Tufanı" operasyonunda İsrail'in askeri ve sivil noktalarına saldırı düzenlemesinin ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik tam ablukası ve bombardımanları 13’üncü gününde sürüyor. Çok sayıda insan hakkı ihlalinin yaşandığı Gazze'de sivil can kayıpları binlerle ifade ediliyor.

İsrail'in katliamları devam ederken dünyadan 801 akademisyen, Gazze’de "olası bir soykırım" konusunda uyarıda bulunan ortak bir yazılı açıklama yayımladı.

15 Ekim'de yapılan “Akademisyenler Gazze’de olası bir soykırım konusunda uyarıyor” başlıklı açıklamaya imza atan akademisyenler arasında önde gelen Holokost ve soykırım çalışmaları uzmanları, uluslararası hukuk ve Uluslararası Hukuka Üçüncü Dünya Yaklaşımları (TWAIL) akademisyenleri bulunuyor.

Independent Türkçe'nin haberine göre "Gazze Şeridi’nde daha önce var olan koşulların, son dönemde [şiddet ve çatışmalarda] yaşanan tırmanışın öncesinde, halihazırda soykırım tartışmalarını beraberine getirdiğini" hatırlatan akademisyenler, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Uluslararası hukuk, çatışma ve soykırım çalışmaları akademisyenleri olarak, İsrail güçleri tarafından Gazze Şeridi’nde Filistinlilere karşı soykırım suçu işlenebileceğine yönelik uyarıda bulunmak zorunluluğudayız. Bunu bu suçun ağırlığının bilincinde olarak öyle kolayca yapmıyoruz; mevcut durum bunu talep ediyor."

"EŞİ GÖRÜŞMEMİŞ BİR OPERASYON"

Akademisyenler, “İsrail’in 7 Ekim 2023’te Gazze Şeridi’ne başlattığı mevcut askeri operasyon, büyüklüğü ve şiddeti açısından, dolayısıyla Gazze toplumu için sonuçları açısında daha önce eşi görülmemiş bir durum teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.

"7 Ekim'den bu yana Gazze'nin, İsrail güçlerinin aralıksız ve ayrım gözetmeyen bombardımanına maruz kaldığının" altını çizen akademisyenler, İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant’ın "topyekun abluka" açıklamasını hatırlattı. Akademisyenler, “Bu terminoloji, kendi içinde halihazırda yasa dışı olan ve soykırımcı bir ablukanın, düpedüz yıkıcı bir saldırı olarak şiddetlenmesine işaret ediyor" denildi.

"İSRAİL GÜVENLİ OLARAK AÇIKLADIĞI YOLU VURDU"

İsrailli yetkililerin 12 Ekim’de "bunun pek çok insan için pratikte imkansız olduğunu bilmelerine rağmen" Gazze’nin kuzeyinde yaşayan 1,1 milyon Filistinliden bölgenin güneyine geçmesini istediğini hatırlatan akademisyenler, "güvenli rota" olarak adlandırılan yolu kullanarak bölgeden ayrılmaya çalışan Gazzelilerin de İsrail’in hava saldırılarının hedefi olduğunu ve en az 70 kişinin bu şekilde yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Açıklamada ayrıca “İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’teki tüm Filistin toplumuna karşı şiddet, gözaltı, yerinden etme ve yıkım da artış gösterdi” uyarısında bulunuldu.

"KULLANILAN DİL, SOYKIRIMA TEŞVİK NİTELİĞİNDE"

Savunma Bakanı Gallant’ın Filistinliler için kullandığı “Biz hayvansı insanlarla savaşıyoruz ve ona göre davranıyoruz” ifadelerini de hatırlatan imzacılar, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"İsrailli yetkililer tarafından 7 Ekim'den bu yana yapılan açıklamalara bakılırsa, Gazze’deki Filistinlilerin öldürülmesi ve yaşam için gerekli olan temel koşulların sınırlandırılmasının ötesinde, Gazze Şeridi’ne yönelik devam eden ve olması muhtemel İsrail saldırılarının olası bir soykırımcı niyetle yapıldığına ilişkin emareler de var. İsrailli siyasi ve askeri figürlerin kullandığı dil, soykırım ve soykırıma teşvik ile ilişkilendirilebilecek söylem ve mecazları yeniden üretiyor gibi görünüyor. Filistinlilere yönelik insan olmaktan çıkaran tarifler yaygın."

"FİLİSTİN HALKINI SOYKIRIMDAN KORUMAK İÇİN GEREKENİ YAPIN"

"Soykırıma teşvike ilişkin kanıtların İsrail kamuoyu söyleminde de mevcut olduğunu" vurgulayan akademisyenler, "Filistinli insan hakları örgütleri, Yahudi sivil toplum grupları, Holokost ve soykırım çalışmaları akademisyenleri ve diğerleri şimdi Gazze’deki Filistinli toplumuna karşı olması yakın bir soykırım konusunda uyarıyor. Gazze Şeridi’nde soykırım yapılması konusunda ciddi bir riskin varlığının altını çiziyoruz" ifadelerini kullandı.

Devletlere, "soykırımcı eylemleri bireysel ve toplu olarak engellemek için somut ve anlamlı adımlar atma" çağrısında bulunan 801 akademisyen, "Filistin halkını korumalı ve İsrail’in daha fazla soykırıma teşvikten ve Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nin 2’nci maddesi tarafından yasaklanan eylemlerden kaçınmasını sağlamalılar" dedi.

Devletlerin Birleşmiş Milletler’in (BM) ilgili kurumlarının harekete geçmesi için bu kurumlara çağrı yapması gerektiğini de belirten imzacılar, BM’nin tüm ilgili organlarına seslenerek "Filistin halkını soykırımdan korumak için derhal müdahalede bulunma, gerekli soruşturmaları başlatma ve gerekli uyarı prosedürlerini başlatma" çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Yıldırım Kara: MEB’in öncelikleri çocukların öncelikleriyle uyuşmuyor

SONRAKİ HABER

Kobanê Davası: Eş başkanlık konusunda Yargıtay da mı KCK'den talimat aldı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa