21 Ekim 2023 16:22

Cumartesi Anneleri’ne destek eylemleri: Gözaltında kaybettirilen Fehmi Tosun’un akıbeti soruldu

İHD, Cumartesi Anneleri/İnsanları ile dayanışma eylemlerinde, 1995 yılında gözaltında kaybettirilen Fehmi Tosun’un akıbetini sordu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD), Cumartesi Anneleri / İnsanları ile dayanışma eylemlerini bu hafta da sürdürdü. Birçok merkezde yapılan açıklamalarda Galatasaray Meydanı'na çıkmaları engellenen Cumartesi Anneleri'ne destek verilerek, gözaltında kaybedilen ve katledilenlerin failleri soruldu.

İHD, bu hafta 19 Ekim 1995'te İstanbul’un Avcılar ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Fehmi Tosun'un (35) akıbetini sordu.

 İZMİR

İHD İzmir Şubesi, Konak Eski Sümerbank önünde bir araya gelerek, basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada, “Kayıplar belli, failler nerede", "Kayıplar vicdandır, sahip çık" pankartları açıldı.  Açıklamayı yapan İHD İzmir Şub Eşbaşkanı Zilan Gümüş, Cumartesi Anneleri'nin eyleminin engellenmesinin anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Gümüş, İstiklal Caddesi ve Galatasaray Meydan'nın 28 haftadır açık işkence mekanına dönüştürüldüğünü belirterek, kayıplarını aramaktan da, Galatasaray Meydan'ından da vazgeçmeyeceklerini sözlerine ekledi.

FEHMİ TOSUN'UN HİKAYESİ

Gümüş, daha sonra 5 çocuk babası Fehmi Tosun'un kayıp hikayesini okudu. "Fehmi Tosun İstanbul Avcılar’da yaşıyordu. 19 Ekim 1995 sabahı yakın arkadaşı Hüseyin Aydemir ile kahvaltı ettikten sonra evden birlikte ayrıldılar. İki arkadaş bir daha evlerine dönemediler. Fehmi Tosun akşam saatlerinde silahlı, telsizli, sivil giysili üç kişi tarafından 34 UD 597 plakalı beyaz Renault araçla evinin önüne getirildi. Eşi ve çocukları Fehmi’nin yanına koşunca zorla araca bindirilerek götürüldü. Avcılar Karakolu’na giden Hanım Tosun olanları anlattı, eşini kaçıran aracın plakasını verdi ve duruma müdahale edilmesini istedi. Plakayı kontrol eden ve telefonla görüşmeler yapan polisler ‘Bizim yapacağımız bir şey yok' Hanım Tosun ve İHD tüm yasal yollara başvurdu, olayı hükümetin ilgili birimlerine ve kamuoyunun gündemine taşıdı. Ancak Fehmi Tosun’un gözaltına alındığı kabul edilmedi ve kendisinden bir daha haber alınamadı.”

DOSYA KAPATILDI

İç hukuktan sonuç alamayan ailenin AİHM’e başvurduğunu belirten Gümüş, 2003 yılında sonuçlanan davada AKP hükümetinin AİHM’e verdiği savunmaya dikkat çekti: “Hükümetimiz Fehmi Tosun’un kaybolması olayının meydana gelmesinden dolayı üzgündür. Bir kimsenin kaybolma olayı hakkındaki soruşturmanın eksik yapılmasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. maddesinin ihlalini oluşturduğu kabul edilmektedir."

Gümüş, AİHM kararına rağmen AKP'nin Fehmi Tosun dosyasında etkin bir soruşturma yapmadığını, zamanaşımından takipsizlik kararı verilen dosyanın kapatıldığını söyledi. Takipsizlik kararlarına yapılan itirazlar ise reddedildiğini ifade eden Gümüş, İdari ve yargısal yollarının tamamının tüketildiğini aktardı.

Açıklama, yapılan oturma eyleminin ardından son buldu.

ADANA

İHD Adana Şubesi, şube binalarının önünde yaptıkları basın açıklaması ile Cumartesi Anneleri’ne destek verdi. "Hakikat ve adalet arayışının mekanı, Galatasaray Meydanı Cumartesi Anneleri’nindir" pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı. Açıklamada ortak basın metnini İHD Adana Şube Başkanı Yakup Ataş okudu.

MERSİN

İHD, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Mersin Şubeleri, Cumartesi Anneleri'ne destek vermek amacıyla basın açıklaması yaptı. Özgür Çocuk Parkı’nda yapılan açıklamada “Cumartesi Anneleri yanlız değildir” pankartı açıldı. Açıklamaya, HEDEP milletvekilleri Perihan Koca, Ali Bozan ve Kamuran Tanhan, HDP Mersin İl Örgütü’nün yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Açıklamayı okuyan İHD Mersin Şube yöneticilerinden İsmet Kaplan, 969’uncu haftada Fehmi Tosun’un dosyasını paylaştı. Açıklamadan sonra İHD Şube yöneticisi Bekir Sıtkı Keçeci, HEDEP Gençlik Meclis Üyesi Mazlum Kaya’nın kaçırılmasına dikkat çekerek, “90’lardan bu yana değişen bir şeyin olmadığını gençlik meclis üyesinin güpegündüz kaçırıldığını gördük. 90’lardan yana bu süreç beyaz Toroslar yerine siyah Jeeplerle devam ediyor. Bu kaçırmaların geçmişte faili bulunmadı, ne de günümüzde kaçırmalar son buldu” dedi.

ANKARA  

İHD Ankara Şubesi, Cumartesi Anneleri'ne destek için şube binasında basın toplantısı yaptı. Toplantının yapıldığı salonda “Galatasaray Meydanı, Cumartesi Anneleri’nindir” pankartı asılırken, toplantıda konuşan İHD Ankara Şube üyesi Sevil Turgut, “Kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

KAYIPLARIMIZ NEREDE?

Cumartesi annelerinin eylemlerini yönelik polis baskısı gittikçe artığını belirten Turgut, “Gözaltında kaybedilen sevdiklerimiz bulunsun!” talebimize devleti yönetenler, dozu gittikçe artan polis şiddeti ile karşılık veriyor. 28 haftadır İstiklal Caddesi ve Galatasaray adeta açık işkence mekanına dönüşmüş durumda. Galatasaray’dan yükselen ‘Kayıplarımız nerede?​’ feryadımıza şimdi işkence çığlıklarımız eşlik ediyor” dedi.

URFA

İHD Urfa Şubesi, dernek binasında düzenlediği basın toplantısıyla Cumartesi Anneleri/İnsanları'na destek oldu. Toplantının yapıldığı salona "Kayıplarımız aramaktan Galatasaray Meydanı'ndan ve adalet talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz" yazılı pankart asıldı. Toplantıda ortak basın metnini İHD Urfa  Şube Eşbaşkanı İsmail Tutal okudu.

ANTEP

İHD Antep Şubesi, Cumartesi Anneleri/insanları ile dayanışma amacıyla Yeşilsu Parkı'nda basın açıklaması yaptı. "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartının açıldığı açıklamada ortak basın metnini Şube Eşbaşkanı Bahri Oğuz okudu. Açıklama dayanışma amacıyla yapılan oturma eylemiyle son buldu.

VAN

İHD Van Şubesi, dernek binasında ortak metni paylaştı. İHD yöneticisi Ayten Kıran, 19 Ekim 1995’te kaybedilen Fehmi Tosun’un akıbetini sordu.

DERSİM

İHD Dêrsim Şubesi, Seyid Rıza Meydanı’nda açıklama yaptı. “AYM kararı uygulansın Galatasaray ablukası kaldırılsın” pankartının açıldığı açıklamada konuşan İHD Yöneticisi Hüseyin Yaşar Sezgin, demokratik yönetimlerde kamu idaresinin öncelikli görevinin bireyin hak ve özgürlüklerini güvenli bir biçimde kullanmasını sağlamak olduğunu hatırlattı. İstiklal Caddesi ve Galatasaray Meydanı’nın 28 haftadır adeta açık işkence mekânına dönüştüğünü belirten Sezgin, “Bu şiddet, ‘Çocuklarımızı bulun!’ talebini dile getirmekten, bu talebin mekânı olarak simgeleşmiş Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmemeye, en önemlisi ‘biz varız, buradayız!’ deme inadına yönelik bir şiddettir” dedi.

ŞIRNAK

İHD Şırnak Şubesi, Silopi ilçesinde bulunan Engelsiz Yaşam Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama yapan İHD yöneticisi Devran Kara, kayıplar bulunana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Gölbaşı Hürriyet Kız Öğrenci Yurdundan bir öğrencinin mektubu: Yurt KYK olacağı için yurttan çıkartıldık

SONRAKİ HABER

Kentsel dönüşüme giren Ertuğrulgazi Mahallesi sakinleri: Hakkımızı istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa