Bayraklı Adalet Mahallesi sakinleri: Trafo değil yeşil alan istiyoruz
Bayraklı Adalet Mahallesi’nde 30 Ekim depremi öncesi yeşil alan, depremde geçici toplanma alanı olarak işlev gören alana kurulmak istenen devasa trafoya halk tepkili: Trafo değil yeşil alan istiyoruz.
Fotoğraf: Eda Aktaş/ Evrensel
Ramis SAĞLAM
Eda AKTAŞ
İzmir
İzmir’de yaşanan 30 Ekim 2020 depreminin üzerinden 35 ay geçmesine rağmen deprem sonrası yaşanan sorunlar farklı boyutlarıyla devam ediyor. Depremin yıkımlara ve can kayıplarına neden olduğu Bayraklı Adalet Mahallesi’nde şimdi de depremin yıktığı binaların arasında bulunan yeşil alana devasa bir trafo yapılmak isteniyor.
Adalet Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar radyasyon riski nedeniyle tepki gösterdikleri trafo inşaatına karşı mücadele ediyor. 28 Ekim Cumartesi günü trafo alanında yapacakları kitlesel basın açıklaması öncesi mahalle sakinleri Evrensel'e konuştu.
"BİR TRAVMA DAHA YAŞAMAK İSTEMİYORUZ"
İzmir depreminde yıkım ve can kaybı yaşayan Adalet Mahallesi Muhtarı Ali Uluç, “Burada yapılmak istenen trafo ile ikinci bir travma yaşamak istemiyoruz. Depremin ardından 6 kata izin verilmeyen bir yerde 7-8 katlık bir trafo yapılmasını istemiyoruz. Haklı olarak bütün vatandaşlar tepki gösteriyor. Burada yaşayanların hakkını korumak, dile getirmek için sorunu yetkililere anlatmak istiyoruz. İnsanlarımızın sesini duyun” çağrısında bulundu.
"FELAKET YAŞAMAK İSTEMİYORUZ"
Adalet Mahallesi’nde uzun yıllardır oturan Hakan Girgin, trafo yapılmak istenen alana depremin ardından AFAD ve belediyenin çadırlar kurduğunu hatırlatarak, “Depremden hemen sonra burayı trafo alanı ilan ederek trafo inşaatını başlattılar. Aslında burası trafo değil, enerji indirme merkezi yapıyorlar. 26 metre uzunluğunda ve 320 bin kilovat elektriğin 220 kilovat elektriğe düştüğünü göreceğiz. Bunun patlama ve radyasyon tehlikesi var, insanlarımız felaket yaşayacaklar. Deremin hemen ardından başlattığımız mücadele ile şimdilik inşaatı durdurduk. Bayraklı Belediyesi, trafo alanına karşı çıkmasına rağmen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kararı ile trafo alanı oldu” dedikten sonra Tunç Soyer’in ‘Burası yeşil alan ve çocuk parkı olacak’ sözünü hatırlattı.
"TEK İSTEĞİMİZ SAĞLIKLI YAŞAMAK"
Her şeyden önce insan sağlığının çok önemli olduğunu söyleyen Cumhuriyet Sitesi Yöneticisi Nalan Nalbant, “Depremden sonra yaşadığımız mağduriyetten sonra istediğimiz tek şey sağlıklı bir ortamda yaşamak” diye konuştu. Trafo inşaatını “oldubittiye” getirilmiş bir proje olarak değerlendiren Pamir Evleri Sitesi Yöneticisi Erkan Keskiner, “Deprem sonrası ne olduğunu anlamadan önce duvarlar, ardından duvarların üzerine tel örgüler çekilerek buranın trafo olacağı söylendi. Deprem sonrası hepimiz yaşam mücadelesi verirken bu işlem devam etti. Buraya gelen gerek belediye başkanı gerekse dönemin bakanlarından Murat Kurum buranın trafo olmayacağını söylediler. 13 trilyonluk bir yatırımdan vazgeçtiklerini söylediler. Yasal yollardan başvurularımızı yapıp davamızı açtık sonucunu bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
"BETON YIĞINLARININ ARASINDA KALDIK"
Projeye izin verilmesinin mahallede yaşayanlara büyük bir kötülük olduğunu söyleyen ve 40 yıldır mahallede oturan Mehmet Dara ise, “1984 yerel seçimlerinden sonra burası kamusal yeşil alan olarak ayrılmıştı. Burasının yeşil alan olması nefes alacağımız bir yer demek. Burasının trafo binası olacağını duyunca çok üzüldük. Bayraklı Belediyesi alternatif yer göstermesine rağmen burada ısrar edilmiş” dedi.
"OYUN PARKI İSTİYORUZ"
Mahalledeki yeşil alan olarak ayrılmış alana trafo yapılmasına çocuklar da karşı çıkıyor. Sıla Cesur, “Ben buranın oynayabileceğimiz bir yer olmasını istiyorum. Her gün burada sokakta oynuyoruz, radyasyona maruz kalmak istemiyoruz” derken, 9 yaşındaki Ada ise, “Ben burada doğdum, burada yaşıyorum. Burada trafodan oluşacak radyasyondan ölmek istemiyorum. O yüzden buraya trafo yapılmasını istemiyorum” dedi.
"MAĞDURİYETİMİZ SON BULSUN"
Mahallede 20 yıldır yaşayan Hasan Taşçı da “Bu bölgede yıkılan evler tekrar yapılırken ikişer kat aşağı çekildiği için 28 hak sahibi mağdur oldu. Şimdi de depremden ölmediler, radyasyonla ölsünler diye mi düşünüyorlar? Bu trafo sadece bu sokakta yaşayanları etkilemeyecek. Yaklaşık 1.5 km yarıçaptaki bir alanda etkili olacak. Bu bölge içinde kalan herkes radyasyona maruz kalacak” diyerek, herkesin buna karşı çıkması gerektiğini söyledi.