22 Ekim 2023 17:53

İran’da Mahsa Amini’nin öldürülmesini haberleştiren gazetecilere ağır ceza

İran’da Mahsa Jina Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesini haberleştiren kadın gazeteciler Elahe Mohammadi ve Nilufer Hamedi’ye ağır cezalar verildi.

Fotoğraf, Nilufer Hamedi’nin kişisel arşivinden alınmıştır.

Paylaş

İran’da 16 Eylül 2022’de Mahsa Jina Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesini haberleştiren iki kadın gazeteci Elahe Mohammadi ve Nilufer Hamedi’nin hükümleri İran Devrim Mahkemesi tarafından verildi. Bir yıldır tutuklu olan iki kadın gazeteciye ağır cezalar verildiği öğrenildi.

Karara göre Elahe Mohammadi, “ABD ve düşman hükümetlerle iş birliği yapmak”tan 6 yıl, “ülkenin güvenliğine karşı suç işlemek”ten 5 yıl, “İran rejimine karşı propaganda faaliyeti yürütmek”ten ise 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Devrim Mahkemesi Nilufer Hamedi’yi de “ABD ve düşman hükümetlerle işbirliği yapmak”tan 7 yıl, “ülkenin güvenliğine karşı suç işlemek”ten 5 yıl, “İran rejimine karşı propaganda faaliyeti yürütmek”ten 1 yıl hapis cezasına mahkum etti.

Kararların istinaf mahkemesinde onaylanması durumunda Elahe Mohammadi’nin toplam 12 yıllık cezasının 6 yılı, Nilufer Hamedi 'nin ise toplam 13 yıllık cezasının 7 yılı uygulanacak.

Bu kararlara önümüzdeki 20 gün içinde Tahran Temyiz Mahkemesinde itiraz edilebilecek.

NE OLMUŞTU?

Geçen yıl Nilufer Hamedi, hastaneden Mahsa Jina Amini'nin durumu hakkında haber yaptığı için hükümet güçleri tarafından evinden gözaltına alınıp tutuklanmıştı.

Bir hafta sonra “Ham Mihan” gazetesi muhabiri Elahe Mohammadi, Mahsa Jina Amini'nin Saqqez'deki cenaze törenine ilişkin haber yayınladığı için tutuklanmıştı.

İki gazetecinin tutuklanmasından bu yana geçen sürede, insan hakları örgütleri ve dünyanın birçok yerinden gazeteciler defalarca Elahe Mohammadi ve Nilufer Hamedi’nin derhal serbest bırakılması için çağrıda bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'dan iktidara "İsrail ile ilişkileri kes" çağrısı

SONRAKİ HABER

Sputnik greviyle dayanışma büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa