22 Ekim 2023 22:42

Rüşvet haberlerine erişim yasağına itiraz etti

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın HSK’ye ilettiği rüşvet iddialarına ilişkin haberlere getirilen erişim yasağına itiraz etti.

Mahmut Tanal | Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın HSK’ye ilettiği rüşvet iddialarına ilişkin haberlere getirilen erişim yasağına itiraz etti. Söz konusu iddiaların resmi makamlara ihbar niteliği taşıdığını vurgulayan Tanal, iddiaların kamuoyunu yakından ilgilendirdiğini anlattı.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail’in Uçar’ın, bizzat kendisinin bir dilekçe ile HSK’ye ilettikleriyle adliyelerde yaşanan rüşvet, iş takibi, aracılık ve usulsüzlüklere dair yayımlanan haberlere erişim engelleri getirildi. CHP Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan erişim engeli kararına itiraz ederek; Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sunduğu dilekçesinde, haber üzerindeki erişimin engellenmesi kararının kaldırılmasını, kararda yer alan URL’lerin erişime açılmasını talep etti. Söz konusu itiraz dilekçesinde Tanal, “Kamuoyunda büyük infial yaratan itiraza konu haberler bakımından erişimin engellenmesi ve içeriğin çıkarılması kararı takdir edilmiş ise bunun için yeterli ve tatmin edici bir gerekçe açıklanmalıdır. Bilineceği üzere, erişimin engellenmesi kararları kamuya açık kararlar olmakla birlikte bu aleniyetin sebebi, verilen kararların bizzat kamuoyunu ilgilendirmesinden ileri gelmektedir” dedi.

İDDİALAR RESMİ MAKAMLARI İHBAR NİTELİĞİ TAŞIYOR

Söz konusu iddiaların resmi makamlara ihbar niteliği taşıdığını vurgulayan Tanal, “Söz konusu haber bir bütün olarak değerlendirildiğinde, haberin esas olarak kamuyu ilgilendiren güncel bir mesele hakkında olduğu, kimi adli soruşturmalardan hareket ederek devlet ve toplum hayatında ciddi etkileri olan bir iddianın kamuoyuna basın özgürlüğü kapsamında duyurulduğu görülmektedir. Bu sebeple, erişimin engellenmesi ve içeriğin çıkarılması kararı verilen içeriklerin, basın özgürlüğü kapsamında kaldığı ve bir ihbar niteliği taşıdığı gözetilmeksizin gerekçesiz biçimde erişimin engellenmesi ve içeriğin çıkarılması kararı verildiği görülmekle iş bu kararın itirazımız sonucunda kaldırılması gerekmektedir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Köln 4. Dayanışma Festivali'nde insan haklarından mültecilere pek çok konu tartışıldı

SONRAKİ HABER

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy: ÇEDES’in amacı kindar nesil yetiştirmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa