Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy: ÇEDES’in amacı kindar nesil yetiştirmek
İktidarın eğitimde uygulamaya koyduğu ÇEDES projesine dair Evrensel'e konuşan Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, esas amacın kindar ve dindar nesil yetiştirmek olduğunu ifade etti.
Fotoğraf: Evrensel
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) arasında imzalanan protokol çerçevesinde uygulamaya konan "Çevreme duyarlıyım, değerlerime sahip çıkıyorum" (ÇEDES) projesine dönük tepkiler sürüyor.
Projeyi 21 yıldır eğitimi yapboz haline getiren AKP iktidarının dinci anlayışının bir ürünü olarak gören Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, esas amacın kindar ve dindar nesil yetiştirmek olduğunu ifade ediyor.
Projeye ilişkin Evrensel'e değerlendirmelerde bulunan Toy, “Öğrencilerin okul dışında Diyanet gençlik çalışmalarına katılan gönüllü lise ve üniversite rehber öğrencilerle (abi, abla) kuracağı bağlar hem yasal değildir hem de pedagoji bilimine aykırı. Bu uygulama ile eğitim alanının hangi tarikat ve cemaatlere açılacağı, manevi danışman adı altındaki uygulayıcılarla öğrencilerin hangi yapılarla bağ kuracağı belli değil” dedi.
"YETKİLER DİYANETE TERK EDİLİYOR"
Daha önce de bakanlığın TÜGVA ve Ensar gibi dinci kurumlarla protokol imzaladığını hatırlatan Toy, “Bu kez MEB’in yetkilerini Diyanet İşlerine terk etmesi söz konusudur. MEB, öğrencileri belirleyip din görevlilerine teslim edecek” dedi.
ÇEDES’in tüm şehirlerde uygulamaya girmesiyle laik, bilimsel bir eğitimden söz etmenin mümkün olmayacağını söyleyen Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Toy, “Medrese modeline doğru epeyce yol katetmiş iktidar, eğitim alanını eğitimci olmayan din görevlilerine resmi olarak açarak laikliği tasfiye sürecine girişiyor” ifadelerini kullandı.
GÖNÜLLÜ DEĞİL ATAMA USULÜ
Velilerin de ÇEDES hakkında yeteri kadar bilgilendirilmediğini söyleyen Toy, “Her zamanki gibi ambalajı süslü, içeriği bambaşka bir proje ile karşı karşıyayız. Yeterli bilgi sahibi olan veliler çocuklarını korumak üzere okul idarelerine dilekçeler veriyor ve Değerler Kulübüne katılmalarını istiyor. Ancak demokratik bir süreç yürütülmediğinden, gönüllülük esasına dayalı gibi görünen bu projenin, okul idareleri tarafından öğrenci atamasıyla gerçekleştiğini görüyoruz” dedi.
Bursa Laik Kamusal Eğitim Platformunun (BULKEP) 7 Ekim’de ÇEDES gündemiyle toplandığını anlatan Toy, “Katılım sağlayan pek çok demokratik kitle örgütü ve siyasi partiyle birlikte ÇEDES’e karşı mücadele kararı çıktı. Önümüzdeki günlerde CHP Milletvekili Hasan Öztürk ve BULKEP temsilcileri TBMM’de bir basın açıklaması yapacak” ifadelerini kullandı.
"YOKSULLUK OKUL TERKLERİNİ ARTIRIYOR"
Geçen yıl okul öncesinde kısa süre uygulanan ücretsiz okul yemeği uygulaması bütçe öne sürülerek kaldırılırken ÇEDES’in maliyetinin bakanlık tarafından üstlenilmesinin kabul edilemeyeceğini söyleyen Toy, “Öğrencilerimiz sağlıklı gıdaya erişemiyor. Derin yoksulluk, ekonomik kriz okul terklerini artırıyor. Bir kez daha ilan ediyoruz, laik bir ülkede din görevlilerinin çalışma alanı ibadethanedir. Okullarda yalnızca pedagoji eğitimi almış öğretmenler ders verebilir. Okullarımızı din görevlilerine teslim etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)