EMEP, Gebze, Darıca ve İzmit ilçe kongrelerini gerçekleştirdi: "Türkiye’nin başında üç büyük bela var"
Türkiye’nin başında üç büyük bela olduğunu söyleyen EMEP Milletvekili İskender Bayhan, bunları; ucuz emek sömürüsü, yeniden paylaşım savaşları ve demokratik kazanımların kaldırılması olarak sıraladı.
“Barbarlık yenilecek, işçi sınıfı kazanacak, halklar kazanacak” sloganıyla 10. kongre sürecinde olan Emek Partisi; Gebze, Darıca ve İzmit İlçe Kongrelerini gerçekleştirdi.
Emek Partisi (EMEP) Gebze İlçe Kongresi Gebze Kültür Merkezi Kardelen Düğün Salonu’nda gerçekleştirildi. Kongreye; 101 gündür grevlerini sürdüren Lastik-İş üyesi Corning işçileri, 281 gündür grevde mücadelelerini sürdüren Baldur işçileri, Birleşik Metal-İş, Petrol-İş, HEDEP, Sol Parti, TÖP, Eğitim Sen, Ardahan Çamlıçatak Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Gebze Kent Politikaları Derneği üye ve yöneticileri de katıldı. Açılış konuşmasını yapan EMEP İlçe Başkanı Yusuf Akar, “Denizler gençlik çağında nasıl Filistin halkıyla dayanışma içerisinde oldularsa, omuz omuza mücadele ettilerse biz de bugün emperyalist barbarlığa karşı Filistin halkının yanında olacağız” dedi.
Divan seçiminin ardından söz alan EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Türkiye’de son dönemde kendini daha ağır hissettiren üç büyük belanın olduğunu anlattı. Bu belaları sıralayan Bayhan, “Birincisi, Türkiye’de özellikle son birkaç yıldır daha da yoğunlaşan ucuz emek gücü sömürüsüdür. Türkiye’yi yöneten tek adam iktidarının son yıllarda en çok ağırlık verdiği uygulamalardan biri bu. Kâr ve rant sahipleri bu sömürü üzerinden ihya edilmeye çalışılıyor. İkinci büyük bela, bu coğrafyada süren yeniden paylaşım mücadelesidir. Irak, Suriye ve Filistin’den Güney Asya’ya uzanan ve artık Türkiye’yi çevreleyen bütün komşu ülkelerde neredeyse birer ateş topu gibi yanan nüfus mücadelesi, yeniden paylaşım mücadelesi bu coğrafyanın yer altı ve yer üstü kaynaklarının yeniden paylaşılması kavgasıdır. Üçüncü büyük bela ise bugüne kadar uzun ve zorlu mücadelelerle kazanılmış ve artık kırıntıları kalmış haklar ve özgürlüklere ilişkin sendikalaşma, siyasi faaliyet yürütme ve örgütlenme özgürlüğüne dair hak kırıntıları başta olmak üzere, kadın erkek eşitliğinden, laikliğe, ana dilde eğitime kadar uzanan demokratik kazanımların olabildiğince yok edilmesi ve ortadan kaldırılmasıdır. Önümüzdeki 5 yıl için hazırlandığı iddia edilen kalkınma planı, esas olarak bu üç büyük belayı daha da işçi emekçiler açısından katlanamaz hale getirecek” diye konuştu.
"REHAVETE KAPILMAMALIYIZ"
Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü ve Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Eyüp Akdemir, iktidarın orta vadeli programı sonrasında yaptıkları eylemi hatırlatarak, “Bugün bir konfor var bu konfora aldanıp rehavete kapılmamalıyız. Taşeron çalışma alabildiğine arttı, kıdem tazminatı gasbı gibi büyük hak kayıpları gündemde. Tamamlayıcı sağlık sigortasının önü açılması gibi sıkıntılı bir süreç içerisindeyiz” dedi.
"SENDİKACILAR SAVAŞTAN YANA OLAMAZ"
Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın da “Sendikacılar savaştan yana olamaz, barıştan yanadırlar. Bu savaşta İsrail’i boykot etmek bizim görevimizdir” dedi. Sendikalarının son 3 yılda 13 fabrikada örgütlendiğini ama bunların bazılarında toplu sözleşme yapılamadığını söyleyen Aydın, “Maalesef ki sarı sendikalar daha çok tercih ediliyor. En son Farplas’taki sendikalaşma sürecinde yapılanları hepiniz biliyorsunuz. Kadınlara saldırdılar, içeri girdik silahlarla yüzleştik. Sendikalaşmanın önündeki engeller bir değil, çok büyük sorunlarla karşılaşıyoruz ama mücadelemiz sürüyor. MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde işçilerle birlikte karar almak için çaba gösterdik. Her cuma fabrikalarda eylemlere devam ediyoruz. Omuz omuza mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
EYT Gebze ve Emekliler Platformu Şube Başkanı Nuh Erdoğan, “Emeklilerin durumu işçilerin durumundan daha da vahim. 2002 yılında en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde kırk fazlasıydı. Şimdi en düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira” dedi.
"EMEP GREV BOYUNCA YANIMIZDAYDI"
Corning Kablo Baştemsilcisi Mürsel Aydemir de grevde 100 günü geride bıraktıklarını belirterek, “Aldığımız ücret asgari ücretin altına düştü, bize grev yolu gözüktü. 101 gündür mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi. Grev boyunca EMEP’in her zaman yanlarında olduğunu ifade eden Aydemir, “Milletvekilimize ve bütün teşkilatlarına ayrı ayrı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Depremi Hatay’da yaşayan Gazeteci ve Yazar Erhan Palabıyık ise, “Depremin ardından buraya geldik. Mülteci gibi görüyoruz kendimizi, depremzede demiyorum. Deprem bölgesindeki insanlar hâlâ çok derin sıkıntılar, sorunlarla iç içe. Başta sağlık ve barınma gibi sorunlarla karşılaşıyoruz. Bu sorunların giderilmesi için adımlar atılmalı. Ben buraya yerleştikten sonra Emek Partisinin bütün eylemlerine katıldım. Emek Partisinin bu mücadelesini büyütmek, daha geniş, ülke genelinde mücadele etmek lazım” dedi.
DARICA’DA YENİDEN ORHAN KAYA
EMEP Darıca İlçe Örgütü ise 6. Olağan Kongresini Darıca ilçe binasında gerçekleştirdi. Burada konuşan EMEP Darıca İlçe Başkanı Orhan Kaya, “İktidarın saldırıları artarak devam ediyor. İşçiler ve emekçiler gün geçtikçe daha zor koşullar altında eziliyor. Bu koşulları kabul etmediğimizi her alanda söyleyeceğiz, mücadelemizi daha da büyüteceğiz” dedi. Kongrede yapılan seçimlerde ise Orhan Kaya başkanlığındaki yeni yönetim seçildi.
İZMİT’TE YENİDEN DURSUN DENİZ
EMEP İzmit İlçe Örgütü de 10. Olağan Kongresini gerçekleştirdi. Açılış konuşmasını yapan İzmit İlçe Başkanı Dursun Deniz, “Türkiye’nin yeni bir dönemin eşiğinde. Bu nedenle de işçi sınıfı ve emekçiler açısından mevcut iktidarın her alandaki saldırılarına karşı mücadelenin kaçınılmaz olduğunu görüyoruz. Mücadelemizi büyüteceğiz” dedi. Kongrede gündemlerin işletilmesinin ardından gerçekleştirilen seçimlerde Dursun Deniz başkanlığındaki yeni yönetim belirlenmiş oldu. (Gebze-Kocaeli/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et