'Kentsel dönüşüm' adı altında gasba tepki

İstanbul’un Pendik ilçesine bağlı Ertuğrulgazi Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar, Pendik Belediyesinin aldığı kentsel dönüşüm kararına tepki gösterdi.

23 Ekim 2023 16:22
Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

İstanbul’un Pendik ilçesine bağlı Ertuğrulgazi Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar, AKP’li Pendik Belediyesinin aldığı kentsel dönüşüm kararına tepki gösterdi. Sülüntepe ve Yayalar Mahallesi’nin bazı kesimlerini de kapsayan kentsel dönüşüm kararı kapsamında haklarının gasbedildiğini söyleyen 2 bine yakın yurttaş günün erken saatlerinde taleplerinin yazılı olduğu dilekçeleri teslim etmek üzere Pendik Belediyesi önünde toplandı.

Yurttaşlar, Pendik Belediyesinin yaşadıkları arsaları kendilerine sattığını, daha sonra sattığı arsanın yüzde 60’ına el koyduğunu anlatarak, kentsel dönüşüm alanının rezerv alan olarak kabul edilmesine de tepki gösterdi. Yurttaşlar yazdıkları dilekçede “Ertuğrulgazi Mahallesi imar uygulaması”na itiraz ettiklerini belirterek kesinti oranının ve miktarının yeniden düzenlenmesini talep etti.

BİZİ YOK SAYMASINLAR’

Belediye önünde dilekçe sırası bekleyen bir yurttaş, “35 senedir mahallenin bir meselesi çözülmez mi? Yakın belediyelerin hepsinde bu sorun çözüldü, herkes hakkını aldı, sıra bize gelince oy verdiğimiz belediyemiz bizi dolandırmaya çalışıyor. Bunlar bu belediyenin başındaysa bizden aldıkları oy sayesindedir” diye konuştu.

Pendik Belediyesinin yaşadıkları alanı rezerv alan olarak değerlendirmesinin kanuna da aykırı olduğunu söyleyen bir yurttaş, “Buranın rezerv alan olabilmesi için bu mahallede ikamet etmemiz gerekiyor. Binlerce insan bu mahallede yaşıyor, bu kadar insanı nasıl görmezden gelebiliyorlar, bizim itirazımız buna, bizi yok saymasınlar” dedi.

HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ’

Kentsel dönüşüm uygulamasında çifte standart uygulandığını söyleyen bir yurttaş da “Ertuğrulgazi Mahallesi’nin karşısındaki 66 dönümlük alana 12 kişi için villa yapılıyor şu an. Buradaki halka 350 metrekarelik yeri layık görmüyorlar. Devlette adaletsizliğin eriştiği noktayı gösteriyor bu. Köpeksiz köyde değneksiz dolaşıyorlar ama unutmasınlar Ertuğrulgazi Mahallesi ailesi bir bütündür. Biz sonuna kadar mücadele edip hakkımızı alacağız. Burada 2 bine yakın insan var, taşkınlık yapmıyoruz, hakkımızı arıyoruz” dedi.

Mahalle halkının geri adım atmayacağını söyleyen yurttaş, “Önce bizim tapumuzu verecekler sonra imarı getirecekler. Ben 1987 yılında bu mahalleye geldim, yolumuz yoktu araba çıkmıyordu, suyu tankerlerle getiriyorlardı. Bu mahallenin bütün cefasını biz çektik, şimdi buralarda değerlenince bizi buradan defetmeye çalıyorlar. Hiçbir yere gitmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Otomobilin açılan kapısına çarpan kurye, kamyonetin altında kalarak yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

7 Ekim'den beri 19 Filistinli, 3 İsrailli, 1 Lübnanlı gazeteci öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa