23 Ekim 2023 16:21

7 Ekim'den beri 19 Filistinli, 3 İsrailli, 1 Lübnanlı gazeteci öldürüldü

Gazetecileri Koruma Komitesi, 7 Ekim'den bu yana 19'u Filistinli, 3’ü İsrailli, 1’i Lübnanlı 23 gazetecinin öldürüldüğünü, 8 gazetecinin de yaralandığını bildirdi.

Fotoğraf: Ashraf Amra/AA

Paylaş

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de Gazze ablukasını kırarak askeri ve sivil noktalara yönelik başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonu sonrası çatışmalar ve Gazze’ye yönelik İsrail bombardımanı devam ediyor. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 7 Ekim’den 23 Ekim’e kadar 23 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı.

CPJ, komşu Lübnan’a yayılan çatışmalar sırasında yaralananlar da dahil olmak üzere, savaşta öldürülen, yaralanan, gözaltına alınan veya kaybolan gazetecilere ilişkin raporları araştırmaya devam ediyor. 23 Ekim itibarıyla, savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana her iki tarafta da tahminen 6 bin ölü arasında en az 23 gazeteci vardı.

YÜKSEK RİSKLER TAŞIYOR

Gazze’deki gazeteciler; İsrail birliklerinin kısmi kara saldırısı, yıkıcı İsrail hava saldırıları, kesintiye uğrayan iletişim ve geniş elektrik kesintileri karşısında çatışmayı haber yapmaya çalışırken özellikle yüksek risklerle karşı karşıya kalıyor.

23 Ekim itibarıyla; 19 Filistinli, 3 İsrailli ve 1 Lübnanlı 23 gazetecinin öldüğü doğrulandı. 8 gazetecinin yaralandığı bildirildi. 3 gazetecinin kayıp veya gözaltına alındığı aktarıldı.

3 GÜNDE 2 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

20 Ekim’de Filistin Gazeteciler Sendikası ve Kahire merkezli Al-Dostor gazetesine göre, Al-Shabab Radyosu’ndan (gençlik radyosu) gazeteci Muhammed Ali, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki hava saldırısında öldürüldü.

22 Ekim’de ise Filistin Yönetiminin resmi haber ajansı WAFA ve Sky News’e göre, profesyonel medya hizmetlerinde uzmanlaşmış Filistinli bir şirket olan Ain Media’nın kurucu ortağı ve gazeteci Rüşdi Saraj, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki hava saldırısında öldürüldü.

KAYIP, SANSÜR, YARALANMA

CPJ aynı zamanda diğer gazetecilerin öldürüldüğü, kaybolduğu, gözaltına alındığı, yaralandığı veya tehdit edildiğine ve medya ofisleri ile gazetecilerin evlerine zarar verildiğine dair çok sayıda doğrulanmamış rapora da dikkat çekti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

'Kentsel dönüşüm' adı altında gasba tepki

SONRAKİ HABER

Almanya’da ZDF’ye bomba ihbarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa