25 Ekim 2023 04:41

Kumtel işçisine 'köleliğe ikna et' rüşveti

Kumtel’de ek zam talep edilen dönemde işçilere “Sözleşme dönemini bekleyin” diyen Özçelik-İş yöneticileri, patronun, yeni işçi getiren işçilere işçi başına 500 TL vereceğini duyurdu.

Fotoğraf: Google Maps

Paylaş

Ahmet AKARSU
Kayseri

Kayseri’de ‘işçilerin acemi ocağı’ olarak bilinen Kumtel’de ek zam talep edilen dönemde işçilere “Sözleşme dönemini bekleyin” diyen Özçelik-İş yöneticileri, patronun, yeni işçi getiren işçilere işçi başına 500 TL vereceğini duyurdu. Kumtel işçileri, Özçelik-İş’e “İşçi sözcüsü müsünüz, patron sözcüsü mü? Üyesi olduğumuz sendikaya biz isteklerimizi iletemiyoruz. Patronun ihtiyacı olunca mı ortaya çıktınız” diye tepki gösterirken, Özçelik-İş Kayseri Şube Başkanı Rüstem Çabuk ise, “İşçilerin menfaati için. Hangi arkadaşımız geldi de sorununa çözüm bulunmadı” dedi.

"SÖMÜRÜ FAZLA, ÜCRET DÜŞÜK"

Kumtel’de üretimin yoğun, ücretlerin ise düşük olduğunu belirten işçiler, işçilerin bu koşullarda uzun süre çalışamadıkları için patronun bu yola başvurduğunu ifade etti. Kumtel işçileri, “Üretim artarak devam ediyor. Ama ücretler çok düşük. En eski kalifiye işçinin ücreti, sendikalı olmasına karşın ortalama 15-16 bin lira. İşçilerin geneli asgari ücret ya da biraz üstünde ücret alıyor. Düşük ücret verilen iş yerinde uzun süre işçi de durmak istemiyor” dedi.

"ASIL SORU: İŞÇİ NEDEN ÇALIŞMAK İSTEMİYOR?"

Kayseri’de, OSB’de yer alan fabrikalarda çalışan işçilerin büyük bir bölümünün ilk iş yerinin Kumtel olduğunu dile getiren işçiler şunları söyledi: “Yıllardır böyledir Kumtel’in durumu. Her ay yüzlerce işçi işbaşı yapar. Birkaç ay çalışan işçi, işi öğrenince daha yüksek ücret veren bir başka fabrikaya işbaşı yapar. Gelen işçi durmuyor. Bir süre çalışıyor, sonra çıkıyor. Yıllarca İŞKUR bünyesinden işçi alımı oluyordu. Hâlâ oluyor. Şimdi sendikayı devreye sokuyorlar. İşçinin işçiyi bulmasında sorun yok ama sendikacılar ‘İşçi neden burada çalışmak istemiyor?​’ sorusunu kendilerine sormalı. Çalışma koşulları ve ücret iyi olsa, işçilerin ihtiyaçları karşılansa neden işçi uzun süreli çalışmasın ki?​”

"ARKADAŞLARIMIZ GEÇİNEMİYOR AMA HAKSIZLIK YAPMAYALIM"

Özçelik-İş Kayseri Şube Başkanı Rüstem Çabuk ise bunun işçilerin menfaati için yapıldığını savundu. Çabuk, “İş yeri işçi aldığı için, kalifiye eleman vs. getirene teşvik amaçlı, arkadaşlarımızın menfaati için bu gibi şeyler var. İş yeri, İŞKUR’dan zaten işçi alıyor. İŞKUR’da da bizim toplantılarımız oluyor. Geçen hafta vali bey de katıldı. Organizedeki iş yerlerine İŞKUR cevap veremiyor” dedi.

İşçilerin “Sendika temsilcilerini bulamıyoruz, bulsak da taleplerimiz karşılanmıyor” söylemlerini hatırlattığımız Çabuk, “Her ay örgütlü olduğumuz iş yerlerini ziyaret ediyoruz. Temsilcilerimiz sürekli geziyor. Hangi arkadaşımız geldi de sorununa çözüm bulunmadı?​” diye konuştu. Gazetemize konuşan işçiler ise “İşten çıkmak isteyen, borcu olan, tazminat almak isteyen işçiler böyle yollara başvurmuş olabilir” ifadelerini kullandı.

Çabuk, işçilerin, ücretlerin düşük olduğunu söylemine ilişkin ise şu yanıtı verdi: “Kayseri’de iş yerlerinin yüzde 80’i asgari ücretle çalıştırıyor. Toplu sözleşmesi olmayan bir sürü iş yerleri var. Geçim şartları ağırlaştı, hayat çok pahalı. Asgari ücret bundan iki yıl önce kaç liraydı, ev kiraları kaç liraydı. Şimdi kaç lira oldu. Bunlara bakarsak arkadaşlarımız haklı olarak geçinemiyor. Ama Kumtel’de düşük ücret var dersek haksızlık yaparız.”

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz aylarda Özçelik-İş’in örgütlü olduğu Kayseri’deki iş yerlerinde ek zam talebi gündeme gelmişti. Özçelik-İş yöneticileri ise işçilerin ek zam talebine ‘Sözleşme sürecini bekleyin’ diyerek yanıt vermişti. İş kazaları karşısında da sendikacıların sessiz kaldığını belirten Erbosan ve Isısan işçileri gazetemize de mektuplar yazmıştı.

Özçelik-İş Genel Başkanı Yunus Değirmenci’nin aldığı maaş ve bindiği lüks makam aracının gündem olması sonrası işçiler tepki göstermişti.

Öte yandan Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları listesinde (İSO 500)  Özçelik-İş’in örgütlü olduğu Kayseri’deki Mega Metal, Erbosan Boru ve Boyçelik yer almıştı. Geçmiş senelerde Kumtel de listelerde yer alıyordu.


“ÖZÇELİK-İŞ PATRON TEMSİLCİLİĞİ YAPIYOR”

Kumtel’den bir grup işçi
Kayseri

Günlerden cuma, öğle yemeğinde sendika temsilcileri gelip, “İşyeri işçi arıyor. Çevrenizden işçi getirirseniz, patron kişi başı 500 lira para vereceğini söyledi” diye konuşma yapıyor. İlk başta kulağa hoş geliyor bu teklif. Bir arkadaşını getirene 500 lira para! Ama düşününce çok şey canlanıyor kafamızda. Kumtel işçi bulmakta mı zorlanıyor yoksa? Hak arayanı, yüksek ücret isteyeni patron temsilcileri “Kapı orada bir sürü işçi çalışmak istiyor” diye tehdit etmemiş miydi? Şimdi bize resmen “Sömürülecek işçi getirin parayı kapın” diyorlar.

Sendika şube başkanı “İşçilerin menfaati için” diye açıklama yapmış. İşçilerin ücretleri yoksulluk sınırının üzerinde olsa, Kumtel işçisinin ‘kelle başı’ 500 liraya ihtiyacı mı olur? Buna tamah mı eder? Ücretleri neden yetmiyor, sendika olarak biz toplu sözleşmede daha iyi neler yaparız diye düşüneceğinize, patronun 500 lirasına tamah etmemizi mi istiyorsunuz?

Esas sorulması gereken sorular şudur: “İşçiler neden uzun ömürlü Kumtel’de çalışmak istemiyor? Ücretleri mi düşük? Çalışma koşullarımı kötü?​” Bunu soracaklarına “Kumtel’de ücretler düşük dersek haksızlık yapmış oluruz” diyor sendika şube başkanı. Kumtel’de bir ay çalışın, asgari ücret artı sözleşmeden doğan haklar ile geçinin görelim bakalım! 

Dünyaya ihracat yapan bir iş yerinde ücretler asgari ücret ya da biraz üzerinde olması sendika yöneticilerini rahatsız etmiyor mu? Etiyopya’ya fabrika açan patron, İncesu’ya yeni yer açan patron değil mi? Demek ki dünyanın parasını kazanıyor ki büyüyor. Kimin üzerinden büyüyor? İşçilerin emeğinin sömürüsü üzerinden değil mi? İşçinin ücreti hep açlık sınırında kalıyor. Sendikacılık bu mu? İşçiler sözleşmeden memnun değil. Duyuyor musunuz?

Yakacak yardımı adı altında verilmesi gerekenleri market çekine çevirdiniz. Hepi topu 3 bin 850 lira. Bir aylık market harcaması bile değil önerdiğiniz çek. Kış için odun-kömür almaya kalkmak 10 bin lira. Doğal gaz kullananların, zamlardan sonra aylık 2 bin 500 lira vermesi gerekecek. Siz 4 bin lira bile olmayan çek ile mi övünüyorsunuz? Oturduğunuz koltukların işçilerin olduğunu unutmayın.

ÖNCEKİ HABER

'GGM’ye gönderildi' denilen mülteciden haber alınamıyor

SONRAKİ HABER

Amasya’da sağlık çalışanı, hasta yakını tarafından darbedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa