25 Ekim 2023 15:44

İsveç'in NATO'ya katılım protokolü TBMM Dışişleri Komisyonuna sevk edildi

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim sonrası yeşil ışık yakmasının ardından imzaladığı İsveç'in NATO'ya katılım protokolü TBMM Dışişleri Komisyonuna sevk edildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Küresel savaş makinesi NATO'nun genişlemesine yönelik adımlar sürüyor. Daha önce Finlandiya'nın üyeliğine onay veren AKP iktidarı, seçim öncesi bir karşı çıktığı İsveç'in ittifaka katılımı konusunda da süreci ilerletiyor.

10 Temmuz'da Vilnius'ta düzenlenen zirvede İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Ekim'de de İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü'nü imzaladı.

Söz konusu protokol, "Kuzey Atlantik Antlaşması'na İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi" adıyla Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un imzasının ardından TBMM Dışişleri Komisyonuna havale edildi.

Protokolün gerekçesinde, "Gelinen aşamada, Üçlü Muhtıra'da kayıtlı taahhütler, 10 Temmuz 2023 tarihli ortak açıklamada yer alan unsurlar, İsveç'le ikili ilişkilerimiz, bu ülkenin NATO ile kapsamlı ortaklık ilişkisi ve birlikte çalışabilirliği bakımından eriştiği seviye dikkate alındığında, İsveç'in NATO'ya üyeliğinin Türkiye'ninki dahil Avrupa-Atlantik güvenliğine katkı sağlayacağı kanaatine varılmıştır" denildi.

BAHÇELİ, "BUNU NASIL HAZMEDECEĞİZ" DEMİŞTİ

Erdoğan, İsveç'in üyeliği için yeşil ışık yakmadan önce Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin önünün açılması şartını öne sürmüştü ancak bu konuda herhangi bir gelişme kaydedilmedi, hiçbir kazanım elde edilemedi.

Cumhur İttifakının küçük ortağı MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli de İsveç'in NATO üyeliğine onay verilmesine karşı çıkmış ve "Bunu nasıl hazmedeceğiz" demişti. Bahçeli 11 Temmuz'da şunları söylemişti:

"Milli varlığımızı doğrudan tehdit eden terör örgütlerine kucak açan, göz yuman bir ülkeyle bir güvenlik mimarisinin bünyesinde nasıl buluşacağız? Böylesi bir acizliğe nasıl göz yumacağız? Bunu nasıl hazmedeceğiz? Sadece ABD istedi diye, F-16 ile ilgili parmak sallanıyor diye zillete tamam mı diyeceğiz? İsveç, PKK'nın Avrupa'daki mağarasıdır. Kandil dağı neyse Stockholm aynısıdır. İsveç hükümeti bugüne kadarki politikalarından 180 derece dönüş yaparsa, bu çerçevede bir islah ve terbiye hali görülürse bizim diyeceğimiz bir şey yoktur. Nitekim karar Sayın Cumhurbaşkanımızdır."

Bahçeli'nin ve partisi MHP'nin aradan geçen sürede bunu hazmedip etmedikleri Meclisteki oylamada görülecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Polis tarafından darbedilen Bülent Kılıç hakim karşısına çıkacak

SONRAKİ HABER

İHD Ankara Şubesi: İç Anadolu hapishanelerinde 3 ayda en az 2291 hak ihlali yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa