45. İstanbul Maratonu 5 Kasım'da, '100 Yılın Koşusu' başlığıyla koşulacak
Dünyada iki kıta arasında gerçekleştirilen tek maraton olma özelliğine sahip 45. İstanbul Maratonu, bu yıl 5 Kasım'da, '100 Yılın Koşusu' başlığı, 45 bin kişinin katılımıyla koşulacak.
Fotoğraf: DHA
Türkiye İş Bankası 45. İstanbul Maratonu'nun tanıtımı için basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına Spor İstanbul Genel Müdürü Renay Onur, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintımar, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı.
Maratonun insanlığın en eski yarışlarından birisi olduğunu belirten İmamoğlu'nun konuşması şöyle; “Bu hafta 100'ncü yılını kutlayacağımız Cumhuriyet'le birlikte bu yarışı sizlerle paylaşıyoruz. Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarının bizlere bıraktığı bu kıymetli emanetin, bu en büyük mirasın belki de maratonla çok özdeşleşen benzerlikleri söz konusu. Bu yıl maratonumuzun '100 Yılın Koşusu' ismiyle hayata geçiyor olması da kıymetli olacak. Gurur duymalıyız, onur duymalıyız, minnet duymalıyız. Dehasını tüm dünyanın kabul ettiği bir liderin, milletimizin birleşerek gösterdiği büyük irade, tam 100 yıldır sürüyor. Yüz yılın koşusu, hız kesmeden devam ediyor."
"SOKAKLARINDA SPOR YAPILABİLEN BİR KENT, SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR YAŞAMA SAHİP BİR KENTTİR"
"Sokaklarında spor yapılabilen bir kent, sürdürülebilir bir yaşama sahip bir kenttir" diyen İmamoğlu, "Bu yıl ilkini düzenlediğimiz İstanbul Bisiklet Turu ile bunu bir kez daha anlattık. 45'incisini düzenleyeceğimiz maratonumuzla, bunun altını bir kez daha çizeceğiz. Kentimizin sokaklarında, caddelerinde ve dünyanın en eşsiz manzarasına sahip köprüsünde, dünyanın 4 bir yanından sporcuları konuk edeceğiz. İstanbul'un her köşesinde spor yapılabilen bir metropol olduğunu anlatacağız. Gelecekte birçok büyük spor organizasyonuna ev sahipliği yapmak için çok uygun bir aday olduğumuzu tüm dünya spor yönetim kurumlarına bir kez daha anlatacağız. Halk koşumuzda yine yüzbinler bir araya gelecek. İnsanlar yaş, cinsiyet, ekonomik durumlarına göre ayrılmadan beraber koşacaklar, İstanbul Boğazı'nı birlikte geçecekler. Toplumsal dayanışmanın, birlikteliğin, sporun insanları bir araya getirme gücünün en güzel örneklerini sergileyeceğiz. Türkiye İş Bankası 45. İstanbul Maratonu, dünyanın en güzel kentinde, birçok tarihsel ve kültürel mirasımızın çevresinde koşulacak. Tüm dünyaya ne kadar güzel bir kent olduğumuzu, dünyanın kültür başkenti olduğumuzu bir kez daha aktarma fırsatı ortaya çıkacak" ifadelerini kullandı.
Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar ise, organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederek, şunları söyledi; "1976 yılında başlayıp, çeşitli sponsorlarla devam eden bu organizasyon, şimdi İş Bankası'nın desteğiyle devam edecek. Cumhuriyetimizin en büyük organizasyonlarından biri olan ve pandemide de kesintiye uğramayan bu organizasyonu yapmak çok değerli.
Düzenlediğimiz organizasyonlarda madalya alan taraf olmak istiyoruz. Şu ana kadar paralimpik ve normal sporcularımızda 6 kotamız var. Yıl sonu itibarıyla 25 kota almayı amaçlıyoruz. Olimpiyatlarda bizim bugüne kadar 3 madalyamız var. İnşallah Paris 2024'te bu 3 madalyanın üzerine çıkıp, eksik olan altın madalyayı da kazanırız. Ayrıca federasyon olarak aldığımız karara göre artık devşirme sporcu yarıştırmayacağız."
Spor İstanbul Genel Müdürü Renay Onur da, bu koşuda birçok farklı heyecanı yaşadıklarını Cumhuriyet'in çok özel bir maratona sahip olduğunu aktaran Onur, "Geçen 45 yılda maraton öyle bir hale geldi ki bu etkinlik artık sadece bir spor etkinliği değil, aynı zamanda büyük bir sosyal sorumluluk mecrası oldu. Uluslararası bilinirlik ve markaların ilgisi maratonumuzun başarısını arttırıyor. Yabancı sporcu sayısında ise geçen seneye göre yüzde 26'lık artış var. Bu durum da uluslararası alanda maratonumuzu çok iyi anlattığımız anlamına geliyor. Türk sporcu sayısındaki artış da bizi gururlandırıyor. 2019'dan bu yana Türk sporcularındaki artış, yüzde 42 oldu. Maraton koşan kadın sporculardaki artış da yüzde 111 oldu" dedi. (DHA)