26 Ekim 2023 19:05

Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri: Zamlar, bizi çalışmaya sürükleyerek eğitimden koparıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri, Aydın'da Zeren Ertaş'ın yurtta hayatını kaybetmesini, öğrenci intiharlarını ve yemekhane zamlarını protesto etti.

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

Paylaş

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) öğrencileri, Aydın Güzelhisar Kız Yurdu'nda asansörün düşmesi sonucunda bir öğrencinin yaşamını yitirdiği ve çok sayıda öğrencinin yaralandığı olaya ve mevcut yemekhane zamlarına ilişkin basın açıklaması düzenledi.

 

 

Tınaztepe kampüsü otobüs durakları önünde gerçekleştirilen açıklamada, "Müşteri değil öğrenciyiz. Yemekhane zamları geri çekilsin" ve "Katil KYK" yazılı pankartları açılırken, "Yapılan zamlar geri alınsın", "Parasız bilimsel demokratik eğitim" ve "Katillerden hesabı gençlik soracak" sloganları atıldı.

“EN UFAK TALEBİMİZİ DAHİ UMURSAMIYORLAR”

Aydın Güzelhisar Kız Yurdu'nda, ihmaller sonucu yitirilen arkadaşlarının ardından yönetimi alkışlarla protesto eden ve akabinde üzüntülerini dile getirerek sözlerine başlayan DEÜ öğrencileri, "Biz öğrencilerin taleplerini dikkate almayan yurt yönetimleri, bizlerin yediğimiz yemekten, yaşam hakkımıza kadar en ufak talebimizi bile umursamıyorlar. Haklarımızı istediğimizde ise karşımıza dikilip bizlerden hesap sormaya kalkıyorlar. Buradan tüm sıra arkadaşlarımıza, yurtlarda kalan tüm öğrencilere sesleniyoruz. Hiçbir arkadaşımız yalnız değildir. Bütün sıra arkadaşlarımızı bir araya gelmeye sorunlarımızı çözmek için mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.

“PARASIZ, BİLİMSEL, DEMOKRATİK EĞİTİM HAKKINI SAVUNUYORUZ”

DEÜ yönetiminin, yeni eğitim dönemine başlarken yemekhanenin bir öğünlük ücretini 5,80'den 17 TL'ye çıkararak yüzde 200'e yakın bir zam yaptığını hatırlatan öğrenciler, "Ülkenin dört bir tarafı gibi, yemekhanemizin de özelleştirilmesiyle birlikte bu zamların önü açılmış oldu. Nitelikli ve ücretsiz beslenme her öğrencinin temel hakkı iken birer ticarethane gibi işletilen üniversiteler bizleri de müşteri konumuna yerleştiriyor. Dokuz Eylül Üniversitesi en çok ödenek alan üniversiteler arasında. Üniversite yönetiminin aldığı bu ödenekten öğrencilerinin kaliteli ve doyurucu beslenmesine ne kadar pay düşüyor? Öğrencilerin beslenme ihtiyacının karşılanması için neden harcanmıyor? Kamusal bir hizmet olan eğitimin, parça parça özelleştirilmesini kabul etmiyoruz. Her öğrenci için parasız, bilimsel ve demokratik eğitim hakkını savunuyoruz" diye konuştu.

“EĞİTİM MASRAFLARIMIZI KARŞILAYAMIYORUZ”

Öğrenciler, Sayıştay raporlarına yansıyan usulsüzlükler ve döner sermaye işletmesinin verdiği milyonlarca liralık açıklar ile birlikte DEÜ'nün mali şeffaflıktan uzak bir süreç yürüttüğünü vurguladı. Öğrenciler, "Üniversitenin gelir ve kaynakları bilimsel çalışmalara ve öğrencilere harcanmak yerine yönetimlerin ve onların paydaşlarının çıkarlarına harcanmak üzere dizayn ediliyor. Özellikle son yıllarda aldığımız kredi ve burslarla eğitim masraflarımızı karşılamak giderek imkansızlaşıyor, üniversite öğrencilerinin büyük bir çoğunluğu eğitim dönemlerini part-time işlere girerek idame etmeye çalışıyor. Burs ve kredilerimize gelen zamları katlayarak aşan beslenme ve barınmaya gelen zamlar, biz öğrencilerin eğitim hayatına katılmasını giderek zorlaştırıyor, birçoğumuzu ise eğitim yaşamından kopmaya sürüklüyor" diye konuştu.

“BİR HAFTADA ÜÇ SIRA ARKADAŞIMIZ YAŞAMINA SON VERDİ”

Yalnızca bir haftada 3 üniversite öğrencisinin geçim sorunundan dolayı yaşamına son verdiğini belirten öğrenciler, "Bu koşullarda kendini geçindirmeye ve eğitim-öğretim hayatını sürdürmeye çabalayan her arkadaşımıza sesleniyoruz, yalnız değilsiniz. Birlikte güçlüyüz ve bu sorunları ancak birlikte aşabiliriz. Bu sorunların tamamını düşündüğümüzde, tüm sıra arkadaşlarımızı yan yana gelmeye ve bu duruma karşı bir birlikte hareket etmeye davet ediyoruz" dedi.

“BÜTÇE BİZ ÖĞRENCİLER İÇİN HARCANSIN”

Son olarak üniversite yönetimine çağrıda bulunan öğrenciler, şunları söyledi; "Üniversite yönetimi yemekhane zammını geri çeksin! Sağlıklı, besleyici ve doyucu beslenebileceğimiz yemekhane koşullarını oluştursun! Rezervasyon sistemi iptal edilsin! Üniversitenin bütçesi biz öğrencilerin ihtiyaçlarına göre harcansın, bütçenin nerelere kullandığı şeffaf biçimde üniversite bileşenlerine sunulsun! Yemekhane konusu gibi öğrencileri ve üniversite bileşenlerini etkileyecek her meselede öğrenciler ve üniversite bileşenleri de sürece dahil edilip kararlar bu doğrultuda alınsın." (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DOSYA | Cumhuriyetin 100 yılı

SONRAKİ HABER

DOSYA | Cumhuriyetin 100 yılı - 100'üncü yılda eğitim - Konuğumuz Prof. Dr. Adnan Gümüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa