27 Ekim 2023 10:28

Gültan Kışanak’ın avukatı: Tahliye talebimiz reddedilirse AYM’yi bilgilendireceğiz

Tutukluluk süresi dolan Gültan Kışanak’ın tahliyesi için mahkemeye başvuran avukat Cihan Aydın, "Talebimiz reddedilirse AYM’yi bilgilendireceğiz” dedi.

Fotoğraf. MA

Paylaş

Müjdat CAN

Kürt siyasetçi Gültan Kışanak'ın 7 yıllık azami tutukluluk süresi 25 Ekim'de doldu. Kışanak'ın avukatları Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesine tahliye başvurusunda bulundu. Avukat Cihan Aydın, başvuru reddedilirse üst mahkemede karara itiraz edeceklerini, bu da reddedilirse Anayasa Mahkemesini bilgilendireceklerini söyledi. Gütan Kışanak’ın eşi Zülküf Kışanak da "Artık azami tutukluluk süreci de tamamlandığına göre uydurulacak bir bahanenin kalmadığını, bir an önce serbest bırakılmasını umut ediyoruz. Kanunlara uyulmasını bekliyoruz" dedi.

Mart 2014 yerel seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı seçilen ve 2 yıl bu görevi yürüten Gültan Kışanak, 25 Ekim 2016’da gözaltına alındı, 31 Ekim’de tutuklandı. Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevine götürülen Kışanak hakkında “terör örgütü üyesi olmak” ve “terör örgütü propagandası yapma” suçlamasıyla Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada 14 yıl hapis cezası verildi. Kışanak’ın avukatlarının itirazının ardından Antep Bölge Adliye Mahkemesi yerel mahkemenin verdiği cezayı bozdu, yeniden yargılama başladı.

Bu sırada 2020 yılında aralarında HDP Eş Genel Başkanları ve MYK üyelerinin de olduğu siyasetçilere yönelik başlatılan Kobane soruşturmasında Kışanak için ikinci kez tutuklama kararı verildi. Kobane davasının görüldüğü Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Kışanak’ın dosyaları birleştirildi.

25 EKİM’DE SÜRE DOLDU

Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) asgari tutukluluk süresi 5 yıl, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında yargılaması yapılan davalarda ise 7 yıl olarak düzenlendi.

Yasal düzenlemeler kapsamında 25 Ekim 2023’te uzun tutukluluk nedeniyle tahliye edilmesi gereken Kışanak, hâlâ tutuklu yargılanıyor.

Kışanak’ın uzun tutukluluk kapsamında tahliye edilmesi için yargılamasının yapıldığı Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesine avukatları tarafından başvuru yapıldı ancak başvuru hâlâ karara bağlanmadı.

HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Kışanak’ın uzun tutukluluk durumunu Meclis gündemine taşıyarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordu.

"YARGI ARAÇSALLAŞTIĞI İÇİN ŞAŞIRTICI DEĞİL"

Kışanak’ın 7 yıldır tutuklu yargılanması ve “uzun tutukluluk” kapsamındaki taleplerinin karara bağlanmamasını avukatı Cihan Aydın ile Gütan Kışanak’ın eşi Zülküf Kışanak, Mezopotamya Ajansına değerlendirdi.

Tutuklu yargılamalarda 7 yıllık sürenin istisnai durumlarda uygulandığına dikkat çeken Aydın, Türkiye’de istisnaların kaide olduğunu ve söz konusu Kürtler, muhalifler olunca yerleşik hukuk kurallarının çok rahat çiğnendiğinin altını çizdi.

Bir kişinin 7 yıl boyunca tutuklu yargılanmasının başlı başına bir kriz olduğunu söyleyen Aydın, “Son dönemlerde yargının araçsallaştığını, iktidarın emrine amade bir tavır sergilediğini gördüğümüz için çok şaşırmadığımızı ifade edebilirim” dedi.

"DURUM OLDUKÇA KRİTİK"

Av. Cihan Aydın, politik görüşlerini açıklamayanlara pozitif hukuk uygulandığını, yandaşlar için hukukun eğilip büküldüğünü, bir kesimin ise "düşman" olarak yargılandığını belirtti. Kışanak’ın da diğer Kürt siyasetçiler gibi rejim tarafından “düşman” olarak görüldüğünü ve cezalandırılma saiki ile hareket edildiğini söyleyen Aydın, şunları dile getirdi: “Üstten bir talimat gelmedikçe yargının bu konuda karar verme gücüne sahip olduğunu düşünmüyorum. Bu açıdan durum oldukça kritik ve AYM’nin bu konuda tavrı ne olur bilmiyorum.”

"AYM DE GİTTİKÇE DIŞLANIYOR"

İktidarın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına dair tanımama ve karşı koyma tutumunda olduğunu söyleyen Aydın, bu durumun Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına da bir karşı koyuşa doğru ilerlediğine dikkat çekti.

Aydın, “Nitekim AYM yakın zamanda bu uzun tutukluluk, uzun süren yargılamalar noktasında başvuruları incelemeyeceğini söyledi. Aynı zamanda bu bir isyandır, hükümete isyan bayrağını da açıyor. Çünkü ‘Bu konuda düzenleme yapmaya gerek var, bir yapısal sorun var. Bu konuda bir adım atılmadı. Bu tür baskılarda hukuksal bir yarar yok’ diyerek karar verdi. Gittikçe AYM’yi de dışlayan bir tavır söz konusu... Çünkü oraya parmak sallandıkça ilk derece yargı makamları AYM kararları yerine, iktidarın dümen suyuna gitmeyi tercih ediyorlar” dedi.

"RET KARARI VERİLİRSE İTİRAZLARI YAPACAĞIZ"

Kışanak’ın “uzun tutukluluk” nedeniyle tahliyesi için Kobanê davasının görüldüğü Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesine başvuruda bulunduklarını sözlerine ekleyen Aydın, henüz bir karar verilmediğini, ret kararı verilmesi halinde üst mahkemeye başvuracaklarını belirtti.

Üst mahkemeden de olumsuz yanıt gelmesi halinde itiraz mercii bulunmadığına dikkati çeken Aydın, “AYM başvurumuz mevcut olduğu için AYM’yi bu konuda bilgilendireceğiz. Sayın Kışanak’ın 7 yıl süren tutukluluğuna bir kez daha dikkat çekeceğiz. AYM’nin daha hızlı karar vermesi için talepte ve çağrıda bulunacağız. Hukuk nezdinde yapılacak başka bir yol yok” şeklinde konuştu.

"DAVA DEĞİL SİYASİ OPERASYON"

Kışanak ve diğer Kürt siyasetçilerin yargılandığı Kobane davasının 6 yıl sonra açıldığına dikkat çeken ve bunu “ısmarlama bir dava” olarak nitelendiren Aydın, şunları söyledi:

“Neresinden bakarsanız bakın, buna hukuk nezdinde dava demek mümkün değil. Bu bir Kürt siyasetini entegre etme, saf dışı bırakma operasyondur. Dolayısıyla Sayın Kışanak’ın, Demirtaş’ın ve diğer bu dava kapsamında yargılanan siyasetçilerin pozisyonu çok net bir şekilde rehine pozisyonudur. Evet, bir mahkeme, avukatlar, sanıklar var ve yargıçlar orada oturuyor ama bu teknik olarak dava gibi gözükse de gerçekten dava değil, bu bir siyasi operasyondur. Bu dava Ankara’nın dehlizlerinde planlanan ve yürütülen siyasi operasyondur. Bu hukuki bir mesele değil siyasi bir mesele ve mahkemede değil başka yerlerde çözüleceğinin de farkındayız.”

"MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Aydın, sözlerini şöyle noktaladı:

“Sayın Kışanak topu topu 2 yıl belediye başkanlığı yaptı ve halen o 2 yıllık sürece ilişkin soruşturma ve davalar, aradan 7 yıl geçmesine rağmen açılıyor. Mahkemenin, Sayın Kışanak’ın tutukluluğuna direnmeyi devam ettirmesini sadece mahkemenin tavrıyla değil siyasetin tavrıyla açıklamak daha doğru olur. Çünkü bu davayı açmaya karar verenler yargı değil, siyaset. Bu davanın bu şekilde yürütülmesine karar veren yargı değil, siyaset; bu tutukluluğun bu kadar sürmesine de karar veren onlar. Tahliye olursa da onlar karar verecekler. Yoksa mevcut pozitif hukukun Kürtler, muhalifler açısından bir anlam ifade etmediği bir kez daha ortaya çıkacak. Bütün hukuksuzluklara, zalimliklere karşı biz Sayın Kışanak’ın avukatları olarak mücadele etmeye devam ediyoruz.”

ZÜLKÜF KIŞANAK: KANUNLARA UYULSUN 

Tutuklamanın iktidarın isteği doğrultusunda yapıldığına ve devam ettirildiğine işaret eden Zülküf Kışanak da iddianamede tutuklama gerekçesi bir şey bulunmadığını söyledi.

Kışanak, “Her duruşmada serbest bırakılma beklentisi içine girsek de mahkeme salonunun dışında alınacak bir kararla, yeni bir siyasi süreçle bunun ancak gerçekleşeceğini biliyoruz. Devam eden gayrihukuki sürece rağmen tahliye beklentimizi hep koruduk. Artık azami tutukluluk süreci de tamamlandığına göre uydurulacak bir bahanenin kalmadığını, bir an önce serbest bırakılmasını umut ediyoruz. Aksi halde devletin devlet olma vasfını tamamen kaybedeceğini, bunun da hiç kimseye faydasının olmadığını söylemekte yarar var. Her şey bir yana, var olan kanunlara uyulmasını bekliyoruz. Tahliye beklentimiz var” diye konuştu. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Bağcılar'da iş yerinde patlama meydana geldi

SONRAKİ HABER

Sinpaş GYO davasında tuhaf işler: “Başka bir davanın sorularına yanıt veren bilirkişiler hukuk tarihine geçti”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa