MMO: Asansörlerin denetimi meslek odaları ve kamu tarafından yapılmalı!
KYK yurdundaki asansör faciası ile ilgili konuşan MMO İstanbul Şubesi'nden Seyfettin Avcı denetimleri özel şirketlerin yaptığını belirterek; “Denetim meslek odaları ve kamu tarafından yapılmalı" dedi.
Arşiv fotoğraf: Pexels
Eylem NAZLIER
İstanbul
Aydın'da Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör düşmesi sonucu Zeren Ertaş isimli öğrenci hayatını kaybetti. Peki bir gencin hayatına mal olan olay gerçekten 'kaza' mı? TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Seyfettin Avcı, yaşanan olayın kaza değil, ihmal, denetimsizlik ve tedbirsizlik olduğuna işaret ediyor.
“YÖNETMENLİĞE UYGUN BAKIMLARININ YAPILMASI LAZIM”
Avcı, "Asansörler biliyorsunuz insan yaşamını rahatlatmak için kullanılan önemli makineler ve bunlar 24 saat esasına göre çalışıyor. Bu cihazların hem kurulurken standartlara uygun kurulması hem de daha sonra işletme ve bakım yönetmeliğine uygun şekilde de bakımlarının ve denetimlerinin yapılması gerekiyor. Kurum, apartman, konut kimse oranın yetkilisi asansör kullanımıyla ilgili bilinçli olmak zorunda. Yani KYK yurdunda müdür, asansörlerin denetimlerinin yapılması, bakımlarının zamanında yapılması eksik bir şey olduğu zaman onun giderilmesi konusunda birinci derecede yetkili ve bu koordinasyonu da bu kişinin yapması gerekiyor. Örneğin; bir apartmanda da apartman görevlisinin görevi. Olası eksik bir durum varsa ya da zamanında bir denetim yapılması gerekiyorsa bunları düzenlemek zamanında bakıma çağırmak onun görevi" diye konuştu.
“SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE DENETLENMELİ”
"Biz MMO olarak bunun ticari bir kaygıdan ziyade kamusal olarak denetim yapılması gerektiğini savunuyoruz" diyen Avcı, "Asansörlerin denetimi meslek odaları tarafından gerçekleştirilmeli, ticaret kaygısıyla yapılmamalı. Denetimler ne kadar bakanlıklar tarafından akredite yapılıyor olsa da daha sonra bir teknisyen bir mühendisle hızlı bir şekilde geçiştiriliyor ve çok kolay bir şekilde bu asansörlere yeterli, gerekli, özenli denetim yapılmaksızın kullanılabilir raporları veriliyor. Bunların bir kere çok sağlıklı ve iyi denetlenmesi gerekiyor. Bakımlarının mutlaka ayda bir yapılması gerekiyor. Yani çoğu apartmanda belki 6 ayda bir bakım yapılıyor. Bir usta çağrılıyor, belli yerler yağlanıyor. Asansör bakımı öyle değil aslında yine yetkilendirilmiş TS'ye tarafından bu bakım sertifikaları alınmış hizmet sertifikası olan insanlar tarafından yapılmalı. Herkese yani bu akredite çok basit şekilde verilmemeli, kamu tarafından yapılmalı, meslek odaları tarafından yapmalı" ifadelerini kullandı.
“YETERLİ VE GEREKLİ DENETİM YAPILMIYOR”
Denetimlerin özel şirketleri tarafından yapıldığını söyleyen Avcı, "Özel şirketleri biz denetlemiyoruz. Bakanlık, bir akreditasyon sınavı açıyor ve orada akredite oluyor. Mesela bir tane mühendis, 2 tane de usta oradan akredite olduktan sonra belediyeler de bu firmalarla anlaşıyorlar. Aslında bir de bunun yerel yönetimler ayağı da var. Örneğin; Kartal Belediyesi sınırları içerisindeki asansörlerin denetimi için MMO İstanbul Şubesi'yle anlaşıyor. Hem tarama işlemini hem eksikleri belirliyor hem de bu süreci onunla götürüyor. Örneğin; daha önce Bakırköy'de asansörleri MMO denetlerken şimdi 'biz daha uygun ucuz yapan bir yer bulduk ya da başka ilişkilerden dolayı başka biri yapacak' diyor. Biz bu denetimin sağlıklı olmasını, kamusal denetimi yapan meslek odaları tarafından ya da kamu tarafından yapılması gerektiğini savunuyoruz. Buradaki sıkıntılardan biri de bu, yani bu kadar çok kazanın olması ya da arızanın oluşması yeterli ve gerekli denetimin, bakımın olmaması bir de yöneticilerin bu sorumluluklarının farkında olmamasından kaynaklanıyor" dedi.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!
Avcı asansörlerde dikkat edilmesi gereken hususları şöyle özetledi: "Her asansörde ana istasyon dediğimiz zemin kat ve asansörün içerisinde olması gereken bir etiket var. Bu etiket 4 tane farklı renkten oluşuyor. Denetim yapıldıktan sonra asansörün mevcut karnesini bu 4 etiketle ortaya koyuyoruz. Kırmızı etiket asla binilemez, kapatılmalı ve hiçbir şekilde kullanılmamalı. Sarı etiket, ciddi kusurlar var ve 60 gün içerisinde bu eksiklerin tamamlanması gerekir. Tamamlanmazsa bu asansör kapatılmalıdır, kullanılmamalıdır. Mavi etiket büyük oranda güvenli bir asansör, prosedür gereği ufak tefek eksiklerin olduğu bir şey bu da aslında güvenli bir asansördür. Yeşil etiket ise şartnameye tamamen uygun, çok güvenli bir asansör demektir. Dolayısıyla biz asansörlere binerken aslında bu etiketi gözlememiz gerekiyor. Onun dışında asansöre bindiğimiz zaman mutlaka emniyet kapılarının olması gerekiyor. Bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Olası bir bir sorun gördüğümüzde bir ses ya da bir problem gördüğümüzde hemen haberdar etmemiz gerekiyor. Sorunların giderilmesi için de gerekli yerlere haber verilmesi gerekiyor. Vatandaş olarak biz bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Onun dışında yangın ve depremde asla asansörü kullanmamız gerekiyor. Tüketici olarak asansörü kullanan vatandaşlar olarak söylüyorum, bunları yapmamız gerekiyor."
“YILDA BİR KEZ DENETİM, HER AY BAKIM”
Asansörün yılda bir kez akredite bir kurum tarafından denetiminin yapılması gerektiğini anlatan Avcı, "Denetim tarihi yazıyor, en fazla bir yıl geçebilir. Bir yıldan daha uzun süre denetimsiz kalamaz bir asansör. Yönetici tarafından yılda 12 kez de yani ayda bir kez bu asansörün periyodik bakımlarının yapılması gerekiyor. Genel anlamda en az ayda bir kez bir bakım firması ki bu da yetkilendirilmiş hizmet belgesi almış firmalar tarafından yapılması gerekiyor. Yetkili bir bakım firması tarafından da yönetici bir bakım firmasıyla anlaşıp ayda bir kez de en az bu asansörlerin bakımının yapılması gerekiyor. Bu işlemler yapıldıktan sonra asansörlerde kaza olma ihtimali bir milyonda bir bile değildir. Evet onun için diyorum ya bu kaza değil bence ihmal ve cinayet" dedi.
“İSTANBUL'DA SADECE 5 İLÇE MMO DENETİMİNDE!”
İstanbul'da sadece 5 ilçenin MMO denetiminde olduğunu söyleyen Avcı son olarak şunları söyledi: "MMO İstanbul Şubesi olarak 5 ilçede denetim yapıyoruz. Beşiktaş, Kadıköy, Kartal, Adalar ve Avcılar bu ilçeler. Türkiye güvenli asansör oranı yüzde 60-65 yani mavi ve yeşil etiket kullanan asansör oranı… Kadıköy'de yüzde 91'iken Kartal'da yüzde 89 bu oran. Çünkü meslek odaları olarak kamusal denetim yapıyoruz. Orada güvenli asansörün fazla olması halkın güvenli bir şekilde asansörü kullanmasını sağlıyor."
“ODALARIN ETKİLERİ TEK TEK AZALTILIYOR”
Uzun süredir meslek odaların iktidarın hedefinde olduğunu söyleyen Avcı sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü meslek odaları doğruları söylüyor. Yapılması gerekenleri, nasıl olması gerektiğini söylüyor. 'Kral çıplak' diyor. Doğru söylüyor ve bundan dolayı da iktidar tarafından hem sevilmiyor hem de hedef haline getiriliyor. Hatta örnek olsun diye söyleyeceğim TMMOB'un birçok görevi elinden alınıyor. Egzoz emisyon kontrolünden tutun da LPG kontrollerini Makine Mühendisleri Odası yaparken bunların kontrolüne gerek yok deyip hafif kusur hâline dönüştüren yine bakanlık. Dolayısıyla tek tek bu odaların etkilerini azaltmak görevlerini ortadan kaldırmak adına maalesef böyle bir çalışma içinde" dedi.
En son TMMOB’nin kendi üyelerinin asgari ücretlerini belirlediğini, bunu da bir dava açarak adil olmayan bir kararla iptal edildiğini söyleyen Avcı, "Dedi ki; 'TMMOB artık kendi üyelerinin asgari ücretini belirleyemez. Bunu bakanlık belirler' ve bununla ilgili de TMMOB'a yazılar da yazıldı. Hukuk servisimiz bununla ilgili çalışmalar yaptı. Hatta bunun buna bağlı olarak tabii kampanya başlattık biz. SGK ile ilgili daha önce protokolümüz vardı. O protokolü gene SGK tek taraflı olarak iktidarın baskısı ve işverenlerin baskısıyla iptal etti. Dolayısıyla evet, meslek odaları gerçekten iktidarın hedefinde. Çünkü en büyük muhalefeti meslek odaları yapıyorlar. Dolayısıyla çok sevilmiyor" diye konuştu.