28 Ekim 2023 17:32

ODTÜ SBKY öğrencileri: Arkadaşlarımızın aramızdan eksilmesine karşı sessiz kalmayacağız

KYK'deki asansör cinayetinin ardından açıklama yapan ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencileri, "Arkadaşlarımızın aramızdan eksilmesine karşı sessiz kalmayacağız" dedi.

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Paylaş

ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (SBKY) öğrencileri, 26 Ekim günü Aydın Işıklı KYK Güzelhisar Kız Yurdunda asansörün düşmesi sonucu hayatını kaybeden sıra arkadaşları için bölüm içerisinde oluşturdukları SBKY Komitesi üzerinden bir araya gelerek açıklama yaptı. Açıklamada, “Nitelikli barınma, beslenme, ulaşım ve eğitim haklarımızın elimizden alınmasına karşı, her gün başka bir arkadaşımızın aramızdan eksilmesine karşı sessiz kalmayacağız” denildi.

Aydın Valisinin asansöre fazla öğrenci bindiğini söyleyerek olayın sorumluluğunu gençlerin üzerine yıkmasını tepkiyle karşılayan SBKY öğrencileri, açıklamalarında, olaya ses çıkarmak için bir araya gelen gençlere karşı savcının tavrına ve kolluk kuvvetlerinin müdahalesine de yer verdi.

‘ÖĞRENCİNİN ŞARTLARINI KAVRAMAMAKTA ISRARCILAR’

İktidar sahibi bir avuç azınlığın, bir öğrencinin barınma, beslenme gibi en temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını kavrayamadığını ifade eden öğrenciler, sistemin yarattığı şartlar altında yaşayamadıklarını söyleyerek, “Bu umursamazlık ve ihmalkârlık sonucunda 10 günlük bir süre içerisinde 5 gün arayla Anadolu Üniversitesinde ve Eskişehir Teknik Üniversitesinde iki arkadaşımızın intihar haberine ve daha geçtiğimiz gün Aydın’daki arkadaşlarımıza yaşattıkları faciaya şahit olduk. Çanakkale’den İstanbul’a, Bartın’dan Ankara’ya ve ODTÜ’ye ülkenin her yanında isimlerini sayamayacağımız kadar çok sıra arkadaşımız, sistemin yarattığı sefalet koşulları yüzünden can veriyor” dedi.

YALNIZCA UMURSAMAZLIK VE İHMAL DEĞİL: TERCİH

Öğrenciler, olayın yalnızca umursamazlık ve ihmalkarlık olmadığını, “çürümüş asansörlerden, böcekli yemeklere; sekiz kişilik odalardan, dağ başındaki yurtlara” kadar iktidar ve onun komutası altında olan bakanlıklar, müdürlükler tarafından yapılan tercihler olduğunu belirtti.Aydın Işıklı’daki arkadaşlarının acısını paylaştığını söyleyen SBKY öğrencileri, daha fazla trajedi yaşamamak ve bir kişi daha eksilmemek için bir arada olmanın önemini vurgulayarak, “Hayatları boyunca izini taşıyacakları bir travmayla yeni yüzleşmiş arkadaşlarımızın psikolojik durumları göz önünde bulundurulmadan polis tehdidine ve müdahalesine maruz kalmasına karşı,Bir araya geldiğimiz her alanın iktidarın baskı, yasak ve yıldırma politikalarıyla dağıtılmaya çalışılmasına karşı, Her yerde karşılaştığımız kadın düşmanlığı ve LGBTİ+fobiye karşı, İnsanlık dışı şartlarda yaşamaktan başka seçeneğimizin bırakılmamasına karşı, Nitelikli barınma, beslenme, ulaşım ve eğitim haklarımızın elimizden alınmasına karşı, sessiz kalmayacağız! Her gün başka bir arkadaşımızın aramızdan eksilmesine karşı, sessiz kalmayacağız” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

40. İstanbul Kitap Fuarı açıldı

SONRAKİ HABER

TİP'in özgürlük yürüyüşü Ankara'ya vardı: "Cumhuriyete Özgürlük"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa