28 Ekim 2023 18:35

TİP'in özgürlük yürüyüşü Ankara'ya vardı: "Cumhuriyete Özgürlük"

TİP'in başlattığı Özgürlük Yürüyüşü Ankara'ya vardı. Ankara'da "Cumhuriyete Özgürlük" şiarıyla bir araya gelen kitle "Can Atalay'ı o zindandan alacağız" dedi.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın hukuksuzca tutuklu bulunmasına karşı TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın Hatay'dan başlattığı “Özgürlük” yürüyüşü "Cumhuriyete Özgürlük" şiarıyla Ankara Anıtpark'ta düzenlenen mitingle son buldu.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yüz yılı bu kez para babaları, tarikatlar, saltanat sevdalıları, ırkçılar ve hırsızlarla değil solla, sosyalistlerle, emekle ve özgürlükle anılacak" dedi.

Baş yürüyüş boyunca, Hendek faciasından Çorlu Tren Katliamı'na, maden katliamlarından yurtlarda hayatını kaybeden öğrencilere kadar birçok sorunu gündeme getirmişti.

Miting alanına iki arama noktası kurulurken, miting şarkı ve halaylarla başladı. TİP’in il örgütleri Anıtpark'a gelirken, miting alanında Aydın'da bulunan KYK'ya bağlı Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdunda öğrencilerin bindiği asansörün düşmesiyle hayatını kaybeden Zeren Ertaş için, 'Kaza değil cinayet', 'Zeren için buradayız', 'Ölmeye değil okumaya geldik' yazılı dövizler dikkat çekti.

Ayrıca, 'Can Atalay'a özgürlük', 'Hepimiz Gezi'deydik', 'Cumhuriyet emekle özgürleşecek' dövizleri taşınırken sık sık 'Bu daha başlangıç, mücadeleye devam', 'Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz', 'Hatay halkı vekilini istiyor' sloganları atıldı.

Mitinge EMEP, CHP, HEDEP, 2021 Emekliler Sendikası, 78'liler Derneği, İHD, 10 Ekim Derneği, PSAKD üye ve yöneticileri de katıldı.

"EŞİTLERİN CUMHURİYETİNİ İSTEYENLERLE BURADAYIZ"

İrfan Değirmenci’nin sunumunu yaptığı kürsüye ilk olarak TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil çıktı.

Kadıgil, "Ortada kutlanacak bir cumhuriyet bırakmayanlar, yenilmeyecek kadar güçlü olduklarını düşünmemizi istiyorlar. Susup oturmamızı bekliyorlar. Kaderimize razı olmamamızı istiyorlar. Ellerimizle ürettiğimiz her şeye muhtaç, yaşamak için çalışmamızı değil bir avuç azgın azınlık yaşasın diye tüm ömrümüzü berbat şartlarda çalışarak çarçur etmemizi ve buna yaşamak dememizi bekliyorlar. Evet saray bunu bekliyor. Ama bunu bekleyen tek kişi saray değil. Tüm mücadeleyi bir küçücük sandığa bağlayıp bu topraklarda yetişmiş haklı mücadeleleri büyüteceği yerde 'Aman ağzımızın tadı kaçmasın Ali Rıza Bey', 'Aman sokağa çıkmayın, Saray'a yaramasın' diye diye söndüren mevcut rejimin en kullanışlı aparatı olan sözde muhalefet de bunu beliyor. Biz bugün burada sermayenin değil emeğin, patronların değil emekçilerin, erkeklerin değil eşitlerin cumhuriyetini isteyenlerle buradayız" dedi.

“CAN HAPİSTEN ÇIKACAK”

Can Atalay'ın babası Mustafa Atalay yaptığı konuşmada "Yapılacak işlem çok basit: Mahkeme tahliye için imza atacak. AYM açık bir direktif veriyor Atalay'ı derhal tahliye edin diyor. Ülkemizdeki adaletin içler acısı olduğunun en güzel özetidir. Gezi davasında arkadaşları hapishanelere kapattılar, daha nice demokrat keyfi şekilde, hukuk dışı uygulamalarla cezaevinde. Can Atalay hapisten çıkacak, bundan eminiz. Daha güzel bir ülke için mücadele kararlılığımız var. Özgürlüklere sahip çıkan yurttaşlar var. Zayıf olsa da hukuka adalete direnenler var. Ne kadar birleşirsek haklarımızı güçlendiririz, sağlamlaştırırız. Nafile bir çaba içerisindesiniz. Yürüyüş devam ettiği sürece pes eden onlar olacak" ifadelerini kullandı.

TİP Hatay İl Örgütünü temsilen konuşma yapan Hasan Yılmaz ise "Hatay halkı bir şişe su için sıra çilesi çekiyor. Hatay iradesini ortaya koyarak Can Atalay'ı vekil seçti. 6 Şubat ile Hatay'ın enkazlarını demir madeni olarak görenler, Can Atalay'ı mahkum etmek isteyenlerdir" dedi.

TİP'li gençler adına konuşan Ege Arda Anılan, "Asansöre binmeyin dedikleri yurtlarda kalan bir öğrenci olarak karşınızdayım. Sokaklardayız. Onların suçlarını örtbas etmeleri çok kolay. Biz onlara hızlı bir refleksle cevap veriyoruz. Cumhuriyetimizin, cumhuriyetin kazanımlarına ihanet eden bir grubun elindedir. En büyük tehdidin bu kalabalıklar olduğunun farkındalar. Öğrencilerimizi tarikatlara teslim etmeyeceğiz. Ölmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Son olarak kürsüye çıkan TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise şunları söyledi: "Ülkenin dört bir yanında haksızlığa, zulme karşı adımlarını adımlarımıza katan herkese teşekkür ediyorum. Biz bu yürüyüşe Can Atalay'ın esaretine son vermek için çıktık. Bırakmazlar, diyorlardı. Şöyle yanıt verdik: Biz alışmayacağız. Biz kabullenmeyeceğiz. AYM kararıyla haklılığımız tescillenmiş oldu. Adalet geldi demiyoruz ama zor bir mücadeleyi kazandık. Adalet sarayı dedikleri o binalar buradaki sarayın şubesidir. Buradan söz veriyorum Can Atalay'ı o zindandan alacağız. Gezi tutsakları, milletvekilleri, belediye başkanları, cezaevinde bulunanlara söz veriyoruz."

“CUMHURİYETİN İKİNCİ YÜZ YILI EMEKLE ANILACAK”

"Yıllar içinde çok gerilere düştük. Şimdi çok daha ileriye yürümek zorundayız” diyen Baş şöyle devam etti: “Cumhuriyet, devrimcidir. İşte o devrimci adımlarla buradayız. Devrimciler, sosyalistler; biz takiye bilmeyiz. Çünkü bu ülkede doğal olan ne varsa halkın emeği vardır. İktidarlar, ikiyüzlüdür takiyecidir. AKP döneminde bir karşı-devrim yaşıyoruz. Yeni bir yüzyıla başlarken konuşulmadık hiçbir şey kalmamalı. Aklın gösterdikleriyle kararlı bir biçimde devam etmeliyiz. Bu ülkenin solcu yurtseverlerini öldürdükleri gün karşı-devrim başlamıştır. Bu ülke madenci yakınlarını tekmelemeyenleri gördü. Cumhuriyeti kutlamak için bunların hepsiyle birer birer hesaplaşacağız. Üretmeyen, sürekli tüketen saray rejiminin temeli böyle atıldı. Şimdi okullarda yurttaşlık değil ümmetlik anlatılıyor. Gençliğimizi yobazların tarikatların elinden kurtaracağız. Kürtlere işkence ettikleri günler bu ülkede kardeşliğe darbe vurulan günlerdir. Kardeşlik cumhuriyetini kuracağız. İkinci yüzyıla kurucu adımları atmak için, tüm Türkiye'de emekçilere gençlere kadınlara; tüm yoldaşlarımıza sözümüz şudur Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yüz yılı bu kez para babaları, tarikatlar, saltanat sevdalıları, ırkçılar ve hırsızlarla değil solla, sosyalistlerle, emekle ve özgürlükle anılacak. Horonla halay, seymenlerle çiftetelli emekte birleşecek. Irkımıza, etnik kimliğimize, mezhebimize, inancımıza göre bizi ayrıştırmaya çalışanlara bir daha asla izin vermeyeceğiz. Emekte birleşeceğiz. Solda birleşeceğiz, sosyalizmde birleşeceğiz. Cumhuriyeti emekle özgürleştireceğiz! Emeğin cumhuriyetini, barışın cumhuriyetini, eşitliğin-özgürlüğün cumhuriyetini, kardeşliğin cumhuriyetini, devrimci cumhuriyetimizi adlı adınca sosyalist cumhuriyeti mutlaka kuracağız. Kazanacağız dostlarım, mutlaka kazanacağız." (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ SBKY öğrencileri: Arkadaşlarımızın aramızdan eksilmesine karşı sessiz kalmayacağız

SONRAKİ HABER

Kemer’de şüpheli kadın ölümü | Eslem Zehra, arkadaşının evinde asılı bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa