Asansör cinayetinin ardından ODTÜ 19. yurdunda tadilata başlandı
ODTÜ 19. yurdu asansörü "Teknik personelin kullandığı korkuluk boylarının yükseltilmesi için" 10 gün kapatıldı. Öğrenciler, tadilatın asansör cinayetinin ardından akıllara gelmesine tepkili.
Arşiv fotoğraf: Pexels
Aydın'daki KYK yurdunda meydana gelen asansör cinayetinin ardından birçok yurtta önlem alınmaya başladığı ortaya çıktı. ODTÜ 19. yurdu asansörü "Teknik personelin kullandığı korkuluk boylarının yükseltilmesi için uygun parçanın yapılabilmesi" gerekçesiyle 10 gün kullanıma kapatıldı. Yurtların fiziki koşullarına bakıldığında dahi sorunların görünür olduğunu ifade eden ODTÜ öğrencileri, "Kaldığımız yurtta sabun yok. Herhalde sabun tedariği için de bir salgın yaşanmasını beklemiyorlardır" diye konuştu.
Önlemlerin alınmaya başladığı bir adres de ODTÜ 19. Yurdu oldu. 19. yurttaki asansör "Teknik personelin kullandığı korkuluk boylarının yükseltilmesi için uygun parçanın yapılabilmesi" gerekçesiyle 10 gün kullanıma kapatıldı. 19. yurt kadın bölümünde kalan Hümay Bakır önlemlerin neden bugüne kaldığını sorarak şunları söyledi. "3 ay yaz tatilinde yurdumuzda kalamadık. Bu süreç bunların yapılması için en ideal süreçti. Neden kulağınızın üstüne yattınız?". Barınmanın salt bir çatı altında toplanmak olmadığını ifade eden Bakır, "Bizden isteniyor ki hem ders çalışalım, başarılı olalım hem de fahiş fiyatlara niteliksiz yemekler yiyelim. Suyu, sabunu ve asansörüyle birçok sorunuyla barınmaya çalışalım üstüne de sıcacık evlerinden gelen yetkililere şikayetlerimizi anlatmaya çalışalım" diyerek yurt yönetiminin tavrını eleştirdi.
"YURTLARA BAKINCA ASANSÖRLERİN DURUMUNU TAHMİN ETMEK ZOR DEĞİL"
19. yurdun erkek bölümünde kalan Yusufhan Ali Üstün de şunları söyledi. "Memleketin dört bir yanında öğrenciler yurtların, yemekhanelerin ve bir insanın hayatta kalması için kritik durumdaki neredeyse tüm diğer yapıların koşullarının ne kadar rezil olduğunu var güçleriyle duyurmaya çalışıyor. Gerçi bunların zaten bilindiğini düşünürsek 'umursanmaya çalışıyorlar' daha doğru bir tabir. Öğrencilerin kaldıkları koğuştan hallice odaları ve bunların hijyen-güvenlik durumlarını göz önüne alınca bu binalardaki asansörlerin de nasıl olduğunu tahmin etmek pek zor değil."
"KALDIĞIM YURTTA SABUN YOK"
Asansör gibi neredeyse 200 yaşındaki bir teknolojinin nasıl böylesine bir felaketle sonuçlandığı düşündüğünde şaşırdığını ifade eden Üstün, "Sene 2023 ve mühendisliğin her ürünü bu tarz durumlara karşı en az ikişer üçer farklı önlemle donatılır, buna asansörler de dahil. Ağırlık kontrol devresi, fren halatı ve düşüşü yavaşlatıcı tampon akla gelen ilk örnekler. Bunların üçünün de bir işe yaramaması için vicdani sınırları zorlayan ihmaller gerekiyor ve bu maalesef memlekette çok sık rastladığımız bir şey. Asansörlerin denetlemeye başlanması için resmen bir kazanın yaşanması beklendi. Asansörler yaşadığımız sorunlardan sadece biri, şu anda şahsen kaldığım yurtta neredeyse bir haftadır sabun yok. Umarım bu sorunun da çözülmesi için bir yerlerde kolera salgını çıkması gerekmez" diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)