Türk bankaları Hamas nedeniyle mercek altında
Erdoğan’ın “Hamas terör örgütü değil, bir kurtuluş ve bir mücahitler grubudur” açıklamasından sonra Almanya'da Hamas ile Türk bankaları arasındaki ilişkilerin sıralandığı bir haber yayımlandı.
Fotoğraf: TBMM
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Hamas bir terör örgütü değil topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve bir mücahitler grubudur" açıklamasından sonra, pazar günü Almanya’da yayımlanan Welt am Sonntag gazetesinde “Hamas’ın gizli paraları” başlıklı bir haber yayımladı.
Christine Kensche tarafından kaleme alınan haberde ayrıntılı olarak Hamas ile Türk bankaları arasındaki ilişkiler sıralandı. İsrail, ABD ve Alman istihbarat örgütleri tarafından elde edilen gizli bilgilere dayandırılarak verildiği belirtilen haberde, Hamas’ın, sahip olduğu mali kaynakları Türkiye üzerinden yönettiği, Hamas’ın mali sorumlusu ve yöneticisi olduğu belirtilen Zaher Ali Moussa Jabarin’in bütün mali işlemleri Türkiye’den yaptığı ileri sürüldü.
HAMAS’IN YURT DIŞI HESAPLARINDA 700 MİLYON DOLAR İDDİASI
Habere göre, dünyanın değişik ülkelerinde Hamas için toplanan yardımlar ve Gazze’de elde edilen gelirler Türk bankaları ve onların iş birliği içinde olduğu yabancı bankalar üzerinden sürdürülüyor.
Hamas yöneticilerinin değişik bankalarda kontrol ettiği 700 milyon dolar bulunduğu belirtiliyor. Yine Hamas’ın sahibi olduğu 30-40 kadar inşaat ve emlak firmasının Türkiye, Katar, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri ve Sudan’da faaliyet sürdürdüğü kaydedilen haberde, Hamas yöneticileri ve aileleri için “Altın değerindeki güvence” olarak adlandırılan bu firmaların kazandığı paradan, “tek bir sentin dahi Gazze’ye aktarılmadığı” da ileri sürülüyor.
HAMAS’IN HESAPLARININ OLDUĞU TÜRK BANKALARI
Aynı yazıda Hamas yöneticilerinin avro ve dolar üzerinden kontrol ettiği banka hesaplarının asıl olarak Türkiye’deki Türkiye Finans, Albaraka, Kuveyt Türk, Vakıf Katılım ve devlet bankası Ziraat Katılım olduğu iddia edildi.
Bu bankaların para transferinde birlikte çalıştığı yabancı bankalar ise şu şekilde sıralandı: Almanya’daki Deutsche Zentral Genossenschaftsbank, Unicredit Bank, Deutschen Bank, Commerzbank ve Citibank Europe. Avrupa’da toplanan paraların bu bankalar üzerinden Hamas’a aktarıldığı belirtiliyor.
Açık olarak isimleri belirtilen Türkiye ve Almanya’daki bankaların bundan sonra daha fazla mercek altına alınması bekleniyor. Özellikle, İsrail’in güvenliğini dış politikasının değişmezi ilan eden Almanya’nın sıralanan bankalar üzerinden Türk bankalarına para aktarılmaması yönünde baskı yapabileceği tahmin ediliyor.
Türk bankalarının ise “Teröre mali destek” kapsamında önümüzdeki dönem ABD ve AB’de daha fazla kontrol edileceği yapılan yorumlar arasında.
“MALİ BÜRO İSTANBUL’DAN YÖNETİLİYOR”
Yine Suudi Arabistan ve Katar da mali açıdan Hamas’ın en fazla destek aldığı ülkeler arasında sıralanıyor.
Söz konusu haberde, Suudi Arabistan’ın Hamas’ın ticari faaliyetlerine karşı harekete geçmesi üzerine Finans Bürosu’nun yöneticisi Zaher Ali Moussa Jabarin’in yaşadığı Türkiye’ye kaydırıldığı iddia edildi.
2011’de Hamas tarafından esir alınan İsrailli asker Gilad Shalit’e karşılık serbest bırakılan bin Filistinli arasında yer alan Jabarin’in, Türkiye’den sık sık Lübnan, Katar ve İran’a ziyaretler yaptığının İsrail istihbaratı tarafından tespit edildiği belirtiliyor. Katar vatandaşı olan Jabarin’in İran ile Hamas arasında bağlantıyı kuran kişi olduğu da ileri sürülüyor.
DİKKAT ÇEKEN ŞİRKET: TREND GYO
Welt am Sonntag’ya yer alan haberde, ABD Maliye Bakanlığı tarafından tutulan raporlarda Hamas’ın gizli mali gücünün başındaki şirketin ise merkezi İstanbul Kağıthane’de olan “Trend Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (Trend GYO)” olduğu iddia ediliyor.
“Hamas’ın parasının aklandığı şirket” olarak kayıtlara geçen bu şirketin internet sitesinde, şirketin arkasında “yabancı sermayeli bir firma” olduğu belirtilirken, çalışma alanı şu şekilde tanımlanıyor: “Bugüne kadar çeşitli projelerin gayrimenkul geliştirilmesinde danışmanlık yapmıştır. Bu projelerin arasında konut, otel, rezidans ve üniversite binaları gibi çeşitli alanlarda gayrimenkul geliştirmesi veya inşaatı yer almaktadır.”
Yine, “Şirketin, kayıtlı sermaye tavanı 150 milyon TL olup, her biri 1 TL itibari değerinde 150 milyon adet paya bölünmüştür” deniliyor. 31 Aralık 2021 itibariyle şirketin en büyük hissedarı olarak da Yemenli iş insanı, Yemen İslah Partisi üyesi ve Yemen Parlamentosunda Petrol ve Kalkınma Yönetim Kurulu üyesi Hamid Abdullah Hussein Al-Ahmar görünüyor. ABD tarafından yaptırım uygulanan Trend GYO 2022’den bu yana Türkiye’de borsada yer alıyor. (Köln/EVRENSEL)