31 Ekim 2023 11:51

Cezaevlerinde Kürtçe dilinin yasaklanması ve işkence ile ilgili araştırma önergesi

HEDEP Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan cezaevlerinde Kürtçe konuşmak ve şarkı söylemenin işkenceye varan uygulamalara yol açması ile ilgili Meclis araştırması istedi.

Fotoğraf: Nevroz Uysal Aslan

Paylaş

HEDEP Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan Kürtlere ve Kürtçeye karşı ayrımcı söylem ve uygulamaların  giderek arttığını ifade ederek;.” Özellikle cezaevlerinde Kürtçe konuşmak, şarkı söylemek, ayrımcı söylem ve işkenceye varan uygulamalara sebep olmaktadır. En temel hakların talebi dahi en hafif şekli ile idari disiplin cezalarına dönüştürülmektedir” dedi.

Sincan 1 Nolu cezaevinde Kürtçe konuşmanın, şarkı söylemenin, Kürtçe kitap dergilerin yasaklanması ve  Marmara Cezaevinde sevk edildiği hastanede sırf Kütçe konuştuğu için tehdit edilen ve işkenceye uğrayan İsa İpekli’nin bu uygulamaların son örneklerinden sadece ikisi olduğunu vurgulayan Aslan şunları söyledi; “Bu bağlamda; Kürtlere ve Kürtçeye karşı ayrımcı söylem ve uygulamaların cezaevlerinde son bulması, Marmara Cezaevi’nde yaşanan kötü muamele ve darp olayının araştırılması amacıyla Komisyon derhal harekete geçmelidir. Kürtçe konuştukları için tutuklulara işkence ve kötü muamelede bulunan jandarmaların görevden alınarak haklarında soruşturma başlatılmasının sağlanması, olayın cezasızlıkla sonuçlanmaması için komisyonca takibinin yapılarak kamuoyunun aydınlatılması, Kürtçe’ye karşı eşitlik ve ayrımcılık yasağına aykırı uygulamaların bulunduğu Sincan 1 Nolu Cezaevi ile hakaret ve işkenceye maruz kalan İsa İpekli isimli tutukluyla görüşülmek üzere Marmara Cezaevine, Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu tarafından ziyaret düzenlemesi için gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılmasını arz ve talep ederim.

ADALET BAKANININ CEVAPLANDIRMASI İSTENEN SORULAR

  • Bakanlığınıza bağlı cezaevlerinde Kürtçe konuşmak yasak mıdır?
  • Kürtçe konuşmanın veya Kürtçe iletişimin cezaevlerinde yasaklanmış olduğuna dair herhangi bir resmi yönerge veya kural bulunuyor mu?
  • İsa İpekli'nin maruz kaldığını iddia ettiği kötü muamele ve darp olayının sorumluları hakkında yasal bir işlem başlatılmış mıdır?
  • 20 Ekim 2023 tarihli, kötü muamele ve darp olayına karışan görevlilerden kaçı açığa alınmıştır?
  • Kürtçeye karşı ayrımcı söylem ve yasakçı uygulamaların cezaevlerinde son bulması için bir çalışmanız var mı?
  • Cezaevi ve jandarma personelinin tutum ve davranışlarını denetlemek ve insan haklarına uygunluğunu değerlendirmek için ne tür mekanizmalar bulunmaktadır?
  • Cezaevlerinde bulunan yabancı uyruklu kimselerin tutuklu ve hükümlü oldukları süre boyunca hastane, adliye ve cezaevlerinde anadilleri ile konuştukları için kötü muamele ve şiddete uğradıklarına ilişkin son 5 yılda kaç başvuru yapılmıştır? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Gürer: Asbestli su boruları değiştiriliyor mu?

SONRAKİ HABER

Aydın'da zincirleme kazada, motokurye yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa