31 Ekim 2023 13:31

Can Atalay’ı tahliye etmeyen hakim, Berberoğlu davasından tanıdık çıktı

AYM'nin hak ihlali kararına rağmen tahliye kararı vermeyen hakimin 3 yıl önce CHP'li Enis Berberoğlu hakkında verilen kararı da uygulamayan mahkeme heyetinin üyesi olduğu ortaya çıktı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Gazeteci İsmail Saymaz, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkı ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiği sonucuna vardığı Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay hakkında tahliye kararı vermeyen hakimin, 3 yıl önce CHP'li Enis Berberoğlu hakkında verilen kararı da uygulamayan mahkeme heyetinin üyesi olduğunu yazdı.

Saymaz, söz konusu mahkeme heyetinin başkanının da şu an Adalet Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Akın Gürlek olduğunu anımsattı.

Saymaz, "X" sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"AYM’ye rağmen Can Atalay’ı tahliye etmeyerek, dosyayı Yargıtay’a gönderen Hakim Mesut Özdemir tanıdık çıktı. Bu hakim 3 yıl önce yine AYM kararına rağmen CHP’li Enis Berberoğlu’nu tahliye etmeyen mahkemenin üyesiydi. O mahkemenin başkanı Akın Gürlek bugün Adalet Bakan Yardımcısı."

AYM NE DEMİŞTİ?

AYM, Can Atalay'ın dosyasında seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetmişti. AYM hak ihlali kararında şu tespitleri vurgulamıştı: 

"88. Anayasa Mahkemesince tespit edilen ihlalin altında yatan sorunları giderme yönünde kamu gücünü kullanan makamlar genel bir yükümlülüğe sahip olmasına karşın Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi içtihadına aykırı davranmış, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmemiş; aksine başvurucunun anayasal haklarını -Anayasa'nın parlamentoya verdiği bir yetkiyi kullanarak- daraltıcı bir şekilde yorumlamak suretiyle ihlal etmiştir.

89. İncelenen başvuruda bir ceza davasında tutuklu olarak yargılanmakta iken milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığını kazanan başvurucunun durumunun Anayasa'nın 83. maddesinin ikinci fikrasında yer verilen istisna kapsamında olduğu gerekçesiyle durma kararı verilmeyerek hakkındaki yargılamanın devamına karar verilmiş, tahliye edilmemiş, TBMM'de yemin edememiş ve milletvekilliği görevini fiilen yerine getirememiştir."  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de eylem ve etkinliklere 7 gün süreyle yasak

SONRAKİ HABER

Uluslararası Bodrum Tiyatro Festivali 3 Kasım’da başlıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa