31 Ekim 2023 16:18

Sermayeye 8 trilyon liralık vergi ‘affı’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2024 yılı bütçelerine ilişkin sunum yaptı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sermayeye ‘büyük vergi kıyağı’ içeren 2024 yılı hükümet bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sundu. Hazırlanan bütçeye göre iktidar bloku “vergi indirimi, muafiyeti, istisnası” (vergi harcamaları) adı altında sermaye kesiminden 2024’te 2 trilyon 210 milyar TL’lik bir vergiyi tahsil etmeyecek. 2024-2026 dönemini kapsayan üç yılda bu tutar 8 trilyon 211 milyar TL’yi bulacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Hazine ve Maliye Bakanlığının 2024 yılı bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sundu. Bakan Şimşek, yeni vergi düzenlemesi sinyali verdi. Şimşek, “Vergi kanunlarını gözden geçiriyoruz. Program döneminde çalışmalarımızı Meclisimizin takdirine sunacağız” dedi. “Vergi tabanının genişletilmesine yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz” diyen Şimşek, “Dolaysız vergilerin bütçe içindeki payının artırılması temel amacımızdır” ifadelerini kullandı.

‘ŞİRKETLERİN VERGİSİNİ DE YURTTAŞ ÖDÜYOR’

Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi HEDEP Milletvekili Sezai Temelli, Şimşek’in ifadelerini eleştirdi. “Vergi yapısına baktığımızda, Türkiye’nin vergi yapısı; dolaylı vergiler yüzde 66, dolaysız vergiler yüzde 34. Ama bunun içine baktığınızda, durum bu asimetriden daha da vahim” diyen Temelli, “Mesela, dolaysız vergilerin içinde kurumlar vergisi. Şimdi, kurumlar vergisi gerçekten dolaysız vergi midir? Mesela, piyasa yapısı tam rekabet şartlarında çalışmıyorsa -tam rekabet şartların da çalışan bir piyasa dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş tabii, kapitalist sistemin en önemli yalanlarından biri bu. Şimdi Türkiye’de bu kadar tekelleşme varsa, bu kadar oligopolistik bir düzen varsa siz kurumlar vergisine saydığınız vergiyi kurum mu öder, tüketiciye mi yansıtır ? Tüketiciye yansıtır” ifadelerini kullandı.

Temelli ayrıca, emekçilerin vergi yükünün KDV hariç yüzde 27 olduğunu dile getirdi. “Peki, sermayenin vergi yükündeki eşik ne?​” diyen Temelli, “Yine sizin rakamlarınızdan 5.1 ve siz diyorsunuz ki: “Vergiyi tabana yayalım.’ Yaydınız, taban perişan. Bence vergiyi artık tavana yayın, biraz yukarıya bakın, biraz bankacılara yayın, iş insanlarına yayın. Yani bu taban, tavan işinde de bir gariplik var. Bu vergi politikasına dair, vergi yapısına dair sıkıntılar çok büyük. Katma değer vergisinde böyle, diğer vergiler de böyle, özel tüketim vergisinde böyle, akaryakıtta böyle; şoför esnafının durumu ortadayken biz hâlâ vergiyi tabana yayıyoruz” ifadelerini kullandı.

HAZİNE TEFECİYE TESLİM

Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve İyi Parti Milletvekili Erhan Usta ise, artan faiz yüküne dikkat çekti. 2021 eylülünden itibaren bütçenin faiz yükünün nasıl patlatıldığını söyleyen Usta, “Önümüzdeki dönemde ödenecek yükleri siz çok iyi biliyorsunuz Hazinenin sayfasında var yani daha henüz bütçeye gelmemiş ama gelecek. İç faiz ödemesi yükümlülük anlamında önümüzdeki dönem için anaparasını geçmiş, hazine tefecilerin eline düşmüş, tefeciye teslim bir hazinemiz var maalesef bizim; bunu görmek lazım, bunların hepsinin düzeltilmesi ihtiyaç” dedi.

BÜTÇEDE SERMAYEYE 8 TRİLYON LİRALIK VERGİ AFFI VAR

Prof. Dr. Mustafa Durmuş tarafından verilen bilgiye göre iktidar sermayeden 2024’te alması gereken 2.2 trilyon lira, 2025’te alması gereken 2.7 trilyon lira, 2026’da alması gereken 2.6 trilyon liralık vergiyi tahsil etmekten vazgeçti. İktidar, almaktan vazgeçtiği bu vergileri alsa, bu yıl neredeyse hiç bütçe açığı vermeyeceği gibi, önümüzdeki üç yıl boyunca bütçe fazlası verebilecek.(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kaçırılan Ezidi kız çocuğunu kaçıran IŞİD’li davasırnda mahkemenin tutumu Adalet Bakanına soruldu

SONRAKİ HABER

Hukuk örgütleri, AYM'nin Can Atalay kararını tanımayan mahkemeyi protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa