31 Ekim 2023 16:11

Hukuk örgütleri, AYM'nin Can Atalay kararını tanımayan mahkemeyi protesto etti

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, TİP Milletvekili Can Atalay'ı, AYM’nin hak ihlali kararına rağmen tahliye etmedi. Hukuk örgütleri kararı Çağlayan'daki İstanbul Adliyesinde protesto etti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesinin (AYM) hak ihlali kararına rağmen Can Atalay hakkında tahliye kararı vermedi, dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi. Hukuk örgütleri, yerel mahkemenin kararını, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesinde süren adalet nöbetinde protesto etti. "13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti açıkça suç işlemiştir" diyerek HSK’yi soruşturma açmaya davet eden avukatlar, “Adalet sarayına karşı haksızlıkları konuşuyoruz; adaleti savunuyoruz” açıklamasında bulundu.

"GARABET, İKTİDARIN GEZİ KİNİ"

Bir süre adliye içerisinde oturma eylemi yapan avukatlar, daha sonra alkışlarla adliye önüne geçti. Burada konuşan Avukat Kemal Aytaç, yaşanan süreci “garabet” olarak tanımladı. Mahkemenin 6 gün bekledikten sonra kararı Yargıtay’a havale ettiğini belirten Aytaç, “Anayasa Mahkemesi bir karar veriyor ama yerel mahkeme bu karara uymak yerine dosyayı tekrar Yargıtay Ceza Dairesine gönderiyor, üstelik sadece bir başkanın imzası ile. Bunu anlamak mümkün değil, bu konuda Anayasa, yasalar berrak” dedi.

Aytaç, yaşanan süreç için “Bu siyasi iktidar Gezi’ye olan kinini bitirmiş değil. Bu iktidar ne yapıp edip Can’ı içeride tutmak istiyor ve bunun için her türlü numarayı çeviriyor. Ama biz bu karanlığı hep birlikte yeneceğiz” ifadelerini kullandı.

Azami tutukluluk süresi dolmasına rağmen Gültan Kışanak’ın da tahliye edilmediğini hatırlatan Aytaç, “Kışanak, tam 7 yıldır hakkında bir karar verilmeden cezaevinde. Yasalar uygulanmıyor. Sadece Can için burada değiliz. Adalet için buradayız” dedi.

"KARAR SARAYDA VERİLDİ"

Hazırlanan ortak açıklamayı Avukat Ekin Yavuz paylaştı. Anayasa Mahkemesinin kararının net olduğunun altını çizen Yavuz, “Karar bu kadar netken İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi deyim yerindeyse adliyede günlerce saklambaç oynamış, keyfi bir tutumla avukatlarla ve milletvekilleriyle görüşmekten imtina etmiş; avukatlar ve milletvekilleri güvenlik görevlileri tarafından fiziksel şiddete maruz kalmıştır. 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, AYM kararını yok sayarak açıkça suç işlemiştir" diye konuştu.

Yavuz, devamında şunları kaydetti:

"İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti dün akşam, dosyanın avukatlarının haberdar olmasından önce medyada yayımlanan karar ile -Ceza Muhakemesi Kanunu'nda olmayan bir usulle- dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne göndermiştir. Amacı en başından beri topluma gözdağı vermek olan Gezi davası ve Can Atalay özelinde yaşanan dünkü gelişme hukuk devleti açısından utanç vericidir. Kararın sarayda verildiğinin ispatı olarak karar tarihi karardan 17 gün önce yazılşmış, heyet yerine sadece mahkeme başkanının imzası konulmuştur. Bu hukuksuz kararı kabul etmediğimizi yenileyerek mücadeleye devam edeceğimizi söylüyoruz."

HSK’Yİ GÖREVE DAVET ETTİ: SORUŞTURMA AÇIN

AYM kararını uygulamayan 13. Ağır Ceza Mahkemesinin suç işlediğinin altını çizen Avukat Volkan Gültekin de şunları söyledi:

“Hukukta olmayan bir prosedür uygulayarak karar vermekten imtina eden-kaçan mahkeme, yarın devran döndüğünde, hukuk işler kılındığında kendileri için HSK'nin izin prosedürünün işlemeyeceğini iyi bilmeli. Çünkü Hakimler Savcılar Kanunu 82’nci maddesi der ki ‘Suçüstü halinde disiplin prosedürü işletilemez’. Şu an için biz savcıları ihbar ediyoruz, herhangi bir HSK kararı beklemeden şu an bu kararı uygulamayan mahkeme heyeti için soruşturma başlatabilirler.”

"HAKSIZ OLDUKLARI İÇİN KAÇIYORLAR"

Avukat Alp Selek, arkalarında duran adliyeyi işaret etti, "Şu gördünüz adalet sarayı. Biz avukatlar, adalet sarayına karşı haksızlıkları konuşuyoruz. Bir mahkemenin duruşmadan kaçması ne demek? İçeride verilen kararların hukuksuz olduğunu bildikleri için kaçıyorlar. Can Atalay’ın durumu haksız olduğu için kaçıyorlar. Biz burada adaleti konuşuyoruz” dedi.

Avukat Veysi Eski de “Hukuku sürüncemede bırakmak mahkemeler açısından bir tavır haline geldi” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sermayeye 8 trilyon liralık vergi ‘affı’

SONRAKİ HABER

Söğütlüçeşme Viyadük inşaatı kent suçudur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa