12. Kalkınma Planında Türkiye’nin ilk 10 ekonomiye girmesi tahmini 2053'e ertelendi
2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Türkiye’nin ilk 10 ekonomi arasına gireceği tahmini, 2053 yılına ertelendi.
Fotoğraf: DHA
12. Kalkınma Planı TBMM Genel Kurulunda AKP ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile kabul edildi.
Planın TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerinde, Planın Cumhurbaşkanlığına geri verilmesine ilişkin 29 önerge verildi. Önergelerden 8'i geri çekildi, görüşülen diğer önergeler ise kabul edilmedi. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından yapılan oylamada, 12. Kalkınma Planı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Kalkınma planında iktidarın 2023 hedefi olan Türkiye’nin ilk 10 ekonomi arasına girmesi hedefi 2053’e ertelendi. Planda 2053’te Türkiye’nin insanı gelişmişlik endeksinde ilk 20 ülke arasına gireceği savunuldu. 2028’de dijital Türk lirasının tedavüle girmesi hedefi konuldu.
Planda yargı alanına dair “Çağın gereklerine uygun, daha özgürlükçü, kapsayıcı ve demokratik bir Anayasa hazırlanacaktır. Anayasada güvence altına alınan temel hak ve özgürlükler güçlendirilecektir. Katılımcı bir hazırlık süreciyle yeni bir ‘Yargı Reformu Stratejisi’ ve ‘İnsan Hakları Eylem Planı’ hazırlanacaktır. İfade özgürlüğünün güçlendirilmesi amacıyla uygulamadaki eksiklerin tespitine yönelik çalışmalar yapılacaktır. Ülkemizde insan hakları alanında çalışan kurumların kurumsal kapasiteleri geliştirilecektir.", "Yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve şeffaflığı güçlendirilecektir." ifadeler kullanıldı.
Planda, sosyal güvenlik alanına dair ise "Sosyal güvenlik sistemi, emekli refahının artırılması ve kişilere ilave sağlık güvencesi sağlanması amacıyla tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sistemleriyle desteklenecektir" denildi. Genel Sağlık Sigortası sistemi ile ilgili de tamamlayıcı sağlık sigortacılığı teşvik edilmesi plana konuldu.
Enerji alanında Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin devreye alınacağı, nükleer santral kurulu gücünün artırılmasına yönelik çalışmaların devam edeceği, nükleer atıkların bertarafı için atık tesisi kurulmasına yönelik çalışmaların yürütüleceği kaydedildi.
Planda eğitim alanına dair ise "Hayırseverlerden ve özel sektörden gelen desteklerin öncelikle okul öncesi eğitim alanına yönlendirilmesi teşvik edilecektir" denildi. Öğretim programlarının "milli, manevi, ahlaki ve evrensel değerler" esas alınarak güncellenmesi hedefi kondu.
Planda taşınmazların güncel değerlerini ilgili kurumlarla koordinasyon ile kayıt altına alan bir veri tabanı oluşturulacağı belirtildi. Planda "İstanbul başta olmak üzere riskli yapı stokunun dönüşümünün hızlandırılması amacıyla mevzuat düzenlemesi gerçekleştirilecektir” denildi. Planda, dar ve orta gelirlilere yönelik TOKİ’nin ürettiği konut sayısının 2022 yılında 60 bin 440 olduğu ve bu sayının 2028 yılında 500 bine çıkarılacağı belirtildi. Konut ve barınma sorununa dair toplu konut uygulaması hedefi kondu. Kaçak yapı stokunun belirleneceği ve kaçak yapılaşmayı önleyici tedbirler alınacağı kaydedidi.
Kamuda işe alımlarda ise mülakat devam edecek. Planda "Sözlü sınavların atamaya konu olan görevin niteliğinin gerekli kıldığı hallerle sınırlı olarak yapılması sağlanacak, sınav kurullarının tarafsızlığının korunması, şeffaflık, adalet ve hakkaniyet ilkelerini güçlendirecek düzenlemeler hayata geçirilecektir.” denildi. (HABER MERKEZİ)