01 Kasım 2023 01:38

İngiltere Kralı, Kenya'nın bağımsızlık mücadelesine yönelik katliamı kabul etti

Kral Charles, bağımsızlık mücadelesi sırasında Kenyalılara karşı işlenen katliamlara dair "derin üzüntü" duyduğu ifadelerini kullandı ancak özür dilemekten kaçındı.

Fotoğraf: Gerald Anderson/AA

Paylaş

İngiltere Kralı 3. Charles, Britanya'dan bağımsızlıklarını kazanmak için verdikleri mücadele sırasında Kenyalılara karşı yapılan katlimı kabul ettiğini belirtti ancak özür dilemekten kaçındı.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto ile Nairobi'de düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan İngiltere Kralı 3. Charles, İngiltere'nin Kenya'daki sömürge geçmişine vurgu yaptı. The Guardian'da yer alan habere göre Charles, Kenya'da onuruna verilen bir yemek sırasında yaptığı konuşmada, İngiltere'nin sömürge yönetiminin Kenya'nın kendi kendini yönetme mücadelesini şiddetle bastırdığı bir dönem olan geçmişteki "yanlışlar" için "en büyük üzüntü" ve "en derin pişmanlıktan" bahsetti.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, kralın "rahatsız edici gerçeklere" ışık tutma konusundaki "örnek cesaretini" övdü. Ruto, sömürgecilerin Afrika'daki mücadelelere verdiği tepkiyi "acımasızlığı bakımından canavarca" olarak nitelendirdi ve tam tazminatın sağlanması için yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi.

Ruto'nun ardından konuşan Charles şunları söyledi:

"Uzun ve karmaşık ilişkimizin en acı zamanlarını da kabul etmeliyiz. Geçmişte yapılan yanlışlar en büyük üzüntü ve en derin pişmanlık sebebidir."

"Sizin de Birleşmiş Milletler'de ifade ettiğiniz gibi, bağımsızlık ve egemenlik için acı dolu bir mücadele verdiler ve bunun hiçbir mazereti olamaz."

"Kenya'ya geri döndüğümde, bu yanlışlara ilişkin kendi anlayışımı derinleştirmem ve yaşamları ve toplumları bu kadar acı bir şekilde etkilenmiş olanlardan bazılarıyla tanışmam benim için büyük önem taşıyor."

İngiltere Kralı 3. Charles ve eşi Kraliçe Camilla'nın Kenya'ya 4 günlük resmi ziyaret düzenliyor. Charles, Nairobi ve Mombasa'da görüşmeler yapacak.

Kenya 1800'lü yılların sonuna doğru İngilizler tarafından işgal edilmişti. Sömürgeye karşı çıkarak 1950'de isyan başlatan "Mau Mau" hareketi Kenya'nın bağımsızlığına büyük katkı sağlamıştı.

Daha önce Kenya İnsan Hakları Komisyonu Kral Charles'ı "kamuoyundan kesin bir özür" dilemeye çağırmıştı. Komisyon, İngiliz yönetiminin isyan sırasında 90 bin Kenyalının idam edildiğini, işkence gördüğünü ya da sakat kaldığını belirtmişti.

2013 yılında İngiliz hükümeti, Kenya'nın 1952-1960 yılları arasındaki olağanüstü hal döneminde sömürge yönetimi tarafından gerçekleştirilen "işkence ve diğer kötü muamele biçimleri" nedeniyle bir pişmanlık açıklaması yapmış ve insan hakları ihlalleri nedeniyle yaklaşık 5 bin 200 Kenyalıya 19,9 milyon Sterlin ödemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bolivya, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti

SONRAKİ HABER

Dilan Polat gözaltındayken sosyal medya hesabından Akşener'e yanıt verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa