Filistin Gazeteciler Sendikası: Gazze'de 38 basın mensubu öldürüldü
Filistin Gazeteciler Sendikası, Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden basın mensuplarının sayısının 38'e yükseldiği bildirdi.
Fotoğraf: Milos Miskov/AA
Abluka ve yoğun bombardıman altındaki Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden basın mensuplarının sayısının 38'e yükseldiği belirtildi.
Filistin Gazeteciler Sendikasının Facebook sayfasından yapılan açıklamada, 7 Ekim sonrasında İsrail saldırıları sonucu 25 Filistinli gazeteci ve 13 medya çalışanının hayatını kaybettiği duyuruldu. En az 35 gazetecinin evinin bombardımana maruz kaldığı belirtilen açıklamada, söz konusu gazetecilerin onlarca yakınının öldüğü kaydedildi.
2000’DEN 7 EKİM'E KADAR 55 FİLİSTİNLİ GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ
Sendika, bu saldırılarda eşi ve iki çocuğu öldürülen El Cezire muhabiri Vail el-Dahduh'un evinin bombalanmasının maksatlı olduğuna dikkati çekti.
İsrail'in sistemli bir siyaset güderek Filistinli gazetecileri hedef aldığına işaret edilen açıklamada, 2000 yılından 7 Ekim'e kadar İsrail ordusunun 55 Filistinli gazeteciyi öldürdüğü ifade edildi.
IPI: CEZASIZLIĞA SON VERİN
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), 2 Kasım 2023 Uluslararası Cezasızlık Günü kapsamında açıklama yaptı. Açıklamada IPI, basına yönelik saldırıların artarak sürdüğünü ve devletlerin çatışma bölgeleri de dahil olmak üzere gazetecilerin güvenliğini korumaya yönelik taahhütlerini ve yükümlülüklerini acilen yerine getirmesi, bu suçlarda cezasızlığa son vermek için somut adımlar atması gerektiğini söyledi.
Son otuz yılda, 1600 gazeteci gazetecilik faaliyetleri sırasında öldürüldü. Bu durum gazeteciliği dünyanın en tehlikeli mesleklerinden biri haline getirdi. Saldırıların çok küçük bir kısmında sorumlular adalet karşısına çıktı.
"GAZETECİLERE YÖNELİK SALDIRILARI ARAŞTIRMALI"
IPI’a göre bu istatistikler, devletlerin, gazetecilerin işlerini özgürce ve güvenli bir şekilde yapabilmelerini ve basına karşı suçların tam olarak soruşturulup kovuşturulabilmesini sağlamak amacıyla uluslararası hukuk ve diğer anlaşmalar kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirme ve uygulama konusundaki endişe verici başarısızlığını vurgulamakta.
IPI, açıklamasında, “Devletlerin uluslararası hukuk uyarınca gazetecilere yönelik saldırıları derhal, kapsamlı ve bağımsız bir şekilde soruşturma ve sorumluları yargılama görevine sahip olduğunu yineliyoruz. Bu yükümlülük, uluslararası ve bölgesel insan hakları belgelerinin yanı sıra, devletlerin insan hakları ihlallerine karşı etkin çözüm sağlamasını gerektiren çok sayıda BM protokolü ve kararında da yer almaktadır” dedi.
GAZZE, UKRAYNA, YEMEN…
Gazze, Ukrayna, Haiti, Etiyopya, Sahel ve Yemen de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde savaş ve silahlı çatışmalar şiddetlenirken, devletin gazetecilere karşı işlenen suçları soruşturma yükümlülüğünün çatışma bölgelerinde ortadan kalkmadığını da vurgulayan IPI şöyle devam etti:
“Aksine, yetkililer, silahlı çatışma durumlarında gazetecilerin ve medya çalışanlarının güvenliğini sağlamak için uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca yasal olarak yükümlüdür. Silahlı çatışma sırasında bir gazeteciye kasıtlı saldırı, savaş suçu teşkil eder ve bu şekilde soruşturulmalıdır.” (MEDYA SERVİSİ)