Adana'nın tarihi mirası 'Seyhanspor' belgeseli: Cumhuriyet Çocukları
Adana’nın köklü kulüplerinden Seyhanspor’u anlatan "Cumhuriyet Çocukları" belgeselinin yönetmeni Zafer Özgentürk kulübün Fransız işgaline karşı direnişten bugüne hikayesine odaklandıklarını söyledi.
Fotoğraf: Cumhuriyet Çocukları basın bülteni
Volkan PEKAL
Şahin KELLECİ
Adana
Adana’nın köklü kulüplerinden Seyhanspor’un kuruluşundan bugüne tarihi misyonunu anlatan "Cumhuriyet Çocukları" belgeselinin galası yapıldı. Gala sonrası söyleşi yaptığımız Yönetmen Zafer Özgentürk, Adana’nın belleğinde önemli bir yere sahip olan Seyhanspor’un Fransız işgaline karşı direnişten bugüne hikayesine odaklandıklarını anlattı.
Cumhuriyet'in 100. Yılı kapsamında Zafer Özgentürk tarafından yazılan ve yönetilen belgesel filmin yapımcılığını Seyhanspor Kulübü üstleniyor. 29 Ekim Pazar günü Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro salonunda yoğun bir katılımla galasını yapan Cumhuriyet Çocukları belgeseli Seyhanspor’a emek vermiş yönetici, kaptan ve oyuncular ile Seyhanspor Kulüp Başkanı Zekeriya Turan Bayburt, Kurtuluş savaşı yıllarında kurulan Yeni Adana Gazetesi kurucusu Ahmet Remzi Yüreğir’in torunu Tiraje Zeynep Yüreğir, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar röportajlarından oluşuyor.
Canlandırma sahneler ile bir “dökü-drama” diye tanımlanabilecek kurguya sahip olan belgesel, Cumhuriyet ile yaşıt olan Seyhanspor kulübünün emperyalist işgal yıllarında zorluklara karşın işgale karşı örgütlenmedeki işlevine odaklanıyor.
Ahmet Remzi Yüreğir öncülüğünde 1918 yılında önce Adana Gazetesi, kapatıldıktan sonra Bugüne kadar gelen adıyla kurulan Yeni Adana Gazetesi, Fransız işgaline karşı kurtuluş mücadelesinin fikri merkezi olurken Seyhanspor da toplanmanın yasaklı olduğu işgal yıllarında fiziksel olarak bir araya gelmek için bir araç işlevi görüyor. Film, ayrıca endüstrileşen futbol anlayışına karşı rekabetçi değil, centilmenliğin ön planda olduğu, kendine özgü centilmenlik kuralları ile sporcu yetiştirmeyi amaçlayan kulübün yakın tarihine dair tanıklıkları da izleyiciyle buluşturuyor.
TURAN BAYBURT: EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Belgeselin galası öncesinde bir konuşma yapan Seyhanspor Kulüp Başkanı Zekariye Turan Bayburt, “Adana'nın tarihi mirası 'Seyhanspor'u belgesel olarak sizlere sunmaktan mutluyuz. Ahmet Remzi Yüreğir başta olmak üzere emperyalizme karşı mücadelenin bayrağını yükselterek Seyhanspor’un bugünlere gelmesini sağlayanlara minnet borcumuzu ödemek için böyle bir belgesel hazırladık” diyerek Adana'nın Fransız işgaline karşı kurtuluşunun teşkilatlanma merkezi olan Seyhanspor kulübünde ve filmin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.
“BELGESELLE BİR DÖNEME DAİR BİR BELLEK OLUŞTURDUK”
Filmle ilgili söyleşi yaptığımız Yönetmen Zafer Özgentürk, işgal yıllarında verilen mücadelenin o zamanın koşullarına göre ileriyi temsil eden bir mücadele olduğunu ve Seyhanspor’un bu mücadelede önemli bir yeri olduğunu anlattı. Fransız işgalciler tarafından 3-5 kişinin bir araya gelmesinin yasaklandığı bir dönemde işgale karşı bir araya gelebilmek için bir kulüp kurma fikri üzerinden kentin hafızasına kazındığı bir dönemi anlattıklarını dile getiren Özgentürk, belgeseli önemli yapan şeylerden birinin de Adana’nın kültürel unsurlarından biri olan Seyhaspor’un belleğini korumak olduğunu kaydetti. Özgentürk, “Röportaj yaptıklarımızdan ikisini röportajlardan iki ay sonra kaybettik. Belki de birkaç tane öyküyü daha yok olmaktan kurtardık. O öyküler de bu coğrafyanın öyküleri. Böyle bir yanı da var. Bir bellek oluşturduk” dedi.
ORHAN KEMAL’İN TOP OYNADIĞI TAKIM
Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını anlattığı “Baba evi” romanından futbola ilgisi bilinen Orhan Kemal’in Seyhanspor’da oynadığına dair belgeler ve anılar ilk kez izleyici ile buluşuyor. Özgentürk, röportajlarda ve belgelerde Seyhanspor’un Orhan Kemal’in gençlik yıllarında top koşturduğu bir kulüp olduğunu belgelediklerini ifade etti.