01 Kasım 2023 14:56
Son Güncellenme Tarihi: 01 Kasım 2023 22:28

T24 yazarı Tolga Şardan tutuklandı: Sadece halkı bilgilendirmek için gazetecilik yaptım

T24 yazarı Tolga Şardan, "MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Şardan akşam saatlerinde tutuklandı.

Fotoğraf: T24

Paylaş

T24 yazarı Tolga Şardan,"MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın re'sen başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alındı.  Ankara Adliyesi'nde Sulh Ceza Hakimliği'nce SEGBİS aracılığıyla savcılık ifadesi alınan Şardan, tutuklama talebiyle sulh ceza mahkemesine sevk edildi. Şardan, hakimlik sorgusunun ardından tutuklandı.

Şardan'ın, dün yayımlanan "MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının re'sen başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Ankara Adliyesinde Sulh Ceza Hakimliğince Şardan'ın ifadesi  Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla alındı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Tolga Şardan hakkında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunulan ve yargıdaki yolsuzluk iddiaları konusunda tespitler içeren MİT raporuna ilişkin yazısı nedeniyle soruşturma başlattı. Şardan'ın "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" iddiasıyla suçlandığı öğrenildi. Polis ekipleri Şardan'ın evinde bir saate yakın arama yaptı.  

TUTUKLANDI

Ankara Adliyesi'nde Sulh Ceza Hakimliği'nce SEGBİS aracılığıyla savcılık ifadesi alınan Şardan, tutuklama talebiyle sulh ceza mahkemesine sevk edildi. Hakimlik sorgusunun ardından tutuklanan Şardan, "Biz gazeteciyiz. Sonuç olarak gazetecilik yapıyoruz" diye konuştu.

1. Sulh Ceza Hakimliği, tutuklamaya gerekçe olarak “kaçma şüphesi ile delilleri yok etme, gizleme, tanık ve mağdurlar üzerinde baskı oluşturma şüphesinin bulunduğunu” öne sürdü. 

ŞARDAN: HALKI BİLGİLENDİRMEK İÇİN GAZETECİLİK YAPTIM 

T24'ün aktardığına göre soruşturma kapsamında tutuklanan Tolga Şardan, savcılığa verdiği ifadede, "Sayın Uçar'ın dilekçesinin ardından HSK'ya yine Anadolu’nun değişik köşelerinde görev yapan yargı mensupları tarafından ihbarlar yapılmaktadır. Ve HSK tarafından görevlendirilen müfettişler söz konusu iddialar çerçevesinde aralarında üst düzey yargı mensupları da olmak üzere birçok kişinin bilgi sahibi konumunda ifadelerini almışlardır. Görüleceği üzere devletin en saygın kurumlarından olan MİT Başkanlığı da söz konusu iddialar çerçevesinde bilhassa Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan gelen talimat sonrasında, adı geçen yargı mensupları üzerinde de detaylı araştırma yapmıştır. Dolayısıyla kulislerden elde ettiğim bilgileri söz konusu yazıda kaleme alırken tarafıma yönelttiğiniz TCK 217/A maddesi hükümlerine aykırı herhangi bir girişimim olmamıştır" diye belirtti. Şardan ifadesinde "Gazeteciliğin temel kurallarından bir tanesi fikri takiptir, yani başlayan olayların devamının halka duyurulması çerçevesinde fikri takip prensibi doğrultusunda yaşanan yeni gelişmelerin halkı bilgilendirilmesi amacıyla yürütülen çalışmalardır." dedi.

"Hiçbir dönemde yazdığım haberlere ve Büyüteç adı altında kaleme aldığım yazılara yönelik resmi yalanlama, tekzip veya açıklama yapılmamıştır" diyen Şardan, "Dolayısıyla bugün hakkında soruşturmaya neden olan söz konusu bilgileri içeren yazı da yalanlanmadığı gibi içeriği itibarıyla yargı camiasında özellikle yaşananlardan rahatsız olan yargı mensupları nezdinde devletinde bir bakıma itibar kazanmasına vesile olmuştur." diye belirtti.

İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINDAN AÇIKLAMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, soruşturmayla ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

"31/10/2023 günü T24.com.tr isimli internet haber sitesinde Tolga Şardan tarafından kaleme alınan "MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazı içeriğinde 5237 sayılı TCK'nun 217/A maddesinde düzenlenen 'Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma' suçunun unsurlarını oluşturacak nitelikte söz ve beyanlar bulunduğu değerlendirilmekle şüpheli Tolga ŞARDAN hakkında CMK.nun 160. Maddesi gereğince re'sen soruşturma başlatılmış olup, yapılan soruşturma kapsamında şüpheli gözaltına alınmıştır." 

Şardan'ın gözaltına alınmasına gerekçe olarak gösterilen TCK'nın 217/A maddesi şöyle: "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır." 

Şardan, "Edindiğim bilgiye göre, MİT Başkanlığı, yargıdaki çürüme üzerine özel bir rapor hazırlayıp Cumhurbaşkanlığı’na ulaştırdı. Görüştüğüm kaynaklar, yargıdaki çürüme iddialarının ilk merkezinde İstanbul Bakırköy Adliyesi’nin bulunduğuna dikkati çekti. Skandalların sadece üç büyük kentte yaşandığını sanmayın sakın. Küçük kentlerin adliyelerinde bile kendi çapında benzer iddialar konuşuluyor" demişti.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI: MİT'İN BİR RAPORU SÖZ KONUSU DEĞİL

Öte yandan tutuklama kararı gelmeden çok kısa bir süre önce konuya dair Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda "Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) iddia edildiği gibi bir raporu söz konusu değildir" denildi.

TEPKİLER YÜKSELDİ

Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şubesi ve genel merkezi, Ankara Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şubesi, Emek Partisi Milletvekilleri Sevda Karaca ve İskender Bayhan, CHP Milletvekilleri Okan Konuralp ve Sibel Suiçmez adliyeye giderek süreci takip etti. Basın meslek örgütleri, gazeteciler ve milletvekilleri Gazeteci Tolga Şardan'ın tutuklanması kararına tepki gösterdi.

AVUKAT ÇINAR: HUKUK GARABETİ

Karar sonrası açıklama yapan Tolga Şardan'ın avukatı Yasin Gökberk Çınar, "Siyasal iktidar dezenformasyonla mücadele yasası kapsamında getirdiği Türk Ceza Kanunu'nun 317/a maddesi uyarınca Tolga Şardan'ı yaptığı bir haber nedeniyle tutuklamıştır. Söz konusu madde, bir tutuklamaya sebebiyet verebilecek madde niteliğinde değildir hukuken. Aslında fiilen var olan yargıda, adliye koridorlarında, sokakta, mahallede, iş yerinde bildiğimiz spesifik sorunları dile getiren bir gazeteci, dile getirdiği bu haber sebebiyle siyasal bir müeyyideye tabi tutuluyor. Aslında yaptığı iş hem anayasal anlamda basın hürriyeti kapsamında hem de ifade özgürlüğü kapsamında güvence altın alan ve gazetecilik mesleğini aşmayan bir iş. Dolayısıyla bu tutuklamanın bir hukuk garabetini olduğunu, buna karşı mücadele edeceğimizi burada bir kere deklare ediyoruz." dedi.

T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu, da “Tolga Şardan her iktidar döneminde gazetecilik yaptı, yargılandığı bütün davalardan aklandı, gene öyle olacak” diye konuştu.

BAYHAN: GERÇEKLERİ HALKA ULAŞTIRAN GAZETECİLERİN YANINDAYIZ

Adliye çıkışında açıklama yapan EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan "Birkaç saat önce Meclis'te KYK yurdunda yaşanan asansör cinayetinin aydınlatılması ve gerçeklerin araştırılması için bir önerge görüşülüyordu ve hükümet grubunun oylarıyla reddedildi. Aynı saatlerde Sıhhıye Adliyesi'ne geldik. Gerçekleri yazan bir gazeteciyi susturan ve tutuklayıp cezaevine gönderen bir kararla karşı karşıya kaldık. İkisini yan yana düşününce niye oluyor bunlar diye; işte tek adam rejiminde tek adam hukuku böyle işliyor. Ama biz de gerçeklerin yanında olmaya devam edeceğiz. Gerçekleri yazan gerçekleri halka ulaştıran, halkın aydınlanması için emek harcayan, yüreğini, beynini, kalemini ortaya koyan gazeteci arkadaşlarımızla berbaer olmaya devam edeceğiz"  diye belirtti.

KILIÇDAROĞLU: BU KARARDAN DERHAL DÖNÜLMELİDİR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazeteci Tolga Şardan'ın tutuklanmasının ardından "Gazeteciliği suç sayanlara, gazeteciyi düşman görenlere yazıklar olsun. Gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklanması, utanç verici bir karardır. Madem “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” gibi bir iddianız var, açıklayın raporu, kim halkı yanıltıyor, kim yalan söylüyor herkes öğrensin! Tolga Şardan’a “Biz gazeteciyiz, gazetecilik yapıyoruz” cümlesinin onuru yeter." dedi.

Kılıçdaroğlu, Şardan'ın gözaltına alınmasının ardından yaptığı açıklamada ise "Yargıyı arka bahçesi haline getiren, onuruyla mesleğini yapan hakim, savcıları kızağa çeken saray, gazetecilerin peşine düşmüş. MİT raporunun gereğini yapacağına, çürümüşlüğü gözler önüne seren gazeteci Tolga Şardan gözaltına alınıyor. Bu karardan derhal dönülmelidir" demişti.

TOLGA ŞARDAN KİMDİR?

Tolga Şardan, 1988'de yerel yayımlanan Ankara Ulus gazetesinde mesleğe başladı. 1989'dan 2018'e kadar Milliyet gazetesinde polis muhabirliği, Ankara Temsilci Yardımcılığı ve köşe yazarlığı yaptı. 

Haber ve yazılarıyla, 1992'den itibaren Çetin Emeç, Muammer Yaşar Bostancı ve Abdi İpekçi'nin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Haberleri Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneğince ödüle layık bulundu. Ayrıca, Türkiye Gazeteciler Cemiyetince verilen 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü'nün sahibi oldu. 

2019'dan bu yana T24'te çoğunlukla güvenlik konularını ele aldığı Büyüteç adlı köşeyi yazıyor. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail'in katliamları sürüyor: Cibaliya Mülteci Kampı ikinci kez vuruldu

SONRAKİ HABER

"Sokak köpeklerini besleme" cinayetinde ağırlaştırılmış müebbet talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa