02 Kasım 2023 11:57

AYM 8 Kasım'da "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunun iptalini görüşecek

Anayasa Mahkemesi "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçuna hapis cezası öngören 217/A maddesinin iptali talebini 8 Kasım'da esastan görüşerek karara bağlayacak.

Fotoğraf: Mehmet Kaman/AA

Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM), "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçuna hapis öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini 8 Kasım'da görüşecek.

CHP, "dezenformasyonla mücadele" adı altında hazırlanan ve kamuoyunda "sansür düzenlemesi" olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la Türk Ceza Kanunu'na (TCK) eklenen maddenin iptali istemiyle AYM'ye başvurmuştu.

AYM, başvurunun iptal istemini, 8 Kasım Çarşamba günü Genel Kurul gündeminde ele alacak. Düzenlemenin yürürlüğünün durdurulması istemi de esas inceleme aşamasında görüşülecek.

7418 Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu'nun 29'uncu maddesiyle TCK'nin 217/A maddesine ekleme yapılarak, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu ihdas edilmiş, bu suçu işleyenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştü.

TCK'ye eklenen 217/A maddesi şöyle:

"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma: (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. (2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır."

DÜN BU "SUÇTAN" 2 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI 1'İ TUTUKLANDI

Son olarak dün T24 yazarı Tolga Şardan, önceki gün yayımlanan "MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı nedeniyle  "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.

Yine dün halktv.com.tr Yazı İşleri Müdürü Dinçer Gökçe, 26 Ekim'de yayımlanan "Çete lideri olmakla suçlanan Turhan Döner ve Emirhan Döner'e tahliye kararı" başlıklı haber nedeniyle "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Gökçe, ifadesinin tamamlanmasından sonra adli kontrol ile serbest bırakılmıştı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, Kazakistan'a gitti

SONRAKİ HABER

CHP’li Tutdere: 60 milyon vatandaş, 6 milyon bağımsız bölüm risk altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa