02 Kasım 2023 13:51

Foçalılar sağlık tesisi istiyor

Foça'da atıl durumda çürümeye terk edilen eski devlet hastane binasının tekrar sağlık tesisi olması için halk mücadele etmeye devam ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Foçalılar eski devlet hastanesinin tekrar sağlık tesisi olarak düzenlenmesi için basın açıklamasında bir araya geldi.

Foça eski Devlet Hastanesi 87 yıl boyunca hastane olarak hizmet verdikten sonra yeni hastane binasının hizmete girmesi nedeniyle 2019 tarihinde boşaltılarak adeta çürümeye terk edildi.

Eski Devlet Hastane binasının yeniden sağlık hizmetinde kullanılması bugüne kadar basın açıklamaları imza kampanyaları düzenlendi. Binanın ünitelerinin yapım ve tefrişini yapan Reha Necla Midilli Eğitim ve Yaşlı evi Vakfı'nın düzenlediği basın açıklamasına Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu üyelerinin yanı sıra Foçalılar yoğun katılım gösterdi.

Vakıf, binanın yeniden sağlık hizmetinde kullanılması için tüm tadilatları üstleneceğini açıkladıktan sonra, binanın Aile ve Toplum Sağlığı ile 112 Acil Ambulans Merkezi yapılması yönündeki talep ve çağrıları sonuçsuz kaldı. Binanın, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 24 Haziran 2022 tarihinde Sağlık Bakanlığı'na tahsisi kaldırıldı. Aynı Bakanlık 11.01.2023 tarihli yazısıyla, "Millet Bahçelerinin Finansmanında" kullanılmak üzere bedelsiz olarak TOKİ'ye devredildiğini açıkladı.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLADI

"Millet Bahçesi" kararının ardından hukuki süreç başlatan, Reha Necla Midilli Eğitim ve Yaşlı evi Vakfı Yönetim Kurulu yürütmenin durdurulması ve kararın iptali için hukuki süreç başlattı. İzmir 3. İdare Mahkemesi'nde açılan davanın ardından TOKİ Emlak Dairesi Başkanlığı 25 Nisan 2023 tarihli yazısında; "Söz konusu taşınmaz ile ilgili olarak dava açıldığı, imar planında hastane alanı olarak ayrılmış olması ve taşınmaz üzerinde bina bulunması nedeniyle Millet Bahçeleri Finansmanı kapsamında bedelsiz olarak idaremiz tarafından devir alınmasından vazgeçilmiştir" denildi.

TOKİ Hukuk Müşavirliği de mahkemeye ulaştırdığı 16 Mayıs 2023 yazılı yazısında mahkemenin ara kararına istinaden; "ilgili taşınmazın İdaremizce devir alınmasından Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile İzmir Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği İl Müdürlüğüne dağıtımlı olarak gönderilen yazı ile vazgeçilmiş olduğu" bildirildi.

FOÇALILAR SAĞLIK TESİSİ İSTİYOR

Bu gelişme üzerine vakıf her türlü tamirat ve tadilatın kendileri tarafından karşılanacağını taahhüt ederek binanın tekrar ilçe halkının sağlık hizmetlerinde kullanılması için ilgililer nezdinde girişimde bulundu.

Binanın başka amaçlarla kullanılmasına yönelik çabalar olduğu yönünde ki duyumlar üzerine Reha Necla Midilli Eğitim ve Yaşlı evi Vakfı öncülüğü, Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu desteğiyle vatandaşların katılımıyla basın açıklaması ve yürüyüş düzenlendi. Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı'ndan Reha Midilli Caddesi güzergâhını izleyerek eski Devlet Hastanesi binasına kadar yürüyen katılımcılar yürüyüş boyunca taşıdıkları, "Foça eski Devlet Hastanesi Sağlık Tesisi Olsun", "Sağlık Ocağı İstiyoruz" döviz ve attıkları sloganlarla binanın Sağlık Ocağı olarak kullanılması çağrısı yaptılar.

MUTABAKAT UYGULANSIN

İlçe halkının sağlığı için büyük ihtiyaç olduğunu belirten Vakıf Yönetim Kurulu üyesi Osman Mert yaptığı açıklamada; Foça'nın yaz ve kış olmak üzere resmi rakamlar dışında büyük bir nüfus yoğunluğuna sahip olduğunu söyledi. İlçenin sağlık, eğitim, karayolu gibi birçok ihtiyacı olduğunu vurgulayan Mert, "Bundan tam 3 yıl evvel vakfımız; Aralık 2022 yılında Kaymakamlık makamında Vali Yardımcısı, İl Sağlık Müdürü, Foça Kaymakamımız, İlçe Sağlık Müdürümüz ile bir araya geldik. Sağlık Bakanlığının ihtiyaçları ve planlamaları doğrultusunda bir ön mutabakat sağlandı. Mevcut mutabakatın resmiyete dönebilmesi amacıyla iki aylık bir süre talep edildi. Projenin, Aile Hekimliği, 112 Ambulans, Sağlık Ocağı ve Yaşlı Bakım Hizmetleri olan bir bina haline gelmesi kararı alınmıştı." dedi.

VAKIF KARŞILAYACAK

Bu projeye Vakıf olarak her türlü desteği vereceklerini ifade eden Mert, "Maddi destek söz ve taahhüdünü verdik. Bunun dışında 1 adet ambulans alma sözünü de ekledik. Anlaşma durumunda projenin bitiş ve teslim tarihi olarak 1 Haziran 2023 günü hedef olarak dile getirildi. Bizler sözleşme tarihini beklerken; ilk olarak Sağlık Bakanlığı bize projeye destek istemediklerini ve kendilerinin yapacağını açıkladı. Daha sonrasında TOKİ ye devir ve Millet Bahçesi finansmanı ihtiyacıyla satış talebi gündeme geldi. Vakfımız gerek hukuki mücadelesi gerekse Foça halkının imza kampanya desteği ile sürece müdahale etmiş ve engellemiştir. Buradan tüm Foça halkının desteği ve gücü ile düşüncemizi ve mücadelemizi yineliyoruz; Eski Hastane binası tüm desteği Vakfımız tarafından karşılanması taahhüdü ile, Aile Hekimliği, 112 Ambulans, Sağlık Ocağı ve Yaşlı Bakım Hizmeti olarak tekrar hizmete açılmalıdır. Dışında plan ve talep içerisinde bulunan tüm kurumlar bilmelidir ki Foça halkı binasına sahip çıkmaktadır ve çıkacaktır." diye konuştu.

ULAŞILABİLİR SAĞLIK HİZMETİ

Foça'nın sağlık hizmeti yönünden artan yaşlı nüfus yoğunluğu yönünden ulaşılabilir sağlık hizmetine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Sözcüsü Ramis Sağlam, "İlçe genelinde birçok atıl kamu binası bulunmaktadır. Bu binalar adeta çürümeye terk edilmiştir. Bunlardan biri de Foça eski Devlet Hastane binasıdır. Bu bina konum gereği halkın ulaşımına çok uygundur." dedi.

MİLLET BAHÇESİ TUTMADI

Mahkeme kararına rağmen aksi bir uygulamayı Foçalıların kabul etmeyeceğinin altını çizen Sağlam, "Vakıf sağlık hizmeti için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirtmesine rağmen inatlaşmanın kimseye fayda getirmeyeceği gibi Foçalılar mağdur olacaktır. Halkın sağlık hakkı için atılacak her türlü adımın yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Alkışlı protesto ve çağrılarla sona eren basın açıklamasının ardından katılımcılar geldikleri güzergâh boyunca slogan atarak eski hastane binasının sağlık hizmetinde kullanılması çağrılarını yinelediler. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kalıcı yaz saati uygulaması işçi sağlığını olumsuz etkiliyor

SONRAKİ HABER

“Nehirden denize özgür Filistin”: Tartışılan slogan için kim, ne diyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa