02 Kasım 2023 17:50

"Rehin tutulan Kışanak derhal bırakılsın"

Özgür Kadın Hareketi “Gültan Kışanak rehin tutuluyor, derhal bırakılsın” çağrısında bulundu. Açıklamaya, HEDEP ve Demokratik Bölgeler Partisi üyesi kadınlar da destek verdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), uzun tutukluluk süresi dolan Kürt Siyasetçi Gültan Kışanak’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu. Kadın siyasetçiler Eski HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya’nın da tutuklanmasına tepki gösterdi.

HEDEP Diyarbakır il binasında yapılan açıklamanın Kürtçesini yerine kayyum atanan Silvan Belediyesi Eş Başkanı Naşide Toprak, Türkçesini ise HEDEP Diyarbakır İl Eş Başkanı Pınar Sakık Tekin okudu. Tekin, Kürt kadın siyasetçilere yönelik baskıların arttığını söyleyerek, özellikle cezaevlerindeki tutsak kadınlara yönelik hukuksuzluk halinin işkence biçimi olarak devreye konulduğuna da dikkat çekti.

“İktidarın, Kürt düşmanlığının uygulayıcısı konumundaki ‘yargı’ mekanizması, Kobanê kumpas davası ile esasında kadının örgütlü gücü ve mücadelesinin toplumda yarattığı gücü kırma, kayyum rejimiyle yok edemediği örgütlü kadın kimliğini kriminalize etmeyi amaçlamaktadır” diyen Tekin, özellikle de Kürt kadın hareketi olarak yürüttükleri çalışmaların suç isnat edilmesi, aktivistlerine yönelik gözaltı, tutuklama gibi artarak devam eden saldırı politikalarının bu amaçtan bağımsız olmadığını ifade etti.

"7 YILI AŞMASINA RAĞMEN REHİN"

HDP kapatma ve Kobanê davalarını hatırlatarak, 168 kadına siyasi yasak istendiğini belirten Tekin, “Bu kapsamda yargılanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız, yoldaşımız ve TJA aktivisti Gültan Kışanak, antidemokratik mevcut Anayasa kapsamında dahi öngörülen tutukluluk süresi olan 7 yılı aşmasına rağmen rehin tutulmaya devam ediliyor. 7 yılın dahi ‘istisnai’ tutukluluk süresi olduğu göz önüne alındığında Gültan’ın derhal bırakılması gerekmektedir” diye konuştu. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

HEDEP'ten Öcalan açıklaması: Kürt sorununun çözümü için görüşmek istiyoruz

SONRAKİ HABER

Kobanê davası: "Vatanı sattınız, milliyetçilik satmayın"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa