02 Kasım 2023 18:11

Tutuklanan Hüda Kaya'nın oğlu: Ankara Savcılığı bunu kasıtlı, şov amaçlı yaptı

Tutuklanan Hüda Kaya'nın avukat Zilan Leventoğlu, müvekkilinin "kaçaklık kararı" sonrası iki farklı dosyadan adliyede ifade verdiğini ve savcıyla görüşmek için defalarca talepte bulunduğunu vurguladı.

Hüda Kaya | Fotoğraf: MA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Eski HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında dün İstanbul Havalimanı’nda uçağı kalkmak üzereyken gözaltına alınıp "kaçma şüphesi" iddiasıyla tutuklandı.

27 Eylül'de çıkarılan "kaçaklık kararı"nın ardından ifade vermek için defalarca sözlü ve yazılı olarak başvurduklarını açıklayan Kaya'nın avukatı Zilan Leventoğlu, yine 27 Eylül'den sonra Kaya'nın iki farklı dosyadan adliyede ifade verdiğini söyledi.

Hüda Kaya’nın oğlu Muhammed Cihad Ebrari de "Ankara Savcılığı bunu kasıtlı, şov amaçlı yaptı. Çünkü annem defalarca ifade vermek için başvurmasına rağmen yanıt vermediler" dedi.

"KAÇAK OLMADIĞINI BİZZAT GİDEREK ANLATTIK, SAVCILIĞI DEFALARCA ARADI"

Evrensel'in sorularını yanıtlayan Av. Zilan Leventoğlu, müvekkilinin yaz aylarında İngiltere’ye gidip döndüğünü, son olarak da yine kitap çalışması için Almanya’ya gitmek istediğini anlattı.

Adresi veya telefonu üzerinden herhangi bir ulaşamama sorunu olmamasına rağmen Hüda Kaya hakkında 27 Eylül’de "kaçaklık kararı" çıkarıldığını aktaran Leventoğlu, ”Bunun üzerine hem sözlü hem de yazılı olarak itiraz ettik. Kaçak olmadığını bizzat giderek anlattık. Hüda Hanım defalarca savcılığı arayarak SEGBİS üzerinden veya Ankara’ya giderek ifade verebileceğini söylemesine rağmen talebi kabul edilmedi, savcıyla görüştürülmedi” dedi.

Almanya seyahatinden önce de savcılık kalemini arayan Kaya’nın yurt dışına çıkmadan önce ifade vermek istediğini bildirdiğini aktaran Leventoğlu, “Ancak talebi yine kabul edilmedi. Hatta kalemdekiler, Hüda Hanım'a defalarca aramasına gerek olmadığını, savcılığın ifade için uygun zamanda dönüş yapacağını söylediler. Müvekkilim yine de Almanya seyahati için 5 saat öncesinde İstanbul Havalimanı'na gitti. Pasaport işlemlerinde herhangi bir sorun çıkmadı. Yolculuk öncesinde saatlerce kızıyla birlikte VIP bölümünde bekledi. Ancak daha sonra gözaltına aldılar ve 'kaçma şüphesiyle' tutukladılar” diye konuştu.

KARARDAN SONRA İKİ FARKLI DOSYADA İFADE VERDİ

Öte yandan 27 Eylül’de çıkarılan "kaçaklık kararı"nın ardından Hüda Kaya’nın Çağlayan'daki İstanbul Adliyesinde farklı dosyalardan iki defa ifade verdiğini de belirten Leventoğlu, bu ifadelerin ve dilekçelerin tümünün sistemde mevcut olduğunu kaydetti.

OĞLU İLE GÖRÜŞTÜRÜLMEDİ

Hüda Kaya’nın oğlu Muhammed Cihad Ebrari, avukatın annesiyle görüştüğünü ama kendisinin görüştürülmediğini söyledi.

Daha bir hafta 10 gün önce Kaya’nın basın suçlarıyla ilgili adliyede ifade verdiğini belirten Ebrari, “Bu ifadeyi 'kaçaklık kararı' çıkarıldıktan sonra verdi. Birçok resmi işlemi oldu. Demek ki Ankara Savcılığı bunu kasıtlı, şov amaçlı yaptı. Çünkü annem defalarca ifade vermek için başvurmasına rağmen yanıt vermediler” dedi.

Ebrari, Hüda Kaya’nın tek kişilik hücrede kaldığını, ancak sağlığının iyi olduğunu belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Kobanê davası: "Vatanı sattınız, milliyetçilik satmayın"

SONRAKİ HABER

Yargının yeni ‘İsviçre çakısı’: TCK Madde 217/A

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa