04 Kasım 2023 02:30

‘Bu savaş birilerinin yararına’

Arçelik’te Filistin meselesi ana gündem olmasa bile zaman zaman tartışılan bir konu halinde. Filistin davasını destekleyen de haksız bulan işçiler de var.

Fotoğraf: Ali Jadallah/AA

Paylaş

Çağlar KAZAK
Eskişehir

Eskişehir’deki en büyük metal fabrikalarından Arçelik’te Filistin meselesi ana gündem olmasa bile zaman zaman tartışılan bir konu halinde. Filistin davasını destekleyen de haksız bulan işçiler de var, Hamas’ı cihatçı bir terör örgütü görenler de ‘kahraman-mücahit’ ilan edenler de. Filistin savunusu yaparken Yahudi düşmanlığına savrulan, öte yandan İsrail’in saldırılarını protesto eden İsraillileri örnek gösteren işçiler de var.

Saldırılar başladıktan bu yana süreci yakından takip etmeye çalıştığını belirten bir işçi, Hamas’ın cihatçı bir terör örgütü olduğunu söylüyor. İşçi, “Bu süreç neredeyse sosyalistlerle, siyasal İslamcıları aynı çizgiye getirdi. İsrail’i de bir terör devleti olarak görüyorum” diyor.

Başka bir işçi ise Filistin’in yalnız bırakıldığını, bunun sorumlusunun da Hamas olduğunu söylüyor. İş yerinde “Filistin eşittir Hamas”, “Biz kendi işimize bakalım, bize ne Filistin’den bize ne İsrail’den” şeklinde yorumların yapıldığını ifade eden işçi, AKP, Saadet Partisi gibi partilere yakın işçilerin bu meseleyi daha çok konuştuğunu anlatıyor.

Fabrikanın sıcak gündeminin MESS ile yapılacak olan toplu sözleşme olduğunu belirten bir başka Arçelik işçisi de Filistin ve İsrail sorunun yıllardan beri çözülememiş olduğunu, bu sürede binlerce insanın öldüğünü vurguluyor. “Bunların da önemli bir kısmı çocuk, kadın ve yaşlı, masum sivil insanlar” diyen işçi şöyle devam ediyor: “Bu savaşın bu kadar uzun sürmesi demek ki birilerinin yararına. Göz göre göre bir dram yaşanıyor fakat sorunu çözebilecek mekanizmalar ortada yok.”

"İKTİDAR DUYGULARI İSTİSMAR EDİYOR"

Emek Partisi üyesi bir işçi ise İsrail saldırıları başladığı andan itibaren işçileri Filistin davasının yanında tutum almaya çağırdıklarını belirtiyor. Kafaların bu meselede son derece karışık olduğunu söyleyen işçi özenle bu meseleyi anlatmak gerektiğini söylüyor. “Partimiz konu ile ilgili bir açıklama yayımladı. Sosyalistlerin tutumunun nasıl olması gerektiğini ve olayın tarihsel boyutlarını açıkladı. Biz işçiler açısından da son derece öğretici bir metindi” diyen işçi şunları söylüyor: “Her gelişmede olduğu gibi bu konuda da AKP ikiyüzlü bir politika izliyor. Filistin davasını Müslüman işçilerin duygularını istismar için kullanıyor. Ancak İsrail’i caydıracak hiçbir politik hamlede de bulunmuyor. Biz de işçiler arasında bu durumun teşhirini yapmaya çalışıyoruz. İl örgütümüz de çeşitli çalışmalarla işçileri bilinçlendirmeye çalışıyor.”

Çeşitli iş kollarında çalışan işçilerle yaptığımız görüşmelerden ortaya çıkan sonuç, başlarda fabrikalarda ana gündem halinde olan Filistin meselesinin şu an başat gündem halinde olmadığı. Daha çok işçilerin telefonlarında karşılaştıkları bir haber sırasında sözü edilen bir konu halinde. Ancak öte yandan geçmişte yayınlanan, Filistin ve İsrail gerilimlerinin tartışıldığı; Hamas’ın, Hizbullah’ın, El Fetih’in konuşulduğu programları izleyen, sorunu anlamaya çalışan işçilerin olduğu da söylenebilir. Yine aynı işçiler siyasi partilerin konuyla ilgili yaptıkları açıklamaları da takip ediyor. Dindar işçilerin ise solcu-sosyalist partilerin Filistin’le dayanışma içinde olduklarını içeren açıklamaları ise şaşırtıcı bulduklarını belirtmeliyiz.

ÖNCEKİ HABER

Rüşvet operasyonu: Bağlar Belediye Başkanı'na yurt dışı yasağı, yardımcısına tutuklama

SONRAKİ HABER

Maltepe Belediyesinde çalışan kadınlar: Meyve yemek çocuklar için hayal olmaktan çıkmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa