03 Kasım 2023 18:04
Son Güncellenme Tarihi: 03 Kasım 2023 18:36

Netanyahu, Gazze'deki esirler bırakılmadan ateşkesi reddettiklerini açıkladı

Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada "İsrail, Gazze'deki esirler serbest bırakılmadan geçici insani ateşkes yapılmasını reddediyor" dedi.

Binyamin Netanyahu | Fotoğraf: Kremlin Sarayı

Paylaş

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun yoğun şekilde saldırdığı Gazze Şeridi'ndeki Hamas'ın elinde bulunan esirler serbest bırakılmadan "geçici insani ateşkes teklifini reddettiklerini" söyledi.

Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmenin ardından tek başına basın toplantısı düzenledi. Netanyahu, "İsrail, Gazze'deki (Hamas'ın elindeki) esirler serbest bırakılmadan geçici insani ateşkes yapılmasını reddediyor. Gazze'ye yakıt girişine izin vermiyoruz, para gönderilmesine karşı çıkıyoruz." dedi.

NASRALLAH'A YANIT

Netanyahu, Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın açıklamasına dair ise "Kuzey (cephesi) konusunda düşmanımıza tekrar ediyorum. Bizi test etmeyin. Bu size pahalıya mal olur. Bu hatanın, sizin hayal bile edemeyeceğiniz bedeli olur" tehdidinde bulundu.

Nasrallah tarafından bugün yapılan açıklama "Lübnan cephesi olarak biz 8 Ekim'den bu yana savaştayız ve bununla yetinmeyeceğiz. Lübnan cephesi tüm ihtimallere açık. Hepimizin her ihtimale ve seçeneğe hazırlıklı olması gerekiyor. Bölgedeki cephelerin genişlemesini engellemek isteyen herkes Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıyı durdurmalı." demişti. 

BLINKEN'DEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Netanyahu ile görüşmelerinin ardından yaptığı basın açıklamasında, "İsrail'in meşru müdafaa hakkına güçlü desteklerini" bir kez daha dile getirdi. ABD Kongresinin İsrail'e ek destek konusunda çalışmalarının sürdüğünü belirten Blinken, Hizbullah ve Lübnan konusundaki bir soruya yanıt olarak "Bu çatışmada ikinci veya üçüncü bir cephenin açılmaması konusunda başından beri çok netiz." diye konuştu.

Blinken, Gazze'de çok taraflı bir güç oluşturulması konusunda bir konuşma olup olmadığına ilişkin soruya ise "Gazze'de 7 Ekim öncesi statükoya dönülmemeli ve dönülemez. Bu kabul edilemez." yanıtını verdi.

Hamas'ın, Gazze'nin yönetiminde olmasının "kabul edilemez" olduğunu söyleyen Blinken, "İsrail'in de Gazze'nin kontrolünü ve sorumluluğunu üstlenemeyeceğini biliyoruz" dedi. "İsrail'in böyle bir niyeti de olmadığını" savunan Blinken, "Bu konuda birçok olasılık var ama bu konuda detay vermek için henüz çok erken." ifadesini kullandı.

ÜRDÜN'DE YARIN TOPLANTI YAPILACAK

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın yarın Ürdün'de Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Mısır dışişleri bakanları ile bir toplantı yapacağı belirtildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin iş bırakma eylemi devam ediyor

SONRAKİ HABER

Filistin Sinema Günleri İstanbul’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...