03 Kasım 2023 18:00

Filistin Sinema Günleri İstanbul’da

2014’ten beri Filistin’de gerçekleşen Filistin Sinema Günleri, savaş nedeniyle İstanbul’da ilk gösterimini gerçekleştirdi.

Filistin Sinema Günleri afişi

Paylaş

2014’ten beri Filistin’de gerçekleşen Filistin Sinema Günleri, Altyazı Sinema Derneği ve Postane ev sahipliğinde 2 Kasım’da İstanbul’da ilk gösterimini gerçekleştirdi. Dünyanın dört bir yanından Filistin anlatılarının yer aldığı filmleri bir araya getiren festivalin düzenleyiciliğini “Film Lab: Palestine” üstleniyor. Bu yıl ülkedeki savaş koşulları nedeniyle Filistin’de gerçekleşmeyen festival dünyanın farklı ülkelerinde seyircileriyle buluşuyor.

İstanbul’da gerçekleşen ilk gösterim, Elia Suleiman’ın 2009 yapımı Geride Kalan (The Time That Remains) Postane binasında gerçekleşti. 1948’de İsrail devletinin kuruluşundan bugüne Filistin’in işgalini anlatan otobiyografik filmi, yönetmen aynı zamanda kendi ailesine adıyor. Bunun yanında Ad.Dar Merkezi de festivalin İstanbul’daki ayağını gerçekleştiren kurumlarından bir tanesi. 2 Kasım’da Rashid Masharawi’nin 1994 yapımı Yeni Bildiriye Kadar (Curfew) filminin gösterimini gerçekleştiren kurum, bugün de Michel Khlefi’nin 1995 yapımı Üç Mücevherin Hikâyesi (Tale of the Three Jewels) filmini Ad.Dar’da seyircisiyle buluşturuyor.

"HERKES SORUMLULUK ALMALI"

Altyazı Sinema Derneği ekibi bu etkinlik için gazetemize görüşlerini iletti: “Öncelikle Filistin’de bu sene gerçekleşemeyen Filistin Sinema Günleri’ni düzenleyen Palestine Film Lab ile dayanışmak ve şu an özellikle Avrupa ve ABD’de bastırılmaya çalışılan Filistin anlatılarına yer açmak, sinemanın Filistin direnişiyle ilişkisini güçlendirmek çok kıymetli. Devletlerin savaş politikalarına karşın enternasyonalist bir mücadele ağını genişletmek de keza.”

Etkinliği değerlendiren ekip, “Ortadoğu’nun çeşitli ülkelerinden gelmiş İstanbul’da yaşayan, okuyan özellikle gençlerin bir araya gelmesi ve İstanbul kültür sanat çevrelerinde de baskın olmaya devam eden dünyaya Türkiye merkezli bakışın değişmesi, genişlemesi çok önemli” dedi.

Ekip, Filistin halkıyla dayanışmak için sanat kurumları için, “Kapılarını Filistinli sanatçılara sonuna kadar açabilirler. Dünyanın gözleri önünde gerçekleşen bu vahşet karşısında sessiz kalmamak için her birey ve kurum sorumluluk almalı” ifadelerini kullandı.

"ÇARPITILMIŞ ANLATIYI DEĞİŞTİRECEĞİZ"

Festival ortaklarından Aflamuna’nın çağrısıyla Balfour Deklarasyonu’nun yıl dönümü olan 2 Kasım’da dünyanın farklı ülkelerinde eş zamanlı gösterimler gerçekleşti. Dünya çapında 40’tan fazla şehirde sanat kurumlarının desteğiyle festivali gerçekleştirdiklerini belirten Filistin Film Günleri, çağrısında şu ifadelere yer verdi: “Uluslararası haber kaynakları, dünya liderleri ve başlıca sosyal medya platformları, Filistinlilerin insanlık dışı durumlarını ve çektikleri acıları sürdürürken sansür uyguluyor ve anlatıyı çarpıtıyor; biz de zorla iptal edilen "Filistin Sinema Günleri" Festivaline destek olmak için kanallarımızı genişletiyoruz.”

Ekip yayınladıkları çağrıda festivali bu sene, “Filistin'in sesini yükseltmek, Filistin'e ve onların sansürlenmiş seslerine olan sarsılmaz desteğimizi göstermek, çarpıtılmış anlatıların değişmesine katkıda bulunmak” amacıyla gerçekleştirdiklerini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Netanyahu, Gazze'deki esirler bırakılmadan ateşkesi reddettiklerini açıkladı

SONRAKİ HABER

Direne direne, birleşe birleşe kazanacağız diyerek çoğalacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa