03 Kasım 2023 19:14
Son Güncellenme Tarihi: 03 Kasım 2023 22:38

İsrail, sınıra giden ambulans konvoyuna saldırdı: En az 13 kişi yaşamını yitirdi

İsrail, Mısır'ın Refah sınır kapısına gitmek üzere yaralıları taşıyan ambulans konvoyunu Şifa Hastanesi'nden ayrılırken bombaladı. En az 13 kişi yaşamını yitirdi, 26 kişi yaralandı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'nde binlerce hasta ve sivilin bulunduğu Şifa Hastanesi yerleşkesinin giriş kısmını vurdu. Bombalama Mısır'da tedavi görmek üzere yaralıları taşıyan ambulans konvoyunun yola çıkacağı sırada gerçekleşti. Şifa Hastanesi'ne düzenlenen saldırıda ilk belirlemelere göre 13 kişi yaşamını yitirdi, 26 kişi yaralandı. 

İsrail ordusunun, Şifa Hastanesi yerleşkesinin giriş kısmını bombalaması sonucu can kayıpları yaşandı.

İsrail'in Şifa Hastanesi giriş kısmına yönelik saldırısı, Mısır'da tedavi görmek üzere yaralıları taşıyan ambulans konvoyunun yola çıkacağı sırada gerçekleşti.

Saldırı sonucu, yaralıları taşıyan ambulanslarda ciddi hasar oluştu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Gazze kentindeki Şifa Hastanesi'nde basın toplantısı düzenledi. İsrail'in sağlık çalışanlarını hedef aldığını belirten Kudra, "İsrail, Refah Sınır Kapısı'na ulaşmak üzere güneye doğru hareket eden ambulans konvoyunu hedef aldı. Saldırıda ölü ve yaralılar var." dedi.

İsrail ordusunun sahil yolundaki Reşid Caddesi'nde de iki ayrı noktada ambulansları hedef aldığını söyleyen Kudra, söz konusu ambulansların da Refah Sınır Kapısı'na doğru yaralı taşıdığını kaydetti.

13 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ, 26 KİŞİ YARALANDI

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Şifa Hastanesi'nin giriş kısmını ve ambulansları bombalaması sonucu 13 Filistinlinin öldüğünü, 26 Filistinlinin de yaralandığını duyurdu. Yaralıları sevk edecek ambulansların hareketinin tüm dünyaya bildirildiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Yaralıları taşıyan ambulansların hareketini Uluslararası Kızılhaç Komitesine, Mısır'a ve tüm dünyaya iletişim kanalları ve medya aracılığıyla bildirmiştik ancak işgal tüm küstahlığıyla suçunu işledi."

Açıklamada, İsrail'in sağlık personelleri ve ambulanslara yönelik suçları yasaklayan tüm uluslararası yasa ve anlaşmaları ihlalinden dolayı sorumlu tutulması çağrısında bulunuldu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, daha önce yaptığı açıklamada, çok sayıda yaralının Mısır'da tedavi olmak üzere güneydeki Refah Sınır Kapısı'na doğru ambulanslarla yola çıkacağını duyurmuştu.

İsrail bu saldırının ardından Kudüs Hastanesi ve Endonezya Hastanesi'nin çevresini hedef aldı. 

İSRAİL ORDUSU SALDIRIYI DOĞRULADI

İsrail Ordusunun (IDF), sosya medya platformu X'ten yaptığı paylaşımla doğrularken, bombalamasını "terörist" vardı diyerek savunmaya çalıştı. Açıklamada "Bir ambulans kullanan bir Hamas terör hücresi tespit edildi. Bunun üzerine bir IDF uçağı ambulansın içinde faaliyet gösteren Hamas teröristlerini vurarak etkisiz hale getirmiştir. Gazze'deki bu bölgenin bir savaş bölgesi olduğunu vurguluyoruz. Sivillere defalarca kendi güvenlikleri için güneye doğru tahliye çağrısında bulunulmuştur." ifadeleri kullanıldı.

DSÖ: DERHAL ATEŞKES!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan İsrail'in binlerce hasta ve sivilin bulunduğu Şifa Hastanesi yerleşkesinin giriş kısmını vurmasına ilişkin paylaşımda bulundu.

"Şifa Hastanesi yakınında hastaları tahliye eden ambulans konvoyuna düzenlenen, hasar, ölüm ve yaralanmalara neden olan saldırı karşısında tamamen dehşete düştük" ifadelerini kullanan Ghebreyesus, hastalar, sağlık çalışanları ve tesisler ile ambulansların her zaman korunması gerektiğini yineledi. Ghebreyesus, İsrail ile Filistin arasında devam eden gerilim karşısında ateşkesin derhal sağlanması çağrısında bulundu.

YAŞAMINI YİTİREN GAZETECİ SAYISI 28'E YÜKSELDİ

Filistin Gazeteciler Sendikası saldırıda bir gazetecinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Sendikadan yapılan yazılı açıklamada Gazeteci Heysem Harara'nın İsrail'in Şifa Hastanesi girişine düzenlediği saldırıda yaşamını yitirdiğini belirtti. Gazze'deki Er-Ra'y Haber Ajansı da çalışanı olan Harara için taziye mesajı yayımladı.

Filistin Gazeteciler Sendikasına göre, Harara'nın ölümüyle İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı 28'e yükseldi.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mecidiyeköy'de bomba ihbarı yapıldı, izdiham yaşandı

SONRAKİ HABER

Bir sigara grubuna daha zam yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa