04 Kasım 2023 19:27

İngiltere'de "Filistin için Eylem Günü"nde yüz binler meydanlara aktı

İngiltere’nin hemen hemen her şehrinde kitlesel katılımlarla Filistin halkıyla dayanışma eylemleri yapıldı. Londra’daki eylemlerde mahallelerden Trafalgar Meydanı'na yürüyen kitle alanı doldurdu.

Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere'de başta Savaş Karşıtı Koalisyon ve Filistin Dayanışma Kampanyası olmak üzere bir çok kampanya grubu, sendika ve çeşitli kurumların çağrısıyla ülkenin hemen hemen her şehrinde kitlesel katılımlarla Filistin halkıyla dayanışma eylemleri yapıldı.

İsrail ve onu destekleyen İngiltere ve ABD aleyhine sloganların atıldığı eylemlerde, derhal ateşkes ilan edilmesi talep edildi.

TRAFALGAR DOLDU TAŞTI

Newcastle, Liverpool, Manchester, Brisrol, Brighton, Londra'da kitlesel eylemler olurken, Londra'da 20 ayrı noktadan Trafalgar Meydanı'na yüründü. Meydan tamamen dolunca meydana bağlanan 8 ayrı caddenin içlerine taştı. Giriş çıkışların zorlukla olduğu meydanda yapılan konuşmalarda, İsrail'in sivilleri katlettiği belirtilerek, İsrail'e destek veren İngiltere hükümetinin de bu soykırımda ayni suçu işlediği dile getirildi ve Başbakan Sunak istifaya çağrıldı.

MAHALLELERDEN MEYDANA AKIN EDİLDİ

Sabahın erken saatlerinden itibaren bir çok mahallede toplanan gruplar, buradan Trafalgar'a yürüdü. Toplanan mahallelerden biri de Highbury İslington'dı. Binlerce kişinin toplandığı Highbury İstasyonu önünde birer konuşma yapan İşçi Partisi eski lideri Jeremy Corbyn, Irak savaşı döneminde Savaş Karşıtı Koalisyon Başkanı olan Andrew Murray ve Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) yönelim kurulu üyesi Ceren Sağır, Filistin halkına yapılan saldırılar durana kadar eylemlerin devam edeceğinin aştı çizildi.

Trafalgar Meydanı'da yapılan konuşmalarda da İsrail terörünün durdurulması talep edildi.

Muhalefetteki İşçi Partisi'nin de protesto edildiği eylemde, İsrail'e destek veren parti lideri Kear Starmer istifaya çağrıldı.

TREN GARLARI İŞGAL EDİLDİ

Birleşik Krallık’ta ülkenin dört bir yanında yapılan eylemlerden sonra birçok tren garına giren göstericiler oturma eylemleri yaparak ateşkes talep etti.

Londra’da Trafalgar Meydanı’nda yapılan gösteriden sonra Charring Cross istasyonuna giren binlerce kişi gecenin geç saatlerine kadar istasyonu adeta işgal etti. İskoçya’nın Glasgow ve Edinburgh kentlerinde de aynı eylemler yapıldı. Ayrıca  Manchester, Nottingham ve Leeds’de de merkezi tren garları oturma eylemlerine sahne oldu. Bu eylemlerde çok sayıda kişi gözaltına alınırken, bir çok gözaltının “nefret suçu” işlendiği gerekçesiyle yapıldığı iddia edildi. “Özgür Filistin” sloganı atanların da gözaltına alınması bir çok kesim tarafından tepkiyle karşılandı.

Pazar günü de eylemlere devam edilecek. Bir çok milletvekilinin büroları önünde gösteriler yapılarak, İsrail’e verilen desteğin son bulması ve silah satışlarının durdurulması istenecek. Londra’da 5 ayrı noktada gösteriler planlanırken, Leicester, Hastings, Brighton Hove, Birmingham, Chester ve Barnstaple’da da şehir merkezlerinde gösteriler yapılacak.

ÖNCEKİ HABER

İsviçre DIDF'ten "Emperyalist çekişmeler, Ortadoğu ve Türkiye" başlıklı söyleşi

SONRAKİ HABER

Kayseri’de bir kadın şiddet gördüğü eşini bıçaklayıp öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa