04 Kasım 2023 22:33

100. yaşında 'değişim' sancısı

Sabah saatlerinden itibaren kürsü ve tribündeki tansiyonun hiç düşmediği CHP Kurultayı’nda, 'değişim' tartışma değil atışma konusu oldu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Birkan BULUT

CHP 38. Olağan Kurultayı, son seçimlerdeki yenilgi ve ittifak tartışmalarının biriktirdikleriyle çok gergin ve tartışmalı geçti. Ankara Kapalı Spor Salonunun sağ üst tarafında aylardır "değişimci" olarak anılan ve Özgür Özel'i destekleyenler yer alırken, diğer tribünlerde "genel merkezciler" olarak anılan Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyenler vardı. Kurultay boyunca tribünler arasında ıslık ve yuhalamalar hiç eksik olmazken, zaman zaman kürsüdeki konuşmalar kesildi. Bu durumu engellemenin yolu, müziğin sesini sonuna kadar açmakta bulundu.

Kurultayın başında Özgür Özel salona "Ey Özgürlük" şarkısıyla girerken, Kılıçdaroğlu'nun gelişinde yapılan uzun anonsun ardından bir de özel bir video gösterimi yapılması, adaylar arasında ayrımcılık eleştirilerine neden oldu.

Bir gün önce genel merkeze giden İlhan Cihaner ile Örsan Öymen genel başkan adaylığından çekilince, seçimler Özgür Özel ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında yapıldı.    

HEM İÇERİYE HEM DIŞARIYA: HANÇERLENDİM

Kılıçdaroğlu'nun konuşması önceki kurultaylardan farklı olarak iktidara karşı bir politik hat koymaktan çok parti içine dönüktü. "Biliyorum sizleri zaman zaman üzdüm ama asla utandıracak bir şey yapmadım" diye söze başlayan Kılıçdaroğlu'nun hem Akşener'e hem parti içinde kendisine muhalefet edenlere dönük "sırtımdan hançerlendim" sözleri salonda en çok reaksiyon alan ifadeler oldu.

Rakiplerine "Değişim diyenler uzun süre değişmeyenlerdi ama seçimden sonra ilk işim onları değiştirmek oldu" diye meydan okuması salonu hareketlendirdi. Salonda Kılıçdaroğlu'na alkışlarla "değişim" sloganları birbirine karıştı.

Kılıçdaroğlu'nun "parti sağa kaymadı" savunmasına yanıt veren ve genel başkan adaylığından çekilen Örsan Öymen, laikliğin ihmal edildiğini, Kılıçdaroğlu'nun solu hayırseverlik zannettiğini söyledi.

ÖZEL: HANÇER YOK AMA KILIÇ VAR

Özgür Özel'in konuşmasında ise hem parti içi demokrasiye vurgular hem de son seçimlere dönük eleştiriler vurgulandı. Uzun süre parti yönetiminde yer alması Kılıçdaroğlu'na karşı adaylık sürecinde eleştiri nedeni olan Özel, "CHP'nin seçim kaybının maliyeti deyince bazı arkadaşlar 'hepimiz oradaydık, hesabı neden Kemal bey ödüyor?' diyorlar. Bunu kabul etmiyorum; hesabı dünyanın en güzel ülkesinde hayal kuran gençlerimiz ödüyor" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun hançer çıkışına "üstüme alınmadım" diyerek, partide hançerleyecek kimsenin olmadığını söyleyen Özel, danışman Hasan Cengiz'in Kılıçdaroğlu'na "Değişimciler için kılıçlar çekildi" diyerek hediye ettiği kılıcı hatırlattı.

“NİYE GÖREVDEYKEN ANLATMADIN?​”

Aday konuşması yapmayacağını açıklayan Kılıçdaroğlu, söz hakkı doğduğu gerekçesiyle söz aldı, "Keşke burada anlattıklarını uzun süredir beraber çalışırken yüzüme karşı anlatsaydı" dedi.

ABD gezisinin gündem edilmesini de eleştiren Kılıçdaroğlu, "Hala burada kısır bir politik tartışma konusu oluyorsa, o arkadaşlar Türkiye'yi değiştiremez ve dönüştüremezler" ifadelerini kullandı.

TARTIŞMA DEĞİL ATIŞMA

Sabah saatlerinden itibaren kürsü ve tribündeki tansiyonun hiç düşmediği kurultayda, 'değişim' tartışma değil atışma konusu oldu. AKP'nin 21 yıllık iktidarı karşısında yürütülecek politikalardan daha çok gündem olan, partinin geçmişi yad edilerek kurulan "Biz böyle bir parti değiliz" yönündeki konuşmalardı. Kurultayda belki de en çok kullanılan kelime "değişim" olsa da bunu tartışacak bir ortam yoktu. 100 yaşındaki CHP, 38. Kurultayını parti içi atışmalarla geçirdi.

ÖNCEKİ HABER

İtalya'da Filistin'e destek yürüyüşü

SONRAKİ HABER

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda can kaybı 9 bin 500'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa