5 Kasım 2023 12:21
/
Güncelleme: 6 Kasım 2023 13:30

Ülke işçi mezarlığına döndü: AKP’li yıllarda en az 32 bin 180 işçi cinayeti!

Mustafa YAVAŞ

Kocaeli

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi ‘AKP’li yıllarda iş cinayetleri’ raporunu açıkladı. Basın açıklamasında konuşan Selçuk Karstarlı AKP hükümetinin 21 yıllık özetini "İş Cinayetleri Rejimi" olarak adlandırdı. Karstarlı "21 yılda iş cinayetleri gündelik yaşamın bir parçası haline gelmiş ve bu durum olağanlaştırılmıştır. Ancak biz işçilerin de mücadelesi her alanda devam etmektedir. İş cinayetlerine, güvencesiz çalıştırmaya, sendikal örgütlenme üzerindeki baskılara karşı direneceğiz" diye konuştu.

Kocaeli İSİG Meclisi tarafından İzmit Belediye İşhanı önünde yapılan açıklamaya siyasi partiler, dernek ve sendika temsilcileri de destek verdi.

Karstarlı; AKP’nin iktidar olduğu 21 yılda 32 bin 180 işçinin hayatını kaybettiğini belirterek “Dün 3 Kasım’dı. AKP'nin hükümet olup ilerleyen yıllarda hızla devletin merkezinde yer alışının 21. yılı. Bu yıllarda AKP’li kurmayların dilinden ‘ekonomik kalkınma’, ‘büyüme’, ‘İleri Türkiye’, ‘Yeni Türkiye’, ‘yerli-milli’ ve ‘Türkiye yüz yılı’ sözleri eksik olmadı. Ancak Türkiye işçi sınıfı ve halkımız açısından değişen bir şey yok. Aksine her geçen yıl emekçilerin aleyhine çıkarılan yasalar, artan enflasyon ve giderek azalan alım gücü, hak ve özgürlük mücadelelerine karşı süreklileşen bir baskı ve güvencesiz çalışma koşullarının yaşama geçirildiği bir ‘İş Cinayetleri Rejimi’. İşte 21 yılın özeti bu” dedi.

DEVLET MESLEK HASTALIKLARINI GİZLİYOR

Açıklamada her yıl bin işçiden beklenen meslek hastalığı olgusunun 4-12 arasında olduğu ve de meslek hastalıklarına bağlı ölümlerin, iş cinayetlerine bağlı ölümlerin yaklaşık 5-6 katında olduğu belirtildi. Buna rağmen devletin meslek hastalıklarını gizlediği, SGK'nın her yıl 500 civarı meslek hastalığı tespit ettiği ve her yıl 5 ila 20 civarı meslek hastalığına bağlı ölüm açıklandığı ifade edildi.

SERMAYE İÇİN CENNET TÜRKİYE

İş cinayetleri sonrasında yapılan hukuk dışı eylemlerden bahseden Karstarlı "Davalarda asıl sorumlular mahkemeye çıkartılmadığı gibi tali sorumlular kısa süreli hapis cezalarına çarptırılmış, bu cezalar para cezasına çevrilmiş ve 24 ay taksitle indirilmiştir. Ölümlere neden olan işverenler cezasızlıkla ödüllendirilirken Soma, Ermenek ve Hendek katliamlarında işçilerin avukatı olan avukatlar Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay uydurulmuş suçlarla hapsedilmiştir" dedi. İktidarın çıkartmış olduğu 4857 sayılı İş Kanunu ile taşeron çalıştırma başta olmak üzere esnek ve güvencesiz çalıştırma yasal hale getirdiğini anlatan Karstarlı "Kiralık işçilik ve özel istihdam büroları içerikli kölelik yasası ile bütün işlerde güvence tamamen ortadan kalkmıştır. Gelinen noktada Türkiye sermaye için bir cennet haline gelmiştir. Emek sürekli ucuzlaştırılmış, Türkiye Avrupa’nın Çin’i haline getirilmiştir" diye konuştu.

Sendikal hareketin baskı altında olduğunu ve iş cinayetlerinin yüzde 99 sendikasız yerlerde gerçekleştiğini belirten Karstarlı, sendikalaşan işçilerin işten çıkartılarak iktidara bağlı sendikaların egemen hale getirildiğini söyledi.

Evrensel'i Takip Et