07 Kasım 2023 12:10

HEDEP’li Koçyiğit: İşçi haklarının korunması ve iş sağlığı güvenliği önemli bir öncelik olmalıdır

HEDEP Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, işçi hakları ve iş sağlığı güvenliği ile ilgili sorunların ele alınması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit işçi hakları, iş sağlığı güvenliği ile ilgili sorunların ele alınması ve iş cinayetlerinin önlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

AKP iktidarı boyunca iş cinayetlerinde en az 32 bin 180 işçinin hayatını kaybettiğini belirten Koçyiğit, “Soma, Amasra, Hendek, Davutpaşa, Ostim, Torunlar, Ermenek, Elbistan, Şırnak, Dursunbey, 3. Havalimanı, Tuzla Tersaneleri, Kot Kumlama gibi birçok işçi katliamı bu dönemde meydana gelmiştir. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her bin işçi için yılda 4 ila 12 yeni meslek hastalığı olgusu beklenmektedir. Meslek hastalıklarına bağlı ölümler ise iş cinayetlerine bağlı ölümlerin yaklaşık 5-6 katıdır. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), her yıl sadece yaklaşık 500 meslek hastalığı tespit etmiş ve 5 ila 20 meslek hastalığına bağlı ölüm açıklamıştır. Bu durum, meslek hastalıklarının gizlenmesine ve ihmal edilmesine işaret etmektedir” dedi.

“GREVLER ‘MİLLİ GÜVENLİK’ GEREKÇESİYLE YASAKLANDI”

AKP döneminde sendikal hareketin baskı altına alındığını, sendikalaşan işçilerin işten atıldığını ve iktidara bağlı sendikaların egemen hale getirildiğini söyleyen Koçyiğit, “Grevler ‘milli güvenlik’ gerekçesiyle yasaklanmış, 1 Mayıs kutlamalarının alanları kapatılmıştır. Bu durum, işçi haklarının sınırlanması ve örgütlenmenin engellenmesi anlamına gelmektedir. AKP iktidara geldikten sonra çıkarılan 4857 sayılı İş Kanunu, taşeron çalıştırmadan başlayarak esnek ve güvencesiz çalıştırmayı yasal hale getirmiştir. Bu durum, iş güvencesini ortadan kaldırmış ve Türkiye'yi ucuz işgücü kaynağı haline getirmiştir. Türkiye'de, çocuklar iş cinayetlerinin kurbanları olmuş ve 15 yaşın altındaki çocuklar yasak olan işlerde çalıştırılmıştır. Yoksulluk, 4+4+4 eğitim sistemi, çıraklık ve stajyerlik uygulamaları, mevsimlik tarım işçiliği gibi nedenlerle her yıl çok sayıda çocuk işçi hayatını kaybetmiştir” ifadelerini kullandı.

HEDEP’li Koçyiğit sözlerini şöyle sürdürdü: “21 yıl boyunca iş cinayetleri gündelik yaşamın bir parçası haline gelmiş ve bu durum olağanlaştırılmıştır. Ancak, işçilerin mücadelesi bu olumsuz koşullara karşı devam etmektedir. İş cinayetlerine, güvencesiz çalıştırmaya ve sendikal örgütlenme üzerindeki baskılara karşı direnmek için çaba gösterilmektedir. İşçi haklarının korunması ve iş sağlığı güvenliği önemli bir öncelik olmalıdır.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyonu, depremzede çocuklar için deprem bölgesine gidecek

SONRAKİ HABER

7 Kasım, Lazca Dil Günü ve Kazım Koyuncu'yu Anma Günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa