Kentsel yağmanın son örneği: Çay Mahallesi
Çay Mahallesi’nde yerinde dönüşüm adı altında müteahhitlerin verdiği düşük teklifleri kabul etmeyen mahalle halkının evleri için ‘rezerv yapı alanı’ dayanak yapılarak acele kamulaştırma kararı verildi
Fotoğraf: Mahsun Kılıç/Evrensel
Mahsun KILIÇ
Mersin
Cumhurbaşkanlığı kararı ile Mersin’in Akdeniz ilçesinde bulunan Çay Mahallesi’nde bulunan 139 taşınmazın bulunduğu araziler için ‘rezerv yapı alanı’ içerisinde bulunduğu ileri sürülerek acele kamulaştırma kararı alındı.
Karardan bihaber olan mahalle halkı “Bir gece yarısı kimsenin haberi yok iken kamulaştırma yapıldı” diyerek duruma tepki gösterdi. HDP Akdeniz Belediyesi Meclis Üyesi Özgür Çağlar ise kararın hukuki olmadığını belirterek mahkemeye başvurabileceklerini söyledi.
52 yıldır Çay Mahallesi’nde yaşayan 67 yaşındaki Mehmet Sezer, daha önceki yıllarda kentsel dönüşüm için kendisi ve oğluna verilen 3 daire için 500 binden fazla borç çıkardıklarını ifade ederek “Biz ekmek bulamıyorken o borçları nasıl ödeyecektik” dedi. Müteahhitlerin mahalleliyle anlaşma sağlayamadıkları için acele kamulaştırma yöntemine başvurulduğunu söyleyen Sezer, şimdi acele kamulaştırma ile evlerinin ellerinden alınmak istendiğine dikkat çekerek “Evlerimize değerinde teklif versinler, bizleri mağdur etmesinler. Depreme dayanıklı güzel evler yapsınlar” dedi. Sezer evine değerinden düşük meblağ biçildiği taktirde karara karşı dava açacağını söyledi.
MAHALLELİ EVLERİNİN DEĞERİNİ İSTİYOR
Çay Mahallesi Muhtarı Ahmet Akyol da gece yarısı yapılan acele kamulaştırmaya tepkili. Kendi evi de acele kamulaştırma kapsamında olan Akyol, “Buraları müteahhitlere verip ranta açarlar, bina yapıp satarlar insanlara. Kamulaştırma kararı alınan evlerin tapusu var. Mahalle halkı mağdur edilmeden sonuca kavuşturulmalı” dedi.
İş çıkışı servislerinden inerken acele kamulaştırma kararını sorduğumuz Arbel Group işçilerinden Barış, “Evlerin değeri verilmiyor, arsamız ölüyor. Şimdi buraları kamulaştıracaklar, bizleri dağıtacaklar” dedi. Başka bir işçi ise “130 metrekare evlere TOKİ 80-90 metrekare ev vermişti. Şimdi o da yapılmayacak, kamulaştırma ile elimizdekiler alınmaya çalışıyor, biz buna karşıyız” dedi.
Dükkanı acele kamulaştırma kapmasına giren Kıraathane Esnafı Ahmet, “Hakkımızı versinler, bizler de diğerleri gibi veririz dükkanlarımızı” diye konuştu.
"ACELE KAMULAŞTIRMA KARARLARI HUKUKİ DEĞİL"
Akdeniz Belediyesi HDP Meclis Üyesi Av. Özgür Çağlar acele kamulaştırma kararının ancak seferberlik, savaş gibi olağanüstü hallerde alınabileceğini hatırlatarak Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararın hukuka aykırı olduğunu söyledi. Kararla “Ben cumhurbaşkanı olarak senin taşınmazına el koydum” mesajı verildiğini ifade eden Çağlar, acele kamulaştırma ile yerinden dönüşümün aynı olmadığına dikkat çekerek, “Acele kamulaştırmada taşınmazına el koyuyorlar. Bilirkişiler tarafından yapılan değer tespiti ile ev sahiplerine bir miktar para verilerek evinden çıkarılıyor” diye konuştu.