09 Kasım 2023 17:43

Eğitim yatırımlarına ayrılan pay geriledi, 2024’te velilerin yükü artacak

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinde eğitim yatırımlarına ayrılan payın önceki yıla göre gerilediğini kaydeden Eğitim Sen, yükün velilerin sırtına yüklendiğini ifade etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eğitim Sen, 14 Kasım’da Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesi planlanan 2024 yılı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bakanlık bütçesinde eğitim yatırımlarına ayrılan payın önceki yıla göre gerilediğini kaydeden Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, devlet okullarına ayrılan bütçenin yetersizliği nedeniyle yükün velilerin sırtına yüklendiğini ifade etti.

2024 yılı için MEB bütçesinin 1 trilyon 92 milyar lira olarak belirlendiğini hatırlatan Kurul, bakanlık bütçesinin geçen yıla göre iki kattan fazla artmış gibi görünmesinin bir yanılsama olduğuna dikkat çekerek “Yıllardır eğitime ayrılan ödenekler yüksek enflasyon karşısında sadece rakamsal olarak artarken, doğrudan eğitim hizmetlerine yönelik yatırımlar açısından hazırlanan bütçelerde okulların temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar artış yapılmamaktadır. Bu durumun kaçınılmaz sonucu olarak okullar en temel ihtiyaçlarını kayıt sırasında alınan bağışlar ve velilerden düzenli olarak toplanan paralarla karşılamakta” diye konuştu.

MEB bütçesinin büyüklüğünün temel nedeninin personel harcamaları olduğunu söyleyen Kurul, “Her yıl bütçenin yüzde 81’i zorunlu olarak personel harcamalarına gitmektedir. 2024 MEB bütçesi içinde mal ve hizmet alım giderlerinin payı yüzde 7.30 (2023’te yüzde 8.95); sermaye giderleri yüzde 9.16; cari transferler (Aralarında dini vakıf ve derneklerin de olduğu kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler, hane halkına yapılan transferler vb.) yüzde 2.55 olarak belirlenmiştir” dedi.

Eğitim yatırımlarına ayrılan payın gelecek yıl için yüzde 9.16’ya gerilediğini ifade eden Kurul, 2024 bütçesiyle velilerin cebinden yapacağı eğitim harcamalarının artacağını vurguladı: “MEB, okullara ihtiyacı kadar ödenek göndermeyerek bir anlamda ‘Kendi kaynağınızı kendiniz yaratın’ demektedir. Okullara temizlik personeli, güvenlik, kırtasiye malzemelerinin temini için yeterli ödenek aktarılmadığı için idare ve okul aile birlikleri ‘bağış’ almaya mecbur bırakılmakta, bu durum da öğrenci velilerini ciddi anlamda zorlamaktadır” dedi.

‘EĞİTİM EMEKÇİLERİ GEÇİNEMİYOR’

Bütçede personel harcamalarının payının yüksek görünmesine karşın eğitim emekçilerinin yıllardır açlık sınırına yakın bir yaşam sürdürdüğüne değinen Kurul, “10 yıl önce maaşıyla 14 çeyrek altın alabilen bir öğretmen, bugün maaşıyla 7 çeyrek altın alabilmektedir. Eğitim emekçileri, özellikle büyükşehirlerde yüksek kiralar nedeniyle ciddi anlamda barına sorunu yaşamakta, gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle sağlıklı beslenememektedir. Bunun için eğitim bütçesinin en az iki kat arttırılmasını ve maaşlarımızın yoksulluk sınırının üzerinde belirlenmesini talep ediyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Başarılı bir mücadele dar gruplarla değil geniş kitlelerle gelir!

SONRAKİ HABER

Filistin ve emperyalist iki yüzlülük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa