10 Kasım 2023 13:45
/
Güncelleme: 14:29

Prof. Dr. Sevtap Yokuş: AYM, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi davranmak zorunda

Prof. Dr. Sevtap Yokuş, AYM’nin AİHM gibi davranmak zorunda olduğunu belirterek AYM kararlarının, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağladığına belirtti

Prof. Dr. Sevtap Yokuş: AYM, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi davranmak zorunda

Fotoğraf: Burcu Yıldırım 

Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi kararı ile ilgili verdiği kararı gazetemize değerlendiren, Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, Anayasa Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Yokuş, hukuki düzenlemelere açıklık getirdi.

Prof. Dr. Yokuş, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruları inceleme yetkisi tanındığında beklenenin Türkiye İnsan Hakları Mahkemesi’ne dönüşmesi olduğuna dikkat çekti. Anayasa Mahkemesi’nin, bireysel başvuruları incelerken, büyük oranda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi davranma zorunluluğu duyduğunu ifade eden Yokuş, “Olması gereken de budur. Nitekim Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da etkili bir iç hukuk yolu olarak kabul edilmiştir. Etkili iç hukuk yolu olarak kalması da özgürlükleri koruma işlevini yerine getirmesiyle olanaklıdır” dedi.

Prof. Dr. Yokuş, Anayasa’nın 90. maddesinin hak ve özgürlükler alanındaki uluslararası sözleşmelerin uygulanmasını, Türkiye’de kanunların uygulanmasına üstün tuttuğunu hatırlattı. Anayasa Mahkemesi’nin, bireysel başvurularda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yorum biçimini benimsemek durumunda olduğunu belirterek; “Bu da aynı zamanda 90. madde çerçevesinde Anayasa gereğidir” dedi. 

AYM’NİN YETKİLERİ NELER?

Anayasa’yı yorumlamak ve nitelendirmenin Anayasa Mahkemesi’nin yetkisinde olduğunun altını çizen Yokuş, “Yasama organının hukuka ve Anayasa’ya uygunluk açısından denetimi de Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerindendir. Yürütme işlemlerinden Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerini denetlemek de Anayasa Mahkemesi’nin yetkisi dahilindedir. Bu denetimler, hukuka bağlı devleti sağlamada zorunludur” değerlendirmesini yaptı.

Anayasa’nın 153. maddesinin son fıkrasına da değinen Yokuş, buna göre Anayasa Mahkemesi kararlarının, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri de bağladığına hükmedildiğini kaydetti. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et