11 Kasım 2023 12:02

Haber Sen: PTT’de performans dayatmasına ve baskılara son verin

PTT’de çalışan posta dağıtıcalarına yönelik baskılara karşı Seyhan Posta Dağıtım Merkezi önünde açıklama yapan Haber Sen Adana 7 No’lu Şube baskılara ve keyfi uygulamalara son verilmesini istedi.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Haber Sen 7 No’lu Şube, PTT'de posta dağıtıcılarına yönelik performans dayatmasına tepki göstermek için Seyhan Posta Dağıtım Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklama öncesi kurumda posta dağıtımında çalışan emekçilere seslenmek isteyen KESK ve Haber Sen üyelerinin kurma girmesi güvenlik görevlileri tarafından kendilerine bu şekilde emir geldiği gerekçesi ile engellendi. Posta dağıtıcıları baskılar nedeni ile açıklamaya katılmadı.

“SENDİKACILARIN KURUMA GİRMESİ ENGELLENDİ”

Basın açıklamasını yapan Haber Sen 7 No’lu Şube Kadın Sekreteri Adanır Temiz, Adana Baş Müdürü’nün içeri girip emekçileri açıklama ile ilgili bilgilendirmelerini engellediğini belirterek “Örgütlenme hakkımıza kendince bir yasak koyarak suç işledi. Tutanak tuttuk. Savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Bu kurumlar sizin keyif sürmeniz için yok. Diğer sendikalar kapıda karşılanıyor. Diğer sendikaların önünde el pençe duran bu başmüdürlerin hepsinden hesap sorulacak. İçeride çalışan arkadaşların buraya gelmeleri engelleniyor, baskı kuruluyor, korkutuluyorlar. PTT Genel Müdürü Hakan Gülten PTT yaşanan sorunları dile getirdiğimiz için bizleri sürmek yerine buradaki keyfi uygulamalara son versin” dedi.

“PTT, A.Ş. OLUNCA SORUNLAR BAŞLADI”

Posta dağıtıcısı emekçiler uzun süredir "sayı dayatması" baskısıyla karşı karşıya olduğunu dile getiren Temiz, "Şirket mantığının kamu kurumlarında nasıl keyfiyetle ve hukuksuzlukla yönetildiği tarihsel olarak da ortadır. PTT'de var olan ve giderek kronikleşen sorunlar 2013 yılında A.Ş olma süreciyle başlamıştır. Bu süreç emekçilere esnek ve güvencesiz çalışma koşullarını dayatmıştır. Torpilin ve adam kayırmanın haddi hesabının olamadığı insani tüm değerlerden uzak, keyfi ve hukuksuz uygulamaları da arttırmıştır. " dedi.

“PERSONEL ALIMI YERİNE GÜNDE 12 POSTA DAYATMASI”

PTT 'de 2018 yılından bu yana personel alımı yapılmadığı için eksik personelle verilen kamu hizmetinin akşamlara yol açtığını ifade eden Temiz, "Personel eksikliğini gidermesi gereken PTT yönetimi, artan iş yükü altında ezilen PTT emekçilerine angarya çalışmayı dayatarak Anayasal suç işlemektedir. Adana PTT Başmüdürlüğünün dağıtıcıları baskılama ve huzursuz etme anlayışı her geçen gün artarak devam etmektedir. 60 teslim ile başlayan sayı dayatması 120 gönderiye çıkartılmış ve büyük çoğunluğunun teslim edilmesi yönünde mobbinge varacak düzeyde baskılar artmıştır. Posta mevzuatı gereğince, bir posta gönderisinin alıcısının adresten ayrılması durumunda iade edilmesi, mesai saatleri içerisinde adresinde bulunmadığı durumlarda ise ihbarlı gönderi olarak işlem görmesi gerekmektedir. Ancak PTT yönetimi iade, ihbarlı ve sevk edilen gönderiler için harcanan emeği görmezden gelip, tüm gönderilerin tesliminin sağlanmasını istemektedir. Bu, açıkça mevzuat dışı çalışmaya zorlamak ve suça teşvik etmektedir" dedi.

“KAPANAN PTT ŞUBELERİNİN PERSONELLERİ NEREYE GÖREVLENDİRİLDİ?​”

PTT Genel Müdürlüğü tarafından şube norm sayısının en az iki kişi olması yönünde düzenlenen genelgeye ve Adana'da birçok PTT şubesinin kapatılmış olmasına rağmen Şubelerde emekçilerin can güvenliği olmadan çalıştırıldığını dile getiren Temiz, şunları söyledi, “Adil bir personel yönetmeliğinin uygulanmadığı Adana Başmüdürlüğünde; vezne yardımcısı, büro memuru, arşiv memuru vb. suya sabuna dokunmayan görevler adı altında bazı çalışanlar korunarak şubeler tek bırakılmakta, bazı çalışanlara ise sık sık geçici görevlendirme adı altında zulmedilmekte, sendikal baskı ve ayrımcılığa tabi tutulup istifaya zorlanmaktadır. Buradan Adana PTT Başmüdürlüğüne soruyoruz kapanan PTT şubelerinin personelleri hangi merkezlere ve neye göre görevlendirilmiştir?​”

İl dışından bakmakla yükümlü olduğu ailesinin sağlık durumundan dolayı tayinle gelen üyeleri Özkan Keser’in Adana'da ikametgâhına en uzak mesafeye görevlendirildiğini dile getiren Temiz, “İl içi tayin talebi Adana Başmüdürlüğü tarafından ısrarla cevap verilmemektedir. Oysa evine yakın ve norm açığı olan merkezler de bulunmaktadır. Bu da bize sağlık durumu bile göz ardı edecek boyutta sendikal ayırımcılığa maruz kalındığını göstermektedir” dedi.

“PTT’NİN AYDOĞAN’I KARALAMA ÇALIŞMASI BOŞA ÇIKTI”

Şube Sekreterleri Ahmet Aydoğan’ın Adana'da yaşanan bu baskı rejimine ve hukuksuzluğa ses çıkardığı için PTT yönetimi tarafından Erzurum'a sürgün edildiğini de hatırlatan Temiz, “Arkadaşımız mesnetsiz iddialarla karalanmak istenmiştir. Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunan PTT yönetiminin aldığı cevap ortadadır. Takipsizlik kararı verilerek PTT yönetiminin arkadaşımızı karalama çabası beyhude çıkmıştır. Görüldüğü üzere bizler bugün buradayız yarında arkadaşımızla birlikte burada olamaya ve gerçekleri söylemeye devam edeceğiz” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Konya obruklarında volkanik gaz çıkışı görüldü

SONRAKİ HABER

Gazze Sağlık Bakanlığı: Şifa Hastanesi hizmet dışı kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa