11 Kasım 2023 14:22

29 yıl önce kaybedilen Tekdağ ve Yetişen’in akıbetleri soruldu

Kayıp yakınları, Diyarbakır ve Batman’da sürdürdükleri eylemlerinde 1994 yılında gözaltına alındıktan sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan Ali Tekdağ ile Ahmet Yetişen’in akıbetlerini sordu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

"Kayıplar bulunsun failler yargılansın" şiarıyla gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sorup, faillerin yargılanmasını istemeye devam eden kayıp yakınları, Diyarbakır ve Batman’da yaptıkları eylemlerini sürdürdü.

Kayıp yakınları, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi yöneticileri ile birlikte Koşuyolu Parkı'nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde 770'inci kez bir araya geldi. Eylemde aileler kayıplarının fotoğraflarını taşıdı.

Bu haftaki eylemde 13 Kasım 1994'te gözaltında kaybettirilen Ali Tekdağ'ın akıbeti soruldu. Eylemde Tekdağ'ın eşi Hatice Tekdağ ile kardeşi İffet Mutaş da yer aldı.

“TEK SUÇU KÜRT OLMAK”

Yaptığı konuşmada, eşinin tek suçunun “Kürt olmak” olduğunu söyleyen Hatice Tekdağ, kendisinin de kaçırılıp işkence gördüğünü ve ölümle tehdit edildiğini anlattı.

Tekdağ'ın kaybedilme hikâyesini İHD Şube Yönetim Kurulu üyesi Jiyan Ormanlı paylaştı.

Evli ve 7 çocuk babası Tekdağ'ın, Diyarbakır merkezde pastane işletmecisi olduğunu söyleyen Ormanlı, "1982'de Demokrasi Partisi (DEP) üyesi olan Ali Tekdağ, 'örgüt üyesi olma' iddiasıyla gözaltına alınarak, sıkıyönetim komutanlığına bağlı Amed 5 No’lu Hapishanesinde tutulur. Uzun süre tutuklu kalan Tekdağ, 1985'te tahliye olur. Sürekli bir şekilde evi basılan ve takip edilen Tekdağ, ailesi ile birlikte İzmir'e taşınır. Ancak belli bir süre sonra tekrar Amed'e döner. Yine devletin baskı ve tehditlerine maruz kalır" dedi.

KARDEŞİ FAİLİ MEÇHUL CİNAYETE KURBAN GİTTİ

Ali Tekdağ'ın kardeşi Mehmet Tekdağ'ın da 12 Şubat 1993'te faili meçhul saldırı sonucu katledildiğini hatırlatan Ormanlı, "Ali Tekdağ, hapishaneden tahliye olduğu 1985 yılından kaybettirildiği 1994 yılına kadar 19 kez gözaltına alınır. Birçok gözaltı sırasında ağır işkencelere maruz kalır. 13 Kasım 1994 tarihinde eşi Hatice Tekdağ ile alışveriş yapmak üzere gittiği Dağkapı semtinde gözaltına alınan Ali Tekdağ'dan bir daha haber alınamaz" diye belirtti.

Açıklama oturma eylemiyle sonlandırıldı.

BATMAN’DA 606’NCI HAFTA

Batman’da da İHD ve kayıp yakınları, eylemlerinin 606’ıncı haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi.

"Kayıplar bulunsun failler yargılansın” pankartının açıldığı eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı. Eyleme kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Êlih Şubesi üyeleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) şubesi yöneticileri, HEDEP, DBP il örgütleri katıldı.

Bu haftaki eylemde 13 Kasım 1994 tarihinde Êlih’teki evinden gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ahmet Yetişen’in akıbeti soruldu. Yetişen’in kaybedilme hikayesini İHD Êlih Şube Eşbaşkanı Ahmet Şiray okudu.

OĞLU İLE BİRLİKTE GÖZALTINA ALINDI

Yetişen’in hikayesi şöyle:  “13 Kasım 1994 tarihinde saat 19.00 sularında ve 23.00 sularında askerler, polisler ve köy korucuları Ahmet Yetişen’ in evine baskın yaptılar. Ahmet’i orada bulamayan güvenlik güçleri, oğlu Hanifi’ yi alarak, H.S. ve N.G.’ nin evine gittiler. N.G.’ nin evinde bulunan Ahmet’i de alarak hepsini Batman Komando Tabur Komutanlığı’ na götürdüler. Hanifi ertesi gün serbest bırakıldı. O günden itibaren Ahmet'ten haber alınamadı.

23 Mart 1995 tarihinde Ahmet’in akrabaları, aralarında Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM’nin de olduğu birçok makama başvurarak,  Ahmet’in zorla kaybedildiğini bildirdiler. 30 Eylül 1998 tarihinde eşi Türkan, Ahmet’in gözaltına alınması ve zorla kaybedilmesinden sorumlu kişilerin cezalandırılması için Batman Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulundu. Dosya 1998/2650 hazırlık numarasıyla açıldı. Aynı gün savcı ve Batman Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Birimi’nde (TMB) görevli polisler tarafından ifadesi alındı. Batman TMB, gözaltı kayıtlarında Ahmet Yetişen’ in bulunmadığını, kendisinin 23 Ekim 1996 tarihinden beri PKK üyesi olarak arandığını belirtti. Batman Jandarma Komutanlığı da Ahmet ile ilgili kayıtlarında bir bilgi olmadığını belirtti.

19 Şubat ve 25 Nisan 1999 tarihlerinde Ahmet için daimi arama kararı çıkartıldı, 29 Mart 2001 tarihinde savcı tekrar bir arama kararı çıkarttı. 3 Aralık 2003 tarihinde YAKAY-DER İstanbul Fatih Savcılığına aralarında Ahmet’in de bulunduğu 160 kayıp kişi hakkında başvuruda bulundu. Fatih Savcılığı dosyayı Batman Savcılığı’na gönderdi ve burada 2003/4131 hazırlık numarasıyla ikinci bir soruşturma açıldı. 22 Ocak 2004 tarihinde iki dosya birleştirildi.

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Hanifi bir kaç kez daha Batman Savcılığı’na babasının zorla kaybedilmesinden sorumlu kişilerin bulunması ve cezalandırılması için başvuruda bulundu. Ancak bir sonuç alamadı. Batman Savcılığı'ndaki soruşturma halen sürmektedir. 12 Mayıs 2006 tarihinde Ahmet Yetişen’ in ailesinin, AİHM’ e yapmış olduğu başvuru sonucunda AİHM,  başvurunun altı ay kuralına uyulmayarak geç yapıldığını ifade ederek kabul edilmezlik kararı verdi.”

Açıklama oturma eylemi ile son buldu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Tek ve çift olmanın yolculuğu: Never Odd Or Even

SONRAKİ HABER

“Birdenbire bir tarih silinmiyor ve yeni bir tarih başlamıyor”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa