12 Kasım 2023 14:20

Yargıtay-AYM çatışması | Erdoğan'dan "yasal düzenleme" açıklaması: Önce AYM'nin buna hazır hale gelmesi lazım

Erdoğan, Yargıtay-AYM çatışmasına ilişkin bireysel başvuru konusunda bir yasal düzenlemenin "zaman kaybı" olacağını dile getirip "Önce AYM'nin buna hazır hale gelmesi lazım" dedi.

Fotoğraf: Mustafa Kamacı/AA

Paylaş

Anayasa Mahkemesinin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği "hak ihlali" ve tahliye kararına uyulmaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması yönündeki Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararına yönelik protestolar sürerken AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan konuyla ilgili yeni bir açıklama geldi.

"Buradaki kavganın tarafı olacak halim yok" ifadelerini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti: "Ama işin hakemliğine gelince bu hakemliği yapmada tabii bize görev düşebilir. O da bize yine Anayasa’nın yüklediği bir görevdir Cumhurbaşkanı olarak. Temennimiz odur ki tabii böyle bir gerilim olmasaydı."

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca ile görüştüğünü hatırlatan Erdoğan, “Anayasa Mahkemesi Başkanı ile da gerekmesi halinde görüşürüz. Görüşmemek diye bir şey söz konusu değil” dedi.

Erdoğan, Yargıtay-AYM çatışmasına ilişkin "bireysel başvuru" konusunda bir yasal düzenlemenin ise "zaman kaybı" olacağını söyledi: "Bireysel başvuruyu hallettikten sonra iş bitmez. Önce Anayasa Mahkemesinin buna hazır hale gelmesi lazım. Zira birçok yasal düzenlemeler Anayasa Mahkemesine gidiyor. Anayasa Mahkemesinde ters yüz ediliyor. Parlamento böyle bir kararı alır ama bu karar Anayasa Mahkemesi tarafından ters yüz edilirse, bu zaman kaybından başka bir şeye yaramaz."

Erdoğan, konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada, "Anayasa Mahkemesi maalesef birçok yanlışları da arka arkaya yapar hale geldi. Bu da bizi ciddi manada üzmektedir. Anayasa Mahkemesi, Yargıtayın attığı bu adımı hafife de alamaz, almamalıdır. Eğer partimden bazı arkadaşlar da burada Yargıtayı yerip, Anayasa Mahkemesine övgüler düzüyorsa onlar da yanlış yapıyorlar" sözlerini sarf etmişti.

"İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi"ne katılmak üzere gittiği Suudi Arabistan dönüşü uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

"AYIN 28'İNDE DE İRAN CUMHURBAŞKANI İBRAHİM REİSİ GELİYOR"

"Ayın 28'inde de İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi bize geliyor. 15 Kasım'da, eşimin, lider eşleri ile toplantısı var. Kaç lider eşi gelecek bilemiyorum. Şu anda görüşmeler devam ediyor. Bundan sonra 17 Kasım'da bizim bir Almanya ziyaretimiz var. Bu Almanya ziyaretimizde de tabii Batı'ya yönelik bazı mesajlarımız olacak. 21 Kasım'da da inşallah bizim bir Cezayir ziyaretimiz olacak. Cezayir ziyaretini çok önemsiyorum. Çünkü bu ülkeler arasında gerçekten Cezayir, duruşunu her zaman net ortaya koyabilen bir ülke. Afrika'da tesir alanı geniş bir ülke. Onun için Sayın Tebbun’la da bu görüşmeyi çok çok önemsiyorum."

''HAYIR ARKADAŞ, HAMAS TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİLDİR"

"[İsrail-Filistin meselesinde] Şu an itibarıyla Avrupa Birliği'ndeki yaklaşım tarzı, ne yazık ki bizim yaklaşım tarzıyla örtüşmüyor. Fakat Almanya ziyareti birçok şeyleri deşifre edecek diye düşünüyorum. Hamas’la ilgili Avrupa Birliği, aynen İsrail gibi düşünüyor. Ama biz onlar gibi düşünmedik, düşünmüyoruz, düşünemeyiz. Çünkü ben Hamas’a Filistin’deki seçimlerin galibi bir siyasi parti olarak bakıyorum. Onların bakışıyla aynen bakmıyorum. Bizi öyle bir yere getirmek istiyorlar ki 'Hamas bir terör örgütüdür' diyelim istiyorlar. Hayır arkadaş terör örgütü değildir. Tam aksine topraklarını koruma mücadelesi veren, müdafaa eden, vatanları için savaşan insanlardır. Aramızdaki bakış açısı bu kadar farklı."

"SİSİ İLE GÖRÜŞMEDEN SONRA DEDİM, ŞİMDİ BİR BAŞKA KAPI AÇILACAK BİZE" 

"Çok çalışacağız, gayret edeceğiz ve belki bu olay daha başka gelişmelere vesile olabilir. Bu akşam arkadaşlara, Sisi ile yaptığım görüşmeden sonra dedim, şimdi herhalde bir başka kapı açılacak bize. Mısır ziyareti ve bu adımla beraber bölgede neler yapabiliriz? Bunları inşallah yerinde konuşmak, görüşmek noktasında bu adımı da inşallah atarız."

"BENİM BİDEN'I ARAMAM ŞIK OLMAZ"

"ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken daha yeni buradaydı. Herhalde bizi bundan sonra Biden ağırlar. Benim Biden'ı aramam şık olmaz. Bu coğrafyada Türkiye’ye rağmen bir girişimde bulunmak, plan yapmak mümkün değil. Bizim durduğumuz yerin kıymetini anlayabilecek herkese kapımız açıktır. Samimi çözüm için bizimle irtibat kurmak isteyen herkesle bugüne kadar olduğu gibi konuşmaya devam edeceğiz. Bölgedeki krizlerin, sorunların çözümü için kilit ülke Türkiye.

Devreye sokulması gereken en önemli ülke malum İsrail üzerinde etkisi olan Amerika. Şimdi Amerika'nın üzerine Dışişleri Bakanım muhatabıyla gidiyor. Biden'a da biz aynı şekilde bunu söyleriz. Gazze bir defa Filistin halkının toprağıdır. Amerika'nın bu kabullenmesi lazım. Eğer Gazze Filistin halkının değil de kalkıp hayır bu işgalci yerleşimcilerin veya İsrail'in toprağıdır diye bir yaklaşım Biden’da varsa, zaten anlaşmamız mümkün değil. Bir taraftan Mısır'la görüşmeler yapıp bir taraftan Körfez ülkeleriyle görüşmeler yapıp Amerika'yı bizim baskı altına almamız lazım. Amerika'yı baskı altına alarak Amerika'nın İsrail'e baskısını artırması lazım. Batı'nın İsrail'e baskısını artırması lazım. Hangi Batı ülkesiyle Körfez ülkeleri eğer ilişki halindeyse oraya yapacakları baskıyla İsrail üzerindeki etkilerini arttırmak lazım. Ateşkesin sağlanması bizim için hayati derecede önemlidir. İşimiz ateşkesi sağlamakla da bitmeyecek, aksine daha da yoğunlaşacak. Gazze’nin altyapısının ayağa kaldırılmasından tutun, enkaza dönen yerleşim yerlerinde yeniden yaşamın başlaması için yapılacaklar bulunuyor. Akan kanın durması için İran ya da başka devletlerle atılacak her adımı görüşmeye, harekete geçmeye hazırız." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Patron vahşeti: "İnfazımız yanar" dediler maden işçisini yaktılar!

SONRAKİ HABER

Foça’daki ekoköy tartışması: Ekoköy değil villa kent | Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa