TTB 6 Şubat depremlerinde dayanışmayı büyütenlere plaket verdi
TTB, 6 Şubat depremlerinde sahada çalışma yürüten sağlık emekçileri, kamu emekçileri, dernek, demokratik kitle örgütü ve uluslararası kuruluşlara plaket verdi.
Fotoğraf: Evrensel
Türk Tabipleri Birliği (TTB), 6-20 Şubat 2023 Depremlerinde sahada çalışma yürüten ve destek sunan sağlık emekçileri, kamu emekçileri, demokratik kitle örgütleri ve uluslararası kuruluşlara Deprem Dayanışma Plaket Töreninde, plaketlerini sundu. Gecede ayrıca Belgeselci Sibel Tekin'in "Duvarsız Odalar: Dayanışmadan Süzülen Umut" filminin galası da yapıldı. Belgesele dair konuştuğumuz Tekin, "Çekimini yaptığımız şey bir felaket olsa da kameraya felaketin arkasından kurulan dayanışmayı aldık, bunu aktarmaya çalıştık" diye konuştu.
"BİLİNİZ Kİ BU SES SUSMAZ"
Türk Tabipleri Birliği 6-20 Şubat 2023 Depremlerinde sahada çalışma yürüten sağlık emekçileri, kamu emekçileri, dernek, demokratik kitle örgütü ve uluslararası kuruluşlara plaket verdi. Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen geceye çok sayıda kişi katıldı. Gecede Dünya Tabipler Birliği (WMA), Avrupa Hekimleri Daimi Komitesi (CPME), KESK, Eğitim-Sen, SES, Türkiye Psikiyatri Derneği, Türk Eczacılar Birliği, Toplucu Diş Hekimleri'nin yanı sıra çok sayıda belediye ve tabip odasına da hizmet ve yardımları dolayısıyla plaket verildi. Gecede konuşan TTB MK Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, "Zorlu bir süreçti. Ancak Türkiye'de zorlu hiçbir dönem olmadığını da çok iyi biliyoruz. İnsan eliyle yaratılan felaketten dayanışma ile çıktıyı bildik, biliyoruz. Bu belki TTB MK adına yaptığım son konuşma olacak. Ancak biliniz ki bir hekim ve dayanışma ve bir mücadele arkadaşınız olarak bu ses susmaz!" diye konuştu.
"DUVARSIZ ODALAR:DAYANIŞMADAN SÜZÜLEN UMUT" FİLMİNİN GALASI YAPILDI
Gecede kurgu ve kamerada görev alan belgeselci Sibel Tekin'in "Duvarsız Odalar: Dayanışmadan Süzülen Umut" filminin galası da yapıldı. Seyirciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlanan belgeselin sahibi Sibel Tekin ile de konuştuk.
TTB'nin kendisini arayarak "Belgesel yapar mısın?" teklifi karşısında onur duyduğunu söyleyen Tekin çalışmaya dair şunları söyledi: "Deprem yaşandıktan sonra defalarca deprem bölgesine giderek çekim yaptım. Hatay'da da SES ve TTB'nin çalışma yürüttüğü deprem koordinasyon merkezine giderek orada çekim yaptığım bir gün; TTB'den görevli hekimler 'biz bir belgesel yaptıracağız' diyerek, benden çektiğim görüntülerini talep ettiler, ardından sonra Şebnem Hoca aradı. Şebnem Hoca da filmin ardından sahnede ifade etti; kendisi ile koğuştan tanışıyoruz. Tekliflerinden onur duyduğumu ifade ederek çalışmalara başladım" dedi.
BELGESEL FELAKETİN ARDINDAN KURULAN DAYANIŞMAYI ANLATIYOR
11 Mayıs günü belgeselin ilk çekimini yaptıklarını söyleyen Tekin, "5 Haziran'da da son çekimi yaptık. Aslında daha çok arşiv görüntüleri kullandım. Çekimlere ilk Maraş'ta başladık. Ben çalışmaya başladığımda Hatay ve Adıyaman dışında kalan illerde çalışmalar azalmıştı. Çalışma için deprem illerinden Hatay, Adıyaman, Malatya, Antep, Diyarbakır, Urfa, Maraş'ı ziyaret ettik. Belgesel alanda çalışan hekim ve sağlık emekçilerinin anlattıklarından oluşuyor. Anlatılanlar orada bulunanların ortaya koyduğu dayanışmayı konu ediniyordu." dedi. İlk kez bir afeti belgelediğini anlatan Tekin, "Çekimini yaptığımız şey bir felaket olsa da kameraya felaketin arkasından kurulan dayanışmayı aldık, bunu aktarmaya çalıştık. Bu anlamda biraz daha kolay oldu diyebilirim" dedi.
Gürcan Öztürk, Aslı Alpar, Gökçen Taner, Onur Naci Karahancı, Alican Bahadır, Çağlar Özbilgin ve daha birçok ismin belgeselde emeği olduğunu anlatan Tekin, "Festivale katılırız diye konuştuk. Ancak festivallerin hali ortada. Şimdilik tabip odalarının bulundukları illerde belgeseli yurttaşlar ile buluşturma fikri var" diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)