13 Kasım 2023 08:15

CHP Milletvekili Yunus Emre: Anayasa’yı değiştirmeden AYM Kanunu’nu değiştirmek istiyorlar

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, iktidarın yargı krizindeki asıl niyetinin AYM’nin işlevsizleştirilmesi olduğuna dikkat çekti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Yargıtayın AYM’yi tanımaması üzerinden çıkarılan krizin yankıları sürüyor. İktidardan anayasa-yasa değişikliği mesajları gelirkenmuhalefetten, sürecin rejimde değişiklik fırsatı olarak değerlendirildiği tepkileri devam ediyor.

Meclis Genel Kurulunu terk etmeme eylemindeyken konuştuğumuz CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, gelişmeleri Evrensel'e değerlendirdi. TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın hukuksuz şekilde cezaevinde tutulması, seçme ve seçilme hakkına engel olunmasına sessiz kalmayacaklarını belirten Emre, Yargıtay kararında Meclise bir ihtar olmasına tepki gösterdi: O bakımdan Meclisin bunu görüşmüyor olması kabul edilebilir bir tutum değil. Yasama işlevini yerine getirmekte olan Meclise ayar verilmesi girişimi kabul edilemez. Genel Kurul nöbetimiz bir aşama ve sonraki aşamalarını da sürdüreceğiz.

Yargıdaki krizin arından Cumhurbaşkanından ve Yargıtaydan gelen yasal değişiklik mesajlarını da sorduğumuz Emre, “AYM’nin Teşkilat Kanunu’nda bir değişiklik yapmak istedikleri anlaşılıyor. 2010 anayasa değişikliği, Türkiye’ye birçok zararı olmakla birlikte, AYM’ye bireysel başvuru düzenlemesi hak ve özgürlükler anlamında faydalı olmuştu. Ancak bugün gelinen noktada AİHM önündeki yaklaşık her 5-6 dosyadan biri Türkiye’den geliyor. Rusya da Avrupa Konseyinden çıkarıldıktan sonra AİHM önünde en çok dosyası olan ülkelerden biri Türkiye. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un açıklamalarına da baktığımızda, aslında niyetlerinin ne olduğunu gösteriyorlar. Türkiye’yi evrensel insan hakları standartlarından çıkarma girişiminde bulunuyorlar. Uçum’un açıklamalarında ‘milli yargı’, ‘milli olmayan yargı’ gibi bir düşünce pompalanıyor” diye konuştu.

Türkiye’nin öyle ya da böyle ulusulararası sözleşmelerin uygulanmasını garanti eden bir ülke olduğunu ama buna rağmen Kavala ve Demirtaş başta olmak üzere AİHM kararlarının uygulanmadığını ifade eden Emre, “Bir yandan da Avrupa Konseyinde Türkiye’nin atılmasına ilişkin ihlal prosedürünün başlatılması süreci var. Avrupa Birliği Parlamenterler Meclisinden Türkiye’den parlamenterlerin yetki belgelerinin onaylanmaması konusu var. Bunların hepsini bir bütün olarak görmek gerekir. Benim anladığım kadarıyla Anayasa’yı değiştirmeden AYM Teşkilat Kanunu’nda değişiklik yapmak istiyorlar. Bireysel başvuruyu kaldırmamak ama AYM Kanunu’nda değişikliklerle bu bireysel başvuruyu etkili bir hak arama yolu olmaktan çıkarma niyetindeler. Fakat demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü bizim kırmızı çizgilerimizdir. Bu konularda Türkiye’yi geriye götürecek her girişimin karşısındayız” dedi.

AYM’DE DEĞİŞİKLİK KONUŞULUYORDU

Cumhurbaşkanının yasa değişikliği mesajları, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan’ın geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamayı akıllara getirdi. AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın makul sürede yargılanma hakkı başvurularına yetişemediklerini açıklamasının ardından Evrensel’e konuşan Sağkan, yaptığı görüşmelerden makul sürede yargılama başvurularına ilişkin bir “tazminat komisyonu” kurulmasının düşünüldüğü sonucunu çıkardığını aktarmıştı.

ERDOĞAN: YASA ÇIKIYOR, AYM TERSYÜZ EDİYOR

Suudi Arabistan dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay Başkanı ile görüştüğünü, gerekirse AYM Başkanı ile de görüşebileceğini söyledi. Bireysel başvuru düzenlemesinin AYM’nin çalışmalarını hızlandırmak için çıkarıldığını savunan Erdoğan, bireysel başvuru sayısının 130 bin olduğunu yeni öğrendiğini iddia etti.

Erdoğan, “Bireysel başvuruyla ilgili yasal düzenlemeye gitmek zor bir olay değil. Bütün iş Cumhur İttifakının alacağı karara bağlı, atacağı adıma bağlı. Fakat bireysel başvuruyu hallettikten sonra iş bitmez. Bundan sonra bu bireysel başvurunun dayandığı kapı neresi olacak? Yine AYM olacak. Önce AYM’nin buna hazır hale gelmesi lazım. Zira birçok yasal düzenleme AYM’ye gidiyor, AYM’de ters yüz ediliyor. Burada da parlamento böyle bir kararı alır ama bu karar AYM tarafından ters yüz edilirse, zaman kaybından başka bir şeye yaramaz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Slavery conditions in France’s famous wine region, Champagne

SONRAKİ HABER

DSÖ: Şifa Hastanesi'nde durum çok vahim, hasta ölümlerinde artış var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa